Book review: Τώρα και για πάντα -Nora Roberts

Book review: Τώρα και για πάντα -Nora Roberts

Με το «Τώρα και για πάντα» ολοκληρώνεται η γαμήλια τετραλογία της Nora Roberts, με γενικό τίτλο Όρκοι αγάπης.

Αν η εταιρεία διοργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων ‘Όρκοι’ είναι ένα στέρεο οικοδόμημα που αποτελείται από τέσσερις ταλαντούχες και επιτυχημένες γυναίκες, αναμφίβολα η Πάρκερ Μπράουν είναι η κύρια κολόνα του. Ιδιοκτήτρια του κτήματος όπου στεγάζονται οι ‘Όρκοι’, γόνος μίας από τις παλιότερες και πιο αξιοσέβαστες οικογένειες της περιοχής, όμορφη, έξυπνη, δραστήρια, δημιουργική, αποφασιστική, εργασιομανής, η Πάρκερ είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και οπωσδήποτε ο άνθρωπος που θα ήθελες να αναλάβει τις λεπτομέρειες και για τη δική σου γαμήλια τελετή. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ελάχιστοι όσοι γνωρίζουν την αληθινή γυναίκα πίσω από το προσωπείο της επιτυχημένης επαγγελματία: ο αδελφός της, οι κολλητές της φίλες και ελάχιστα ακόμα άτομα από το στενό της περιβάλλον. Για τους υπόλοιπους -και ειδικά για το αντίθετο φύλο- μοιάζει απόμακρη και ψυχρή.

Ο Μάλκολμ Καβανάου είναι ένας άντρας που απέχει πολύ από την εικόνα που έχει σχηματίσει η Πάρκερ στο μυαλό της για τον ιδανικό σύντροφο. Έχοντας περάσει μια ιδιαίτερα δύσκολη παιδική ηλικία, ο Μάλκολμ δούλευε για χρόνια ως κασκαντέρ, και μετά από ένα ατύχημα παράτησε την καριέρα του και δημιούργησε τη δική του επιτυχημένη επιχείρηση. Είναι επίσης κολλητός φίλος του αδελφού της Πάρκερ και από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισε ένιωσε για εκείνη μια ιδιαίτερη έλξη. Αυτή η τόσο αψεγάδιαστη και διαφορετική γυναίκα τον ιντριγκάρει απίστευτα. Και επειδή είναι ένας άντρας που αγαπάει τις προκλήσεις, αποφασίζει να την πλησιάσει.

Αρχικά, η «εισβολή» του Μάλκολμ στην καθημερινότητά της ενοχλεί την Πάρκερ, που τον βρίσκει κάπως… αγροίκο. Όμως σιγά σιγά συνειδητοποιεί πως ο άντρας αυτός την ελκύει με έναν περίεργο τρόπο. Κι ενώ αποφασίζει να ρισκάρει μαζί του, καταλαβαίνει πως εκείνος δεν μπορεί να ανοιχτεί εξίσου. Για την Πάρκερ, μια ουσιαστική σχέση δεν βασίζεται μόνο στη σαρκική έλξη, αλλά και στην αμοιβαία κατανόηση, την εμπιστοσύνη, τη συζήτηση. Και μπορεί ο Μάλκολμ να είναι αυτός που την έκανε να δει ορισμένα πράγματα με άλλο μάτι και να ξεπεράσει τα όριά της, αλλά, αν δεν μπορεί να μοιραστεί τον εαυτό του μαζί της, θα είναι πολύ δύσκολο να μοιραστεί και το όραμά της για μια αγάπη που θα διαρκεί τώρα και για πάντα

Το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς επικεντρώνεται εν μέρει στην ιστορία αγάπης της Πάρκερ και του Μάλκολμ, ταυτόχρονα όμως διεκδικούν τον δικό τους χώρο σε αυτό και τα γεγονότα που πρωταγωνίστησαν στα προηγούμενα βιβλία: οι σχέσεις των τριών κολλητών της εξελίσσονται, γάμοι δρομολογούνται, νέα σχέδια οργανώνονται. Γιατί η Πάρκερ είναι η ψυχή των ‘Όρκων’ και οι ‘Όρκοι’ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Πάρκερ· επομένως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει το ένα ανεξάρτητα από το άλλο. Ο αναγνώστης, λοιπόν, ας μην ψάξει να βρει σκηνές ρομαντισμού που καταλαμβάνουν πολλές σελίδες, μακροσκελείς εξομολογήσεις, ρομαντικές αποδράσεις και καυτά ραντεβού. Η σχέση του συγκεκριμένου ζευγαριού περιστρέφεται γύρω από το βαρύ πρόγραμμα της Πάρκερ και αναπτύσσεται, αναπνέει και ωριμάζει κυρίως μέσα στο αρχοντικό των Μπράουν, εν μέσω προβών, ετοιμασιών και γαμήλιων δεξιώσεων.

Το κακό με το παραπάνω είναι ότι το στόρυ δεν επικεντρώνεται τόσο στο ίδιο το ζευγάρι. Φαίνεται πως ούτε οι ίδιοι δεν έχουν τον χρόνο ή δεν ευνοούνται από τις περιστάσεις για να ζήσουν αρκετά πράγματα μαζί. Φυσικά, έχουμε δει τη σχέση τους να ξεκινάει από το μηδέν -και κάτω από συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές- στα προηγούμενα βιβλία, όμως όσοι περίμεναν μια πρωτόγνωρη κορύφωση εδώ μάλλον θα απογοητευτούν. Η αφήγηση αναλώνεται περισσότερο στο πώς λειτουργούν οι ‘Όρκοι’ και όχι τόσο στο πώς η επικεφαλής τους ζει μια σχέση διαφορετική από όλες τις άλλες. Τώρα, αν αυτό ευχαριστεί τον αναγνώστη ή όχι, είναι καθαρά προσωπικό κριτήριο του καθενός.

Όσο για το ζευγάρι Πάρκερ-Μάλκολμ, είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι τα ετερώνυμα όντως έλκονται. Μπορεί οι δυο τους να προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και να διαφέρουν πολύ ως προσωπικότητες, όμως τελικά συνειδητοποιούν πως μπορούν να δουν ο καθένας κάτω από το εξωτερικό περίβλημα του άλλου τον πραγματικό του εαυτό. Μπορούν να δουν την ψυχή τους μέσα από τα τείχη που έχουν χτίσει γύρω τους για να προστατέψουν την καρδιά τους. Αυτά που τους ενώνουν αποδεικνύονται περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά και δυνατά από αυτά που τους χωρίζουν. Και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς το πώς εξελίσσεται αυτή η σχέση, το πώς άναψε η αρχική σπίθα ανάμεσά τους κι έγινε φωτιά που ζέστανε την αγάπη που φώλιαζε μέσα τους.

Η τελειότητα που χαρακτηρίζει όλο το βιβλίο -από τις τέσσερις αψεγάδιαστες φίλες, το επίπεδο δουλειάς τους και το υπέροχο κάθε φορά αποτέλεσμα μέχρι την παραμυθένια εικόνα του κάθε γάμου, τους πανέμορφους γαμπρούς και νύφες και τα προβλήματα που λύνονται στο άψε-σβήσε, χωρίς περαιτέρω φασαρίες- οπωσδήποτε φαντάζει υπερβολική και ψεύτικη. Όμως, αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει στήσει η Roberts όλη τη συγκεκριμένη ιστορία, κι έτσι την έχεις συνηθίσει πλέον και απλά την αγνοείς.

Το βιβλίο αυτό ίσως να μην είναι αντάξιο όλων των προσδοκιών και μπορεί να λείπει η ένταση που θα περίμενε κανείς φτάνοντας πια στο τέλος. Όμως αποτελεί ένα πολύ όμορφο κλείσιμο για μια μεγάλη ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία χωρίστηκε σε μικρότερες που αφηγήθηκαν το πώς ο καθένας από αυτούς συνάντησε την προσωπική του ευτυχία. Κι απέδειξε πως οι αληθινοί δεσμοί, όπως η πραγματική αγάπη, η πίστη στο όνειρο, η ενότητα και η ανιδιοτελής φιλία, είναι τόσο δυνατοί, που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να νικήσει. Για τώρα και για πάντα…

 

Xρύσα Βασιλείου