Book review: Ο πρίγκιπας Κοράκι - Elizabeth Hoyt

Book review: Ο πρίγκιπας Κοράκι - Elizabeth Hoyt

Η πρώτη σειρά βιβλίων της συγγραφέως Elizabeth Hoyt κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis, έχει τον γενικό τίτλο Οι πρίγκιπες κι εγκαινιάζεται με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Ο πρίγκιπας Κοράκι».

Η Άννα Ρεν, χήρα τα τελευταία έξι χρόνια, ζει μαζί με την πεθερά της στο χωριό Λιτλ Μπάτλφορντ. Μην έχοντας κανένα εισόδημα, αποφασίζει να αναζητήσει μια δουλειά, προκειμένου να συντηρήσει τις ίδιες και το μικρό σπιτικό τους. Η Άννα δεν είναι καμιά καλλονή, ώστε να τραβάει όλα τα αντρικά βλέμματα επάνω της, όμως θεωρεί ότι οι γνώσεις της σε ό,τι αφορά τη γραφή και τους αριθμούς μπορούν να τη βοηθήσουν να βρει μια αξιοπρεπή εργασία. Όταν μαθαίνει ότι ο πλουσιότερος λόρδος της περιοχής αναζητά γραμματέα, παρουσιάζεται για τη θέση και προσλαμβάνεται από τον επιστάτη του με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Έντουαρντ Ντε Ραφ, κόμης του Σγουόρτινχαμ, οπωσδήποτε δεν είναι ο πιο ευχάριστος άνθρωπος του κόσμου. Απεναντίας, είναι ένας από τους πιο δύστροπους, οξύθυμους και εκνευριστικούς άντρες που έχει συναντήσει ποτέ της η Άννα. Η ζωή του βέβαια δεν ήταν εύκολη, αφού έχασε όλη του την οικογένεια από την επιδημία της ευλογιάς, η οποία του άφησε και εκείνου τα σημάδια της. Έχοντας όμως άμεση ανάγκη από γραμματέα, ο κόμης προσπαθεί να φέρεται ευγενικά στην Άννα. Πράγμα που δεν είναι και τόσο δύσκολο, αφού από την πρώτη στιγμή η γυναίκα αυτή γεννάει μέσα του ένα παράξενο συναίσθημα, που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε ο ίδιος.

Όμως ούτε στην Άννα είναι αδιάφορος. Πίσω από τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, ανακαλύπτει έναν άνθρωπο με κρυφές ευαισθησίες, φόβους, ανασφάλειες, αλλά και ισχυρά πάθη. Πάθη που τη βάζουν σε πειρασμό να εξερευνήσει μαζί του. Κι όταν αντιλαμβάνεται ότι ο εργοδότης της προσπαθεί να δείξει αυτοσυγκράτηση απέναντί της, ψάχνοντας να διοχετεύσει αλλού τις επιθυμίες που ξυπνά εκείνη μέσα του, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της…

Η Elizabeth Hoyt έχει δημιουργήσει μια πλοκή που μοιάζει λες βγαλμένη από παραμύθι. Φανερά επηρεασμένη από την ιστορία της «Πεντάμορφης και του τέρατος», η συγγραφέας πλάθει όχι μόνο δύο κεντρικούς χαρακτήρες που συνειρμικά θυμίζουν εκείνους του αγαπημένου παραμυθιού, αλλά και τον μύθο του «Πρίγκιπα Κοράκι»: ένα «παραμύθι μέσα στο παραμύθι», που αφηγείται τη ιστορία ενός πρίγκιπα που, λόγω μιας παλιάς κατάρας, είναι μεταμορφωμένος σε κοράκι, οι υπήκοοί του σε πουλιά και που μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να λύσει τα μάγια. Αυτό το βιβλίο ανακαλύπτει η Άννα στη βιβλιοθήκη του Έντουαρντ· αυτό ξεκινά να διαβάζει και να γοητεύεται από την πλοκή του· αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά και τους ήρωες του μυθιστορήματος, που η αληθινή αγάπη ήρθε να τους λυτρώσει από την «κατάρα» της μοναξιάς τους. Βέβαια, η ιστορία της Hoyt έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα και καθόλου δεν θυμίζει κακή αντιγραφή του κλασικού παραμυθιού.

Ταυτόχρονα, η πλοκή διέπεται από έντονο ρεαλισμό, που χαρακτηρίζεται από την απουσία κάθε ωραιοποίησης. Το στόρυ διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας, μακριά από τα λούσα των λονδρέζικων σαλονιών. Ο κεντρικός ήρωας έχει ουλές στο πρόσωπο και το σώμα του, ασχολείται κυρίως με τις καλλιέργειες των κτημάτων του, τσαλαβουτάει σε λασπωμένα χωράφια και συνομιλεί με αγρότες, ενώ η ηρωίδα αναγκάζεται να αψηφήσει τους κανόνες της ευπρεπούς συμπεριφοράς που οφείλουν να επιδεικνύουν οι γυναίκες και από τη μία ασκεί μια καθαρά «αντρική» δουλειά, ενώ από την άλλη δεν φοβάται να παραδεχτεί πως, ως γυναίκα, έχει επίσης κι εκείνη σαρκικές ανάγκες.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ο Έντουαρντ και η Άννα, περισσότερο θυμίζουν δύο κανονικούς ανθρώπους παρά δύο εξιδανικευμένα ‘διαμάντια’ της αριστοκρατίας. Δεν είναι εκτυφλωτικά όμορφοι. Δεν είναι αξιολάτρευτα νέοι. Έχουν βιώσει κι οι δύο τραγικά περιστατικά και πολλή μοναξιά στο παρελθόν τους, φέρουν πληγές, κρύβουν μυστικά, φοβούνται να εκδηλωθούν. Έχουν πέσει και έχουν ξανασηκωθεί, με πείσμα και σφιγμένα δόντια και με πλήρη αδιαφορία για το τι θα πει ο κόσμος για εκείνους. Έχουν μάθει να επιβιώνουν και η ζωή που ονειρεύονται δεν περιλαμβάνει κοσμικούς χορούς σε λαμπερά σαλόνια, αλλά βόλτες στην ύπαιθρο, συζητήσεις που αφορούν τη λειτουργία του κτήματος, συντροφικά αγκαλιάσματα και πολύ πάθος. Οι δυο τους δεν θυμίζουν τα κλασικά ζευγάρια του δούκα και της λαίδης που συναντούμε συνήθως σε τέτοιες ιστορίες· διαφέρουν από αυτά όσο απέχουν κοινωνικά ο ένας από την άλλη. Όμως, το καλύτερο όλων είναι πως ούτε εκείνοι ούτε και οι αναγνώστες νοιάζονται γι’ αυτό!

Όλα τα διαθέτει το βιβλίο της Hoyt, και μάλιστα σε ικανοποιητικές δόσεις. Καλογραμμένη πλοκή, καλοδομημένους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, στιγμές που η συγκίνηση έχει τον πρώτο ρόλο, στιγμές που το χιούμορ (ειδικά οι… φαρμακερές, γεμάτες σαρκασμό ατάκες και βλαστήμιες του Έντουαρντ) κλέβει την παράσταση, στιγμές που κάθε φορά που οι ήρωες συναντιούνται θυμίζουν ενεργό ηφαίστειο λίγο πριν το ξύπνημά του. Οι ερωτικές σκηνές είναι πλούσιες, χορταστικές, πιπεράτες. Πάλλονται από ζωντάνια και πάθος, με τολμηρή γλώσσα και γλαφυρές περιγραφές. Το τέλος λυτρωτικό, φυσικά ευτυχισμένο, όμως επίσης και διδακτικό γι’ αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν και πίσω από τις λέξεις.

 

Χρύσα Βασιλείου