Book review: Η δοκιμασία της καρδιάς -Nora Roberts

Book review: Η δοκιμασία της καρδιάς -Nora Roberts

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς Όρκοι αγάπης της Nora Roberts, με τίτλο «Η δοκιμασία της καρδιάς», είναι η σειρά της Λόρελ και του Ντελ να βρουν τον έρωτα.

Οι μεγαλύτερες αγάπες στη ζωή της Λόρελ είναι η ζαχαροπλαστική, οι φίλες της και η επιχείρηση διοργάνωσης γάμων των τεσσάρων τους, οι «Όρκοι». Αυτή είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να κάνει ακόμα πιο γλυκιά την πιο ξεχωριστή μέρα στη ζωή ενός ζευγαριού, αυτή του γάμου τους, με τις εκπληκτικά γευστικές της δημιουργίες. Η κουζίνα είναι το βασίλειό της, το κτήμα όπου ζει και εργάζεται ο κόσμος της και η χαρά των δύο δεσμευμένων φίλων της και δική της. Δεν μοιάζει να λείπει τίποτα από τη ζωή της. Είναι όμως τα πράγματα όπως φαίνονται;

Ο Ντέλανι Μπράουν είναι ο μεγάλος αδερφός της καλύτερής της φίλης, της Πάρκερ. Επιτυχημένος δικηγόρος, δυναμικός, ισχυρογνώμων, λάτρης των γυναικών, έχει αναλάβει -ανάμεσα στα άλλα- και τις νομικές υποθέσεις των «Όρκων». Γνωρίζει την Λόρελ σε όλη του τη ζωή, όμως μέχρι σήμερα δεν την είχε δει ποτέ ως γυναίκα· ούτε φυσικά θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί πως εκείνη είναι ερωτευμένη μαζί του εδώ και χρόνια. Μέχρι που οι συνθήκες θα τους φέρουν κοντά και η ερωτική χημεία τους θα γίνει η αιτία για να ξυπνήσει το πάθος ανάμεσά τους.

Όμως η Λόρελ είναι επιφυλακτική απέναντι σε έναν γυναικοκατακτητή όπως ο Ντελ και φοβάται ότι εκείνος δεν θα τη δει ποτέ ως τη γυναίκα με την οποία θα θελήσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Από την άλλη, μόλις συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πια να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εκείνη, ο Ντελ είναι διατεθειμένος να της αποδείξει ότι μπορεί να τον εμπιστευθεί κι οι δυο τους να ζήσουν το δικό τους «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»…

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, η Roberts ασχολείται με μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε δύο μέλη του κεντρικού πυρήνα των ηρώων. Ενώ τα ταίρια της Μακένζι και της Έμα, των ηρωίδων των δύο προηγούμενων βιβλίων, προέρχονται από τον φιλικό τους περίγυρο, ο Ντελ ανήκει στο στενό περιβάλλον της Λόρελ. Δεν είναι απλά ένας φίλος με τον οποίο μπορεί να έχει μια περιστασιακή σχέση και να σταματήσει να τον βλέπει αν και όταν αυτή τελειώσει· είναι ο αδερφός της καλύτερής της φίλης, του ανήκει εν μέρει το σπίτι στο οποίο μένει κι εκείνη και σχετίζεται εν μέρει και με την επιχείρησή τους. Όλοι αυτοί οι λόγοι, σε συνδυασμό φυσικά με τα πιο βαθιά κρυμμένα αισθήματά της για εκείνον, την οδηγούν στο να διστάζει να τα εκδηλώσει. Επιπλέον, παρόλο που δείχνει η πιο σκληρή από τις τέσσερις και είναι μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα, το παρελθόν της και η οικογενειακή της κατάσταση την κάνουν να νιώθει πως είναι κατώτερή του κοινωνικά. Όμως αυτά δεν μετρούν μπροστά στην αληθινή αγάπη.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θίγει η συγκεκριμένη ιστορία είναι ο αδιάσπαστος, δυνατός δεσμός της αληθινής φιλίας ανάμεσα σε αυτές τις τέσσερις γυναίκες. Η Πάρκερ είναι η αδερφή του Ντελ και η καλύτερη φίλη της Λόρελ, όμως δεν επεμβαίνει στην μεταξύ τους σχέση και διατηρεί τον ρόλο του αντικειμενικού κριτή και παρατηρητή. Και φυσικά δεν σοκάρεται όταν ανακαλύπτει τον δεσμό τους, ούτε κρατάει μούτρα στη φίλη της επειδή δεν της τον αποκάλυψε εξαρχής. Είναι πραγματικά αξιέπαινο το πώς διαχειρίζεται εκείνη όλο αυτό το σκηνικό, όντας ένας άνθρωπος που νοιάζεται εξίσου και για τους δύο εμπλεκόμενους σε αυτή τη σχέση· που ενδιαφέρεται για το καλό τους, τους αγαπά το ίδιο και τους έχει και τους δύο στην καρδιά της. Είναι η ιδανική καλύτερη φίλη και η ιδανική αδερφή, ο άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε να είχαμε στο πλάι μας είτε βρισκόμασταν στη θέση του Ντελ είτε στης Λόρελ. Γενικότερα, η όλη στάση της Πάρκερ έχει αποδοθεί εξαιρετικά από τη συγγραφέα, με ισόποσες δόσεις διακριτικότητας, ισορροπίας και χιούμορ.

Ταυτόχρονα με το ρομάντζο των δύο πρωταγωνιστών, παρακολουθούμε και το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Μακένζι με τον Κάρτερ και της Έμα με τον Τζακ. Παρόλο που και οι δυο τους έζησαν το προσωπικό τους happy end και μας άφησαν με την ικανοποίηση του ότι η καθεμία βρήκε το ταίρι της, είναι πολύ ευχάριστο για τον αναγνώστη να τους ξανασυναντά όλους κάθε τόσο, να μαθαίνει τα νέα τους, το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις τους, το πώς προχωράνε οι προετοιμασίες των γάμων τους... Αποτελούν εξάλλου ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό «διάλλειμα» ανάμεσα στις στιγμές έντασης ή πάθους των δύο κεντρικών ηρώων. Εδώ χτίζεται ουσιαστικά και η σχέση της Πάρκερ και του Μάλκολμ, που τα θεμέλιά της μπήκαν στα προηγούμενα δύο βιβλία και η οποία θα μας απασχολήσει στο επόμενο, τέταρτο και τελευταίο της σειράς. Η χημεία τους, πάντως, υπόσχεται να είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική!

Γλυκιά όπως οι τούρτες της Λόρελ, έντονη όπως η σχέση της με τον Ντελ, συγκινητική όπως μια γαμήλια τελετή και ξεχωριστή όπως κάθε ιστορία αγάπης, «Η δοκιμασία της καρδιάς» υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε ένα όμορφο κτήμα κάπου στο Κονέκτικατ, εκεί όπου η αγάπη, ο έρωτας και η αληθινή φιλία μπορούν να κάνουν τα όνειρα και τους πιο κρυφούς πόθους πραγματικότητα.

 

Χρύσα Βασιλείου