Book review: Μοναχική εκδίκηση -Sarah MacLean

Book review:  Μοναχική εκδίκηση -Sarah MacLean

 

Η καινούρια τριλογία της Sarah MacLean που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis αφορά την περιπετειώδη ζωή τριών αδελφών στους δρόμους του Λονδίνου και έχει γενικό τίτλο Ο κακός, ο πολεμιστής και ο δούκας. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μοναχική εκδίκηση», γνωρίζουμε τον κακό αδελφό, τον επονομαζόμενο «Διάβολο».

Οι σκοτεινοί δρόμοι του Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου είναι το βασίλειο των Οργισμένων Μπάσταρδων. Κανείς δεν μπαίνει στα λημέρια τους χωρίς εκείνοι να ενημερωθούν, κανείς δεν τολμάει να κλέψει από τα λαθραία εμπορεύματά τους, κανείς δεν επιθυμεί να γίνει εχθρός τους. Αυτό είναι το βασίλειο του Ντέβιλ και των αδελφών του. Το σκοτάδι είναι ο χειρότερος εχθρός του και ταυτόχρονα ο πιο πιστός του σύμμαχος.

Η λαίδη Φελίσιτι Φέρκλοθ, έχοντας χάσει την παλιά της αίγλη και τους αλλοτινούς φίλους της, θεωρείται πλέον από την αριστοκρατία μια ξεπεσμένη γεροντοκόρη. Ονειρεύεται να επιστρέψει στους κύκλους αυτούς, όμως δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα το καταφέρει. Γιατί σίγουρα ο νέος δούκας του Μάργουικ, άρτι αφιχθείς στο Λονδίνο αναζητώντας νύφη, δεν θα ενδιαφερόταν για μια γυναίκα σαν εκείνη.

Όμως ο δούκας φαίνεται πως ενδιαφέρει πολύ τον Ντέβιλ, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο της Φελίσιτι την ιδανική παγίδα για να τον εκδικηθεί. Της προτείνει λοιπόν να τη βοηθήσει να τον κατακτήσει και της προσφέρει όλα όσα ονειρεύεται, με αντάλλαγμα μια χάρη που θα της ζητήσει την κατάλληλη στιγμή. Κι εκείνη δέχεται. Αυτό που δεν φαντάζεται κανείς από τους δυο τους, όμως, είναι πως μεταξύ τους θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη έλξη, που γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να την παραβλέψουν. Ο Ντέβιλ ξέρει πως ο σκοτεινός του κόσμος δεν είναι κατάλληλος για εκείνη, όμως η Φελίσιτι αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η ζωή που ονειρευόταν τόσα χρόνια δεν έχει καμία αξία αν δεν έχει στο πλάι της τον άντρα που αγαπά…

Η Sarah MacLean έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα της γραφής της, τόσα ώστε να περιμένουμε από εκείνη κάτι συναρπαστικό. Και δεν μας απογοητεύει. Για μια ακόμα φορά, δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σκηνικό στο Λονδίνο του 19ου αιώνα και ήρωες με ψυχή και δυνατά συναισθήματα. Τα νόθα τέκνα του προηγούμενου δούκα του Μάργουικ έχουν επιβιώσει από μια εξουθενωτικά δύσκολη παιδική ηλικία, έχουν βρει τον δρόμο τους στα σοκάκια του Λονδίνου και είναι πιο πλούσιοι και ισχυροί απ’ όσο θα μπορούσαν να φανταστούν. Στο βιβλίο αυτό, γνωρίζουμε λίγα πράγματα για καθέναν από αυτούς, κάποια πρώτα στοιχεία για τον χαρακτήρα και τη ζωή τους· ουσιαστικά, βλέπουμε να φυτεύεται και να βλασταίνει σιγά σιγά ο σπόρος για όσα θα διαβάσουμε στα επόμενα.

Ο Ντέβιλ και η Φελίσιτι είναι δυο χαρακτήρες πολύ διαφορετικοί. Εκείνος είναι νόθος γιος δούκα, μεγαλωμένος με στερήσεις και έχοντας παλέψει να επιβιώσει από καταστάσεις άγνωστες σε μια δεσποινίδα της καλής κοινωνίας. Και μπορεί τώρα να έχει δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία, όμως ακόμα νιώθει ότι δεν είναι άξιος να κορτάρει μια αξιοπρεπή γυναίκα. Εκείνη έχει μεγαλώσει μέσα στις ανέσεις και έχει υπάρξει δημοφιλής στον κύκλο της, όμως τώρα θεωρείται «τελειωμένη» και αδιάφορη. Στο πρόσωπο του Ντέβιλ θα βρει έναν άνθρωπο που μπορεί να δει κάτω από το εξωτερικό της περίβλημα, που θα καταλάβει αυτό ακριβώς που ποθεί και θα της το δώσει. Και στα σοκάκια του Κόβεντ Γκάρντεν θα ανακαλύψει έναν κόσμο που, μέσα στην ασχήμια και τη φτώχεια του, κρύβει μια ξεχωριστή ομορφιά και ανθρώπους αγωνιστές, που μάχονται καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα και είναι πιο αξιοπρεπείς κι αληθινοί από πολλούς αριστοκράτες. Το μεγαλύτερό της στοίχημα πλέον δεν είναι να επιστρέψει στον κόσμο που γνώριζε πάντα, αλλά να πείσει τον Ντέβιλ πως αξίζει να γίνει μέρος του δικού του.

 Μέσα από όλη την ιστορία -τη γνωριμία τους και το πώς αυτή εξελίσσεται, τα σχέδιά τους που ανατρέπονται, το πάθος που φουντώνει ανάμεσά τους, την έγνοια και την αγάπη του ενός για τον άλλο- και οι δύο ήρωες ωριμάζουν και γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Κατανοούν τι αξίζει πραγματικά στη ζωή. Μαθαίνουν να παλεύουν γι’ αυτό κι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα. Αφήνουν πίσω φόβους, προσχήματα, προκαταλήψεις. Συνειδητοποιούν πως το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι η εκδίκηση για ό,τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά το χτίσιμο ενός μέλλοντος. Αποδέχονται τον πραγματικό τους εαυτό και επιτέλους τον αγκαλιάζουν και τον αγαπούν. Βρίσκουν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου το άλλο του μισό, αυτόν που τον συμπληρώνει και τον κάνει να θέλει να γίνεται ολοένα καλύτερος.

Η πλοκή εστιάζεται κυρίως στο Κόβεντ Γκάρντεν, το «βασίλειο» του Ντέβιλ, και οι περιγραφές της MacLean κατορθώνουν να αποδώσουν την ατμόσφαιρα με την απαραίτητη γλαφυρότητα αλλά και τον ρεαλισμό, καταφέρνοντας να εξισορροπήσουν τη φτώχεια και την αθλιότητα της περιοχής αυτής με τη ζωντάνια της, την παράδοξη ομορφιά της και την ανεπιτήδευτη συμπεριφορά των κατοίκων της. Όπως επίσης και το δέσιμό τους, με έναν τρόπο που δεν γνωρίζουν οι «εκλεπτυσμένοι» αριστοκράτες κάτοικοι του Μέιφερ. Και αυτό τους κάνει πιο φτωχούς κι από τους φτωχούς, όπως διαπιστώνει η ηρωίδα του βιβλίου.

Έχοντας δώσει ένα εξαιρετικό πρώτο δείγμα του νέου λογοτεχνικού κόσμου της, η Sarah MacLean θέτει εξαρχής ψηλά τον πήχη με τη «Μοναχική εκδίκηση» και αφήνει τον αναγνώστη να προσδοκά το επόμενο ταξίδι πίσω στον χρόνο και σε άλλη μια συναρπαστική ιστορία αγάπης.

           

 Χρύσα Βασιλείου