Book Review: Απόλυτη Αγάπη Μου - Γκάμπριελ Τάλλεντ

Book Review: Απόλυτη Αγάπη Μου - Γκάμπριελ Τάλλεντ

Το βιβλίο «Απόλυτη Αγάπη Μου» είναι το ντεμπούτο του συγγραφέα Γκάμπριελ Τάλλεντ. Ένα ντεμπούτο που ξεσήκωσε πολλές συζητήσεις γύρω από το δύσκολο θέμα που πραγματεύεται.

Οπισθόφυλλο: Στα δεκατέσσερά της, η Τερτλ Άλβεστον, περιφέρεται στα δάση κατά µήκος της ακτής της Βόρειας Καλιφόρνια. Τα ποτάµια, οι λιµνούλες που σχηµατίζει η παλίρροια, τα βραχώδη νησάκια είναι τα στέκια, οι κρυψώνες, τα καταφύγιά της. Μπορεί να περιπλανιέται χιλιόµετρα ολόκληρα. Όµως, ενώ ο φυσικός κόσµος γύρω της είναι αχανής, το προσωπικό της σύµπαν είναι στενό, ασφυκτικό, επικίνδυνο. Η Τερτλ έχει µεγαλώσει µέσα στην αποµόνωση µετά τον θάνατο της µητέρας της, υπό την απόλυτη κυριαρχία του πατέρα της, ενός µονοµανούς αντισυστηµικού που προετοιµάζεται για την επερχόµενη περιβαλλοντική καταστροφή, ενός άντρα µε εντυπωσιακή ευγλωττία που εντελώς απρόβλεπτα γίνεται βίαιος και τροµακτικός. Η ζωή της Τερτλ περιορίζεται στο σχολείο, όπου όχι µόνο δεν καταφέρνει να δηµιουργήσει φιλίες αλλά συστηµατικά αποµακρύνει οποιονδήποτε επιχειρεί να την πλησιάσει, στις συναντήσεις µε τον γέρο παππού της και στις νύχτες που περνάει µε τον διαταραγµένο πατέρα της. Και τότε η Τερτλ συναντάει τον Τζέικοµπ, ένα λίγο µεγαλύτερό της αγόρι, που περνάει τον καιρό του κάνοντας αστεία και καταστρώνοντας απίθανα σχέδια για τη σωτηρία του κόσµου, περιτριγυρισµένος από φίλους και τη στοργική του οικογένεια. Δεν µοιάζει µε κανέναν απ’ όσους έχει ως τότε συναντήσει και αντιπροσωπεύει την κοινωνία που ο πατέρας της χλευάζει και περιφρονεί. Σιγά σιγά, η Τερτλ αντιλαµβάνεται ότι υπάρχει ένας άλλος κόσµος γύρω της και ότι η ζωή της στο σπίτι δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε βιώσιµη.

Το βιβλίο δεν έχει κρύψει πως αφορά την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση ενός κοριτσιού από τον πατέρα της. Ένα θέμα δύσκολο και σκληρό. Ήθελα να διαβάσω το βιβλίο ώστε να δω πως το χειρίστηκε ο ίδιος ο συγγραφέας και πως έκανε το ψυχογράφημα των χαρακτήρων του.

Η Τέρτλ είναι ένα κορίτσι απομονωμένο που έχει μάθει να πυροβολεί με άψογο στόχο, να δαγκώνει σκορπιούς και να γδέρνει θηράματα. Όχι το τυπικό 14χρονο κορίτσι. Μένει μόνο με τον πατέρα της και αντιλαμβάνεται πως όλη η αυτή η κακοποίηση είναι ο τρόπος του να της δείξει την τρυφερότητά του. Ίσως αυτό είναι το πιο σκληρό σημείο σε όλο το βιβλίο. Το πως κάτι τόσο φριχτό, περνάει ως τρόπος αγάπης προς τα εκείνη που δε γνωρίζει κάτι πέρα από αυτό.

Μέσα της καταλαβαίνει και κατανοεί πως η γονική αγάπη δεν είναι αυτή και συχνά οι δυο πλευρές της έρχονται σε σύγκρουση.

Πρόκειται για ένα βιβλίο σκληρό, σα γροθιά σε μαχαίρι, γιατί ο Τάλλεντ έχει καταφέρει να χτίσει πολύ καλά την έφηβη Τέρτλ ως θύμα κακοποίησης αλλά και με κάτι που θυμίζει σύνδρομο της Στοκχόλμης.  Από την άλλη, έχουμε τον πατέρα της που έχει περιγραφεί άριστα ως θύτης. Βίαιος, χειριστικός και καταπιεστικός.

Είναι ξεκάθαρο πως ο συγγραφέας έχει ψάξει πολύ τα ψυχολογικά πορτραίτα παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και αναπτύσσουν επιθετική αλλά και παραβατική συμπεριφορά. Η Τέρτλ αρνείται τη βοήθεια, θέλει να προστατέψει τον πατέρα της και εκείνος με τη σειρά του της μιλά άσχημα, την υποτιμά και την κάνει να νιώθει πως αγαπιέται μόνο από εκείνον.

Οι περιγραφές του είναι σκληρές. Είναι στιγμές που απλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις, όμως αναμφίβολα πρόκειται για ένα δυνατό βιβλίο που θα σου μείνει για καιρό. Τα τελευταία κεφάλαια έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και δράση και θα σε καθηλώσουν. Με λίγα λόγια, ο Γκάμπριελ Τάλλεντ έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο για όσους καταφέρουν να το διαβάσουν.

 

Τατιάνα Τζινιώλη