Book Review: «Το σπίτι των καλύτερων ημερών»

Το πρώτο βιβλίο της Σταυριαννής Αργυρού, ομολογώ ότι το αντιμετώπισα με δυσπιστία. Είχε μία πολύ ελκυστική υπόθεση αλλά δεν ήξερα πόσο ελκυστικό θα ήταν και το περιεχόμενο. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες βιβλία που σε μαγεύουν με την περίληψη και τελικά τα αφήνεις στη μέση. Ντρέπομαι λίγο που το λέω, αλλά ναι, συμβαίνει.

Υπόθεση: «Το ήξερα από την αρχή: όταν ερωτεύεσαι κάποιον σαν τον Άγγελο Βαλάση, το ξέρεις. Ξέρεις πως δεν θα είσαι ποτέ µόνη µαζί του. Ξέρεις πως θα περιπλανιέσαι άλλοτε στο σκοτάδι, άλλοτε στο µισόφωτο, άλλοτε στην πιο εκτυφλωτική µέρα. Σιγά σιγά έµαθα να ξεχωρίζω τις εποχές που είχε πολλές ερωµένες,  τις εποχές που είχε µία –αυτές ήταν οι χειρότερες– και τις εποχές, τις σύντοµες εποχές, που δεν είχε καµία και που βρισκόταν µετέωρος, σ’ ένα είδος ερωτικού καθαρτήριου. Πολλά ήταν τα µυστικά του και πολλά τα γεγονότα που συνέβησαν· µερικά τα προκάλεσα, άλλα έπεσαν κι έσπασαν πάνω µου σαν µεγάλα κύµατα. Ύστερα ήρθε µια εποχή διαφορετική από τις άλλες, που δεν µπόρεσα να την ξεχωρίσω κι όπου αποδείχτηκε ότι είχα κάνει λάθος σε όλα». 

Η ηρωίδα του βιβλίου ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον αινιγµατικό Άγγελο Βαλάση. Για µερικά ψήγµατα ευτυχίας η νέα γυναίκα κατακλύζεται από υποψίες και βυθίζεται στην αγωνία, στο παραλήρηµα της αναµονής και της αβεβαιότητας. Κι όταν πια δεν αντέχει άλλο, θα του γυρίσει την πλάτη, ξεκινώντας µια νέα ζωή δίπλα σε έναν άλλο άντρα. Όµως όλα δεν είναι όπως φαίνονται και ο χρόνος πάντα καταφέρνει να φέρει τα πάνω κάτω...  Ένα µυθιστόρηµα βγαλµένο από τη ζωή, για έναν µεγάλο έρωτα και το εξίσου µεγάλο τίµηµα που χρειάζεται να πληρώσεις για να τον ζήσεις ως την πιο πικρή και υπέρλαµπρη κορύφωση. 

Αυτό διάβασα και με μάγεψε. Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο πάνω σε πλοίο. Λίγο το κούνημα, λίγο ο ήλιος και λίγο η θάλασσα ήξερα ότι έπρεπε να το διαβάσω με μεγαλύτερη προσοχή και περίμενα ώσπου να μια στη θέρμη του σπιτιού και του καναπέ μου. Το βιβλίο το τελείωσα εκείνο το βράδυ. Έχασα πολύτιμες ώρες ύπνου, αλλά πιστέψτε με, το άξιζε.

Παρακολουθούμε την ιστορία του Άγγελου και  της ηρωίδας μας. Εκείνη τον αγάπησε παράφορα και θέλησε να παρατήσει τα πάντα για χάρη του. Η ιστορία ξεκινά από το 1989 και καταλήγει στο σήμερα. 25 χρόνια μέσα σε –μόλις-270 σελίδες. Η γραφή της αρκετά λιτή και πολλές φορές απότομη. Η συγγραφέας παριέκοπτε τις καταστάσεις ώστε να μείνει μόνο η ιστορία των δυο τους και να μην αναλωθεί σε άλλες ιστορίες. Να απογυμνωθούν οι χαρακτήρες στον αναγνώστη και να μην αναλωθεί σε άσχετα ή ανούσια πράγματα και καταστάσεις.

Σε συνεπαίρνει και σε βάζει στον κόσμο της ηρωίδας. Νιώθεις πως είσαι από μία πλευρά και βλέπεις τα 25 χρόνια της ζωής της να περνούν μπροστά σου. Την απληστία και τη δυστυχία αυτών των χρόνων. Τη δίψα για έρωτα, για παράδοση και την άρνηση. Την εξέλιξη των σχέσεων και της ίδια της ζωής.

«Το σπίτι των καλύτερων ημερών» έκανε σίγουρα τη δική μου μέρα καλύτερη. Διότι διάβασα –και απόλαυσα- μία ερωτική ιστορία χωρίς γέλια, χωρίς ονειρικούς επιλόγους, αλλά μία ιστορία που είναι άκρως ρεαλιστική και ωμή. Μία ιστορία καταδικασμένης αγάπης, από εκείνες που γίνονται θέμα για εκπληκτικά μυθιστορήματα (όπως αυτό) και για εξαιρετικές ταινίες.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/8847(1).jpg

«Το σπίτι των καλύτερων ημερών» της Σταυριαννής Αργυρού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.