Book review: Η ώρα της εκδίκησης - Lorraine Heath

Book review:  Η ώρα της εκδίκησης - Lorraine Heath

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, οι Απατεώνες αριστοκράτες της Lorraine Heath επιστρέφουν από τις εκδόσεις Elxis.

Στο τέταρτο βιβλίο, με τίτλο «Η ώρα της εκδίκησης», έχει έρθει η σειρά του άλλοτε μέλους της συμμορίας του Φίγκαν και νυν επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζέιμς Σουίντλερ, να βρει τον έρωτα.

Τον Τζέιμς τον έχουμε ξανασυναντήσει στα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Αν και έχει αφήσει πίσω του τη ζωή στους δρόμους, δεν έχει ξεχάσει τα παλιά κόλπα του που άλλοτε τον βοηθούσαν να επιβιώνει. Κάτι που του είναι πολύ χρήσιμο, όταν καλείται να δράσει μυστικά για λογαριασμό της Υπηρεσίας ή του Στέμματος. Όπως στην υπόθεση που έχει αναλάβει τώρα: να προστατέψει έναν λόρδο από μια γυναίκα που εκείνος πιστεύει πως μπορεί να αποπειραθεί να τον σκοτώσει. Αν κι ο Σουίντλερ θεωρεί χάσιμο χρόνου τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλάζει γνώμη όταν γνωρίζει την «επικίνδυνη» δεσποινίδα Έλινορ Γουάτκινς, για την οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή νιώθει ένα παράξενο συναίσθημα να ξυπνά μέσα του.

Η Έλινορ είναι κόρη ενός φτωχού υποκόμη, που έρχεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Η επίσκεψή της όμως δεν έχει να κάνει με το ντεμπούτο της στην υψηλή κοινωνία, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό στόχο: είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τον άνθρωπο που ευθύνεται για τον θάνατο της αδελφής της. Και, προκειμένου να τα καταφέρει, δεν θα διστάσει μπροστά σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τον αστυνόμο της Σκότλαντ Γιαρντ που έχει γίνει η σκιά της. Και αν νιώθει την καρδιά της να σφίγγεται στη θέα του και την επιθυμία να του ομολογήσει τα πάντα -την αλήθεια για την ταυτότητά της και τα αισθήματά της για εκείνον-, έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα να επηρεάσει την αποστολή της.

Ο Τζέιμς και η Έλινορ μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι γεμάτο απάτες, ψέματα, μυστικά και παράτολμες πράξεις. Ο ένας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον άλλον, όμως δεν υπολογίζουν τη δυνατή αγάπη που γεννιέται ανάμεσά τους. Πόσο όμως μπορεί να αντέξει αυτή, όταν τα θεμέλιά της είναι στηριγμένα στο ψέμα και η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους τόσο εύθραυστη; Για πρώτη φορά, ο Τζέιμς θα βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλημμα: αν πρέπει να εμπιστευτεί το ένστικτο ή τη λογική του, αν θα ακολουθήσει την καρδιά ή το μυαλό του κι αν θα βάλει την αγάπη του για την Έλινορ πάνω από την καριέρα και τη φήμη που με τόσο κόπο και αγώνα έχει χτίσει…

Το βιβλίο αυτό ίσως δεν έχει τόσο δυνατό παλμό όπως τα τρία προηγούμενα, όμως ξεχωρίζει με τον τρόπο του: με την εξαιρετική και ταλαντούχα πένα της Heath, τους χαρακτήρες του και τις πρωτοτυπίες που συναντούμε εδώ (και για τις οποίες δεν μπορώ να πω πολλά, αν δεν θέλω να αποκαλύψω σημαντικά κομμάτια της πλοκής στον αναγνώστη). Μέχρι τη μέση η αφήγηση είναι κάπως επίπεδη, εκεί όμως γίνεται μια αποκάλυψη που έρχεται να ανατρέψει τα πάντα και να δώσει νέα, διαφορετική δυναμική στην πλοκή. Και τότε ξεκινάει μια κούρσα εξελίξεων και ανατροπών μέχρι το τέλος, όπου τα πράγματα μπαίνουν επιτέλους στη θέση τους.

Η σκοτεινή πλευρά του Λονδίνου αναδεικνύεται με περισσότερους από έναν τρόπους, αφού από τη μία ο Σουίντλερ είναι… μυημένος σε αποτρόπαιες σκηνές εγκλημάτων και από την άλλη η αδελφή της Έλινορ είχε πέσει θύμα μιας οργάνωσης που αρέσκεται στις άγριες απολαύσεις, που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια. Οι σκηνές που περιγράφονται δεν σοκάρουν, αλλά αποτυπώνουν μια εικόνα διαφορετική από την ειδυλλιακή, γεμάτη αβροφροσύνη που σχηματίζει κανείς ως φόντο ανάλογων ιστοριών.

Ο Τζέιμς Σουίντλερ -που δεν έχει καμία με την αριστοκρατία- ίσως είναι ο πιο ανθρώπινος χαρακτήρας απ’ την πεντάδα των «απατεώνων αριστοκρατών». Μέχρι τώρα είχαμε δει τη δυναμική πλευρά του αστυνομικού επιθεωρητή, που δρα πάντα με επαγγελματισμό, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Εδώ βλέπουμε την πιο ευάλωτη πλευρά του και το πώς ο έρωτας κατορθώνει να γεμίσει όλα τα κενά της καρδιάς και της ζωής του. Για πρώτη φορά, ο Σουίντλερ γυμνώνει την ψυχή του σε έναν άλλον άνθρωπο. Κι αυτός δεν είναι ένας από τους φίλους που γνωρίζει μια ζωή σχεδόν, αλλά μια γυναίκα που φέρνει τα πάνω-κάτω στον τακτοποιημένο του κόσμο. Που τον κάνει απρόσεκτο και αφηρημένο, αλλά και ικανό να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να είναι μαζί της. Όμως κι εκείνη είναι εξίσου ξεχωριστή και διαθέτει μια πλούσια παλέτα συναισθημάτων, που κυμαίνονται από το πάθος και την αγάπη μέχρι την περιφρόνηση και το μίσος. Ικανή για μια ψυχρή δολοφονία όσο και για μια παθιασμένη ερωτική συνεύρεση. Προσηλωμένη στον στόχο της και ταυτόχρονα αποπροσανατολισμένη από τα πρωτόγνωρα αισθήματα που βιώνει, χωρίς καν να το περιμένει.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι, λοιπόν, μας δείχνουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους· έναν κόσμο σκοτεινό, γεμάτο αρρωστημένα πάθη και ίντριγκες, όπου πολλές φορές η εικόνα είναι απατηλή. Γιατί η αριστοκρατία μπορεί να συμβαδίζει με την ανηθικότητα και ένα άτομο μεγαλωμένο στους δρόμους του Λονδίνου να αποδειχτεί πολύ πιο αξιόλογος χαρακτήρας από ένα άτομο μεγαλωμένο στα καλύτερα σαλόνια. Ο Τζέιμς και η Έλινορ, έχοντας παλέψει ο καθένας για πολύ καιρό με τους δικούς του δαίμονες, τώρα αφήνονται να αποκαλύψουν τους πιο κρυφούς φόβους και τις πιο βαθιές πληγές τους ο ένας στον άλλον, με την αγάπη να αποδεικνύεται το καλύτερο φάρμακο ώστε αυτές τελικά να επουλωθούν. Επομένως, το happy end εδώ είναι όχι απλά αναμενόμενο, αλλά κάτι που αξίζει ολόψυχα και στους δυο τους!

Χρύσα Βασιλείου