Book review: Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ -Stuart Turton

Book review:  Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ -Stuart Turton

«Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» τιτλοφορείται το ντεμπούτο του Βρετανού συγγραφέα Stuart Turton στα λογοτεχνικά πράγματα.

Η ευρηματικότητα κι η καλογραμμένη πλοκή του το κατατάσσουν στα πιο ζηλευτά συγγραφικά ντεμπούτα των τελευταίων (πολλών) χρόνων.

Κάτι παράξενο συμβαίνει στο Μπλάκχιθ, την εξοχική έπαυλη της οικογένειας Χαρντκάστλ, όπου έχει διοργανωθεί ένας χορός προς τιμήν της κόρης τους, Έβελιν, που μόλις επέστρεψε από τη Γαλλία. Όμως η γιορτή καταλήγει σε τραγωδία όταν το βράδυ του χορού, κι ενώ πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, η Έβελιν σκοτώνεται. Ο θάνατός της δεν μοιάζει με φόνο, γι’ αυτό ο ένοχος θα παραμείνει ατιμώρητος. Και μέχρι να βρεθεί, ο θάνατος της Έβελιν θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ο Έιντεν Μπίσοπ είναι εκείνος που καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία και να υποδείξει τον ένοχο. Μέχρι να συμβεί αυτό, η μέρα θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και κάθε πρωί θα ξυπνάει μέσα στο σώμα ενός διαφορετικού ξενιστή. Έχοντας στη διάθεσή του οχτώ μέρες και οχτώ διαφορετικούς ανθρώπους, θα πρέπει να βρει τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στη λύση αυτού του παράξενου γρίφου. Αν δεν τα καταφέρει, οι αναμνήσεις του θα χαθούν και θα αρχίσουν όλα απ’ την αρχή.

Οδηγός του είναι ένας παράξενος άντρας που φοράει μια στολή Γιατρού της Πανούκλας και φαίνεται να γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει. Όμως ο Έιντεν δεν είναι μόνος σε αυτό το κυνήγι του δολοφόνου· υπάρχουν κι άλλοι που διεκδικούν το ίδιο «έπαθλο»: την ελευθερία τους από το Μπλάκχιθ. Και είναι τόσο αποφασισμένοι να κερδίσουν, που καταλήγουν θανάσιμα επικίνδυνοι. Ο Έιντεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του, όχι μόνο για να λύσει τον γρίφο αλλά και για να επιβιώσει, και θα μάθει με σκληρό τρόπο ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν άλλον εκτός απ’ τον εαυτό του…

Ευφυές, ευρηματικό, πρωτότυπο και μυστηριώδες είναι μερικά από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο βιβλίο. Ένα καλοστημένο, εμπνευσμένο θρίλερ «κλειστού δωματίου», με μια μυστηριώδη αχλή να καλύπτει το μέρος, τα πρόσωπα και τα κίνητρά τους, αλλά και την ταυτότητα του ενόχου. Από την αρχή ως το τέλος, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται· όλα ανατρέπονται με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που ο πρωταγωνιστής μεταπηδά από ξενιστή σε ξενιστή. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και κάθε στοιχείο που αποκαλύπτεται ο ήρωας (και μέσω αυτού και ο αναγνώστης) το κερδίζει με την αξία του. Τίποτα δεν του χαρίζεται.

Το σκηνικό που έχει στηθεί από τον συγγραφέα για να φιλοξενήσει την πλοκή του είναι ιδανικό: μια έπαυλη στη μέση του πουθενά, δίπλα σε ένα πυκνό δάσος, που ισορροπεί ανάμεσα στη μεγαλοπρέπεια που της χαρίζει η αριστοκρατική καταγωγή των ιδιοκτητών της και τη φθορά, την εγκατάλειψη και τη χαμένη αίγλη – συνέπεια της κακής οικονομικής κατάστασης των Χαρντκάστλ, αλλά και μιας τραγωδίας που συνέβη στο παρελθόν. Όπως και να ’χει, όμως, ξέρει καλά πώς να φυλάει εδώ και χρόνια τα μυστικά της και εκείνα των ενοίκων της. Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας, αυτό δεν προσδιορίζεται ακριβώς. Η ατμόσφαιρα διαθέτει μια αύρα κλασικού βιβλίου, μια ισχυρή δόση από ιστορίες τύπου Αγκάθα Κρίστι και μια δόση πρώιμου μοντερνισμού. Όμως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με αυτό. Ακόμα κι εδώ, ο συγγραφέας έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει αμφιβολία και διχασμό.

«Από όλα τα παιχνίδια που παίζει το Μπλάκχιθ, το να σε φέρνει αντιμέτωπο με την πιο άσχημη πλευρά των ανθρώπων που θεωρούσες φίλους σου είναι σίγουρα το πιο βάρβαρο», αναφέρει σε κάποιο σημείο ο Έιντεν. Βλέποντας τους υπόλοιπους ήρωες και γενικά το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του κάθε φορά μέσα από ένα διαφορετικό ζευγάρι μάτια, και εκείνος και ο αναγνώστης καταλαβαίνουν πολλά και οπωσδήποτε διαμορφώνουν μια εικόνα πιο ολοκληρωμένη και συγκεντρωτική. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κάθε νέος ξενιστής αφαιρεί ένα κομμάτι από τον αρχικό Έιντεν και τον «προικίζει» με ένα δικό του, σε μια αέναη πάλη επικράτησης και επιβολής. Δεν θυμάται το παρελθόν του, δεν θυμάται πώς βρέθηκε εκεί και για ποιον λόγο, δεν ξέρει ποιος είναι πράγματι φίλος και ποιος εχθρός και δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθει να χάνει τον εαυτό του και -αυθόρμητα- να αντιδρά όπως ο ξενιστής του.

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο προσθέτει έξτρα παλμό και ζωντάνια, ενώ το ευφυέστατο εύρημα του να τοποθετήσει τον ήρωά του σε οχτώ διαφορετικά σώματα και να αφηγείται κάθε φορά την εκδοχή της ίδιας μέρας μέσα από τα μάτια του καθενός τους επιτρέπει στον συγγραφέα να χτίσει διαφορετικούς μα ολοκληρωμένους χαρακτήρες, με ιδιαίτερα στοιχεία, προτερήματα και ελαττώματα, και να τους εκθέσει γυμνούς μπροστά στα μάτια του τελικού κριτή: του αναγνώστη. Όμως κι οι υπόλοιποι ήρωες, είτε διαδραματίζουν μικρό είτε μεγάλο ρόλο στην υπόθεση, είναι με την ίδια φροντίδα σκιαγραφημένοι, ενώ άπαντες δρουν βάσει του προσωπικού του κώδικα συμπεριφοράς, τιμής και χαρακτήρα. Όλοι αποτελούν πιόνια σε μια σκακιέρα, όλοι έχουν έναν ρόλο να υπηρετήσουν κι όλοι θα κριθούν όταν αυτός θα ολοκληρωθεί.

Πολλές φορές θα νιώσετε χαμένοι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Θα νιώσετε το μυαλό σας έτοιμο να εκραγεί. Θα αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε όλα όσα γνωρίζετε και να σκεφτείτε ξανά και ξανά το κάθε στοιχείο ξεχωριστά. Και όταν τελικά φτάσετε στο ανατρεπτικό τέλος, θα υποκλιθείτε στο ταλέντο και την υπέροχη πένα του Turton. Σίγουρα θα μπερδευτείτε, πιθανότατα θα εθιστείτε, οπωσδήποτε θα το αγαπήσετε!

 

Χρύσα Βασιλείου