Book review: «Άρωμα Βανίλιας»

Το βιβλίο «Άρωμα Βανίλιας» της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη είναι η άτυπη συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της συγγραφέως με τίτλο «Μικροί Άγγελοι». Όπως, όμως, έχει δηλώσει και η ίδια, το βιβλίο διαβάζεται άνετα και από μόνο του και μάλιστα έχει γνωρίσει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, τον περασμένο Μάιο, ήταν ανάμεσα στα ευπώλητα.

Υπόθεση: Η Άρτεμη, το παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο «χάνεται» ανάμεσα στους Μικρούς Αγγέλους, παρέα με μια Ελλάδα που αναζητάει την ταυτότητά της. Κι ύστερα… ένας βράχος του Σαρωνικού, η Ύδρα, ένας μελαχρινός Μικρός Πρίγκιπας. Άρωμα λεμονανθού σε ένα νησί πνιγμένο στα πεύκα. Γκαράμ Μασάλα και σαφράν, ένα αγόρι από τις μακρινές Ινδίες. Η μυρωδιά της μαγευτικής υγρασίας, η λίμνη των Ιωαννίνων. Ο κλέφτης της αγάπης, η αλμύρα του Αιγαίου. Όλα όσα χρειάζεται για να ταξιδέψει στην Πάτμο, το Νησί της Αποκάλυψης. Ένα μυθιστόρημα που ανακατεύει μυρωδιές και γεύσεις, χαϊδεύει υλικά, ξυπνάει μνήμες και προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο∙ την αγάπη.

Η ίδια η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι το μυθιστόρημα αυτό είναι ουσιαστικά το ταξίδι αυτογνωσίας την ηρωίδας της, της Άρτεμης, καθώς δεν ανακαλύπτει μόνο τον εαυτό της, αλλά και τους άλλους. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της ηρωίδας από τα παιδικά της χρόνια μέχρι περίπου τα τριάντα της. Μπροστά στα ματιά μας ξετυλίγονται τα χρόνια της αθωότητας της στον Πόρο, η εφηβεία της, ένα άλλο νησί, η Ύδρα, που θα τη σημαδέψει, η ενηλικίωση, τα Γιάννενα με την μυστηριώδη λίμνη, η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης για εκείνη κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ανάμεσα σε τόπους, μυρωδιές και εμπειρίες, ο Λευτέρης, ο Μάριος, ο Φαίδωνας,  ο Νικόλας, ο Χρήστος, ο Κωνσταντίνος, ο Στέφανος. Αγόρια και άντρες που θα αφήσουν το στίγμα τους στη ζωή της, ο καθένας με τον  δικό του μοναδικό τρόπο.

Επίσης, τα πολιτικά γεγονότα της Ελλάδας τις δεκαετίες από το 1970 ως και το 2000 παρουσιάζονται αποσπασματικά καθώς η ηρωίδα δεν μπορεί να ζει έξω από την εποχή της. Και άλλα παγκόσμια γεγονότα επηρεάζουν την ζωή της, όπως η έκρηξη στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, το φαινόμενο των τρελών αγελάδων, η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων.

Η γραφή της Ρώσση- Ζαΐρη έχει τη δύναμη να μεταφέρει τις διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές που αναδίδουν οι μοναδικοί κάθε φορά τόποι που επισκέπτεται η ηρωίδα. Πολλές φορές, βέβαια, οι μακροσκελείς περιγραφές των τοπίων μπορεί να κουράσουν τον αναγνώστη. Επιπλέον, αν δεν είσαι fan αυτών των βιβλίων μπορεί η γραφή να σου φανεί υπερβολικά γλυκιά και συναισθηματική, ίσως και παιδική σε κάποια σημεία. Δεν λείπουν τα στερεότυπα και οι συγγραφικές υπερβολές. Σε κάποιες στιγμές, οι καταστάσεις μου φάνηκαν λίγο τραβηγμένες. Πάντως το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει όλα τα εφόδια  να γίνει σειρά στην τηλεόραση ή ταινία στον κινηματογράφο.

Δείτε την περίληψη του βιβλίου στο παρακάτω video.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/9786180100884(1)(1).jpg

Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ψυχογιός

 

Γιώτα Φλώρου