Book Review: Έρωτας στον καθρέφτη της Ευρυδίκης Αμανατίδου

Κρύος ιδρώτας έτρεξε σε όλο της το σώμα, η αναπνοή της κόπηκε, κι αν κοίταζε σ’ έναν καθρέφτη μπροστά της ήταν σίγουρη πως η επιδερμίδα της θα είχε την ίδια απόχρωση με τα τριαντάφυλλα.

Αυτά τα ίδια λουλούδια που προορίζονταν για εκείνη.

Η 40χρονη Αριάδνη Αργυρού, καταξιωμένη θεατρική συγγραφέας, δέχεται τα κείμενα ενός αγνώστου που συνοδεύονται πάντα από ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Η γραφή τη συναρπάζει καθώς αποκαλύπτει σε συνέχειες τη σχέση που γεννιέται ανάμεσα στον ερημίτη ζωγράφο Ιάσονα Σοφιανό και την ένοικο του «πύργου με τα κυκλάμινα».

Η Αριάδνη αρχίζει να κάνει εικασίες σχετικά με τον μυστηριώδη συγγραφέα.

Μια ιδιοτροπία της μοίρας θα ικανοποιήσει την περιέργειά της και θα γίνει η αφορμή να γνωρίσει τον 23χρονο Πέτρο, τον φοιτητή Θεολογίας που κρύβεται πίσω από τα γοητευτικά κείμενα.

Κάπως έτσι ο Πέτρος μπαίνει σαν κλέφτης στη ζωή της Αριάδνης, μέσα από μια ιδιότυπη συνύπαρξη πραγματικών και χάρτινων ηρώων.

Τελικά τι καθρεφτίζει ο έρωτας;

Την υπαρκτή ή την επιθυμητή προβολή του εαυτού μας;

 

Τι θα γινόταν αν κάποιος ένωνε τη μοναξιά μιας σαραντάχρονης , επαγγελματικά καταξιωμένης γυναίκας που ζει μια ζωή με ωραίο περιτύλιγμα αλλά κενή από κάθε δυνατό συναίσθημα , και τις ανασφάλειες ενός εικοσιτριάχρονου άντρα; Ενός άντρα που ψάχνει τον εαυτό του αλλά και την αναγνώριση μέσα από τη δουλειά του . Σίγουρα ο συνδυασμός θα είναι εκρηκτικός , οι εντάσεις αναπόφευκτες , οι συγκρούσεις δεδομένες!

Εκείνη , η Αριάδνη διψάει για το μεγάλο έρωτα , το ανυπότακτο πάθος . Για την αγάπη που δεν έζησε ακόμα , αφού αναλώθηκε σε μία μέτρια χωρίς εντάσεις σχέση που το μόνο που της έδωσε ήταν ηρεμία τη στιγμή που στη ζωή της έλειπε η «φουρτούνα».

Εκείνος, ο Πέτρος πιο προσγειωμένος στα θέλω του . Θα την παρασύρει στον κόσμο του μυθιστορήματός του, το οποίο της στέλνει κομμάτι κομμάτι πάντα μαζί με ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Οι δυο ιστορίες ,αυτή της Αριάδνης και του Πέτρου όσο και αυτή των ηρώων που πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα του νεαρού άντρα , άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μπλέκονται η μία μέσα στην άλλη αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν σε μας ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Για δυο ανθρώπους πολύ διαφορετικούς , όχι μόνο ως προς την ηλικία τους και την οικονομική τους κατάσταση αλλά και τα θέλω και τις προταιρεότητές τους. Που είναι όμως τόσο δεμένοι και ενωμένοι που η θυελλώδης σχέση τους θα τους σημαδέψει για πάντα.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για την πλοκή του κειμένου θέλω να αφήσω τον αναγνώστη να εμβαθύνει σιγά σιγά στη ζωή αλλά και στη ψυχολογία των ηρώων. Να λύσει μόνος του το μυστήριο του τίτλου Έρωτας στο Καθρέφτη και να κατανοήσει πλήρως το νοημά του.

Σε αυτό θα βοηθήσει η απλή και λιτή γραφή της Αμανατίδου . Που σε πολλά σημεία αποκτά τρομερή ένταση και δυναμική και σε άλλα μια γλυκιά ποιητικότητα.

Δοσμένο από τη συγγραφέα που μας παρέχει αναπόφευκτα αλλά και τόσο φυσικά και όχι πιεστικά τροφή για πολλές σκέψεις . Καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που μένει στο μυαλό αλλά και στη καρδιά για πολύ καιρό αφού το τελειώσεις.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/35332(1).jpg

Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μίνωας

 

 

Νικολέτα Κατσιούλη