Book review: Από την άκρη του κόσμου -Lisa Kleypas

Book review:  Από την άκρη του κόσμου -Lisa Kleypas

Μετά από το εξαιρετικό «Η φλόγα μέσα μας», η Lisa Kleypas επιστρέφει με μια νέα ιστορία αγάπης· αυτή τη φορά, ανάμεσα στη μοναχοκόρη (και στερνοπούλι) της οικογένειας Τράβις και τον αγαπημένο των αναγνωστριών από το προηγούμενο βιβλίο, Χάρντι Κέιτς.

Η Χέιβεν Τράβις μπορεί να δίνει την εικόνα ενός ανέμελου πλουσιοκόριτσου, όμως απέχει πολύ απ’ αυτήν. Έχοντας περάσει όλη της τη ζωή προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους γονείς της και να φανεί αντάξια των προσδοκιών τους, θέλει πλέον να είναι ελεύθερη να παίρνει τις δικές της αποφάσεις και να ζει σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες. Ανάμεσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται κι ένας άντρας που δεν πληροί τα κριτήρια του αυστηρού πατέρα της. Όμως η Χέιβεν είναι αποφασισμένη να κάνει επιτέλους την επανάστασή της – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα έρθει σε οριστική ρήξη με την οικογένειά της.

Ο Χάρντι Κέιτς έχει σίγουρα διασχίσει πολλά χιλιόμετρα -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από την εποχή που ζούσε σε ένα πάρκο τροχόσπιτων μιας μικρής πόλης του Τέξας. Έχοντας ξεκινήσει ουσιαστικά από το μηδέν, δουλεύοντας για χρόνια στις πλατφόρμες πετρελαίου, είναι πλέον ένας υπολογίσιμος επιχειρηματίας, με σεβαστή περιουσία και ισχυρές φιλοδοξίες. Η άνοδός του βέβαια τον έχει κάνει να αποκτήσει κατά καιρούς διάφορους εχθρούς· και ένας απ’ αυτούς είναι η οικογένεια Τράβις.

Η πρώτη συνάντηση της Χέιβεν και του Χάρντι σημαδεύτηκε από μια μικρή παρεξήγηση και ήταν… ιδιαιτέρως φλογερή! Δύο χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν ξανά. Πλέον, ο Χάρντι έχει καταφέρει να εδραιώσει περισσότερο τη θέση του στον κόσμο της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ η Χέιβεν έχει βγει από έναν επώδυνο γάμο, γεμάτο ψυχολογικά και σωματικά τραύματα. Το τελευταίο που ψάχνει είναι για μια νέα σχέση. Και πόσο μάλλον με έναν άντρα σαν τον Χάρντι. Φαίνεται όμως πως εκείνη η παλιά σπίθα ανάμεσά τους δεν έσβησε ποτέ και η αμοιβαία έλξη είναι κάτι που δεν μπορούν να πολεμήσουν, όσο κι αν προσπαθούν. Ίσως, τελικά, οι δυο τους βρουν ο ένας στον άλλον αυτό που θα μπορούσε να καλμάρει τους παλιούς εφιάλτες και να τους βοηθήσει να κάνουν μια νέα αρχή, αφήνοντας το παρελθόν πίσω τους. Αρκεί να το τολμήσουν…

Το βιβλίο αυτό δεν είναι το κλασικό ρομαντικό παραμύθι. Είναι μια ιστορία για την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου και το πώς αυτή μπορεί να νικήσει τελικά ακόμα και τις πιο εφιαλτικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ζήσει. Καταπιάνεται με ένα θέμα-ταμπού για την κοινωνία, αλλά που -δυστυχώς- συμβαίνει παντού γύρω μας: την ενδοοικογενειακή βία, σε μία από τις χειρότερες μορφές της. Ο γάμος της Χέιβεν, σε αντίθεση με το όνομά της, δεν αποδείχτηκε καταφύγιο, ούτε ένα ασφαλές μέρος για εκείνη. Αντίθετα, υπήρξε η πιο δύσκολη και εφιαλτική περίοδος της ζωής της. Από μια νέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα, τη μετέτρεψε σε ένα άβουλο πλάσμα, που αμφιβάλλει για την κάθε κίνησή της, φοβάται να εκφράσει τα αισθήματα και τις σκέψεις της και δεν διστάζει να παίρνει το φταίξιμο πάνω της, προκειμένου να μην προκαλεί την οργή του δυνάστη-συζύγου της. Οι περιγραφές σοκάρουν, όμως πολλές γυναίκες θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπό της τον εαυτό τους, μια φίλη, ένα μέλος της οικογένειάς τους. Δυστυχώς, οι όμοιοι του άντρα της δεν θα αναγνωρίσουν στο δικό του πρόσωπο το τέρας που θα έπρεπε να τους δείχνει και ο καθρέφτης τους.

Η Χέιβεν, λοιπόν, οφείλει να βρει τη δύναμη να ξεφύγει από τον άνθρωπο που την κακοποιεί. Και το κάνει. Και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της, να βρει τον εαυτό της, να κάνει μια καινούρια αρχή. Και νιώθει ότι ο Χάρντι είναι επικίνδυνος για εκείνη, αλλά ταυτόχρονα πως μπορεί να είναι ο άντρας που θα τη στηρίξει, θα τη σώσει, θα την κάνει να πιστέψει ξανά στην αγάπη.

Ο Χάρντι και η Χέιβεν προέρχονται από δύο άκρως διαφορετικούς κόσμους: εκείνη από την ανώτερη τάξη του Τέξας, μεγαλωμένη χωρίς να της λείπει κανένα υλικό αγαθό και μέσα σε μια οικογένεια όπου ένιωθε αγάπη και ασφάλεια· εκείνος από μια μικρή πόλη χωρίς μέλλον, μεγαλωμένος σε ένα τροχόσπιτο, με στερήσεις και παλεύοντας συνεχώς για να επιβιώσει και να προστατέψει τη μητέρα και τα αδέλφια του από τις κάθε είδους κακοτοπιές. Το επίθετο εκείνης είναι αρκετό για να ανοίξουν διάπλατα όλες οι πόρτες· το δικό του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σ’ έναν κόσμο που κυριαρχείται από το χρήμα, τη δύναμη και τη φήμη, και θα πρέπει να κερδίσει με κόπο και αγώνα κάθε σπιθαμή του χώρου που δικαιούται σ’ αυτόν.

Κι όμως, αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα τους χωρίζουν. Οι δυο τους μοιάζουν πολύ· είναι χαρακτήρες πέρα για πέρα ανθρώπινοι και γι’ αυτό και πολύ αληθινοί. Έχουν βιώσει επίπονες εμπειρίες, κουβαλούν μέσα τους κρυφούς εφιάλτες, παλεύουν για να μην κυλιστούν ξανά στο σκοτάδια τους. Αμφιβάλλουν, φοβούνται, διστάζουν, λυγίζουν. Όμως βρίσκουν τη δύναμη να σφίξουν τα δόντια και να συνεχίσουν. Και όταν ξανασυναντιούνται, οι ψυχές τους αναγνωρίζουν η μία στην άλλη πληγές που δεν έχουν επουλωθεί ακόμα εντελώς και καταλαβαίνουν πως αυτοί οι δυο άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να το καταφέρει επιτέλους.

Το «Από την άκρη του κόσμου» είναι ένα σκληρό, αλλά αγαπησιάρικο βιβλίο. Μια ιστορία αγάπης που δεν χτίζεται στα σύννεφα αλλά στη γη, με συνεχή μόχθο, αμοιβαία προσπάθεια και υποχωρήσεις. Μια ιστορία ρεαλιστική, που ανθίζει μέσα από τις δυσκολίες, με ήρωες δύο ανθρώπους σαν εμάς. Μια ιστορία που αξίζει τον αναγνωστικό χρόνο μας και μια θέση στο ράφι μας.

 

Χρύσα Βασιλείου