Book review: Project Κάλχας -Μιχάλης Νταλαμπίρας

Book review:  Project Κάλχας -Μιχάλης Νταλαμπίρας

Με το μυθιστόρημα «Project Κάλχας», ο συγγραφέας Μιχάλης Νταλαμπίρας συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό και θέτει εξαρχής ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια της πορείας του.

Ο Ντέιβιντ Κρέιν, καθηγητής του ΜΙΤ, εργαζόταν για πολλά χρόνια επάνω σε έναν κοινωνικό προσομοιωτή τελευταίας γενιάς, που θα μπορούσε να προβλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Κάλχας του κατορθώνει να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη πρόβλεψη. Όμως, η επόμενη «προφητεία» του αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού προβλέπει εκτεταμένη οικονομική καταστροφή, παγκόσμιο χάος και αναρχία.

Θορυβημένος, ο Κρέιν επικοινωνεί με έναν παλιό του φίλο, που εργάζεται ως σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, και τον ενημερώνει για τον χρησμό του Κάλχα. Όταν τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να έχει βάση, τότε ξεκινάει μια επικίνδυνη περιπέτεια, ένα κυνήγι θησαυρού. Ο καθηγητής Κρέιν, με τη βοήθεια μιας έξυπνης, δυναμικής και μορφωμένης βιβλιοθηκάριου, θα ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου να βρουν τη μυστική τοποθεσία απ’ όπου μια μυστική οργάνωση κινεί τα νήματα της οικονομίας σε όλο τον πλανήτη.

Η αποστολή τους αυτή μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν είναι πολλοί: η αποκρυπτογράφηση του γρίφου, οι εχθροί που παρακολουθούν κάθε τους κίνηση και πάνω απ’ όλα ο χρόνος που κυλάει αμείλικτος, δίνοντάς τους μονάχα λίγες ώρες περιθώριο πριν καταρρεύσουν τα πάντα. Στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, ο Κρέιν θα έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος όχι μόνο με αποκαλύψεις σχετικά με διάφορα θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, επιστήμης, τέχνης και θρησκείας, αλλά ακόμα και με τα ίδια τα πιστεύω του…

Από την αρχή ως το τέλος του, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει πως πρόκειται για συγγραφικό ντεμπούτο. Η υπόθεση περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα καλό θρίλερ: μια παγκόσμια συνομωσία, μια απειλή χάους προ των πυλών, μια ανελέητη μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε «καλούς» και «κακούς», την πραγματικότητα να μπλέκεται με τη μυθιστορηματική φαντασία, χορταστικές δόσεις περιπέτειας, αποκαλύψεις, ανατροπές και μπόλικο σασπένς. Το γενικό μοτίβο θυμίζει Dan Brown στα καλύτερά του – κάτι που λέει από μόνο του πολλά!

Εξαιρετικός ο συγγραφέας σε ό,τι αφορά την εκτεταμένη έρευνά του για τις ποικίλες ιστορικές και μη αναφορές που περιλαμβάνονται στην πλοκή και καλύπτουν ένα ευρύ εγκυκλοπαιδικό φάσμα. Σχολαστικός και κατατοπιστικός, χωρίς να παίρνει προσωπική θέση για οποιοδήποτε ζήτημα, παραθέτει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ιστορία, την τέχνη, τη φιλοσοφία, την επιστήμη κτλ. Όχι όμως με τρόπο ακαδημαϊκό, «στεγνό», που θα θύμιζε επιστημονικό σύγγραμμα, αλλά δοσμένο με άψογη λογοτεχνική χροιά, που καταφέρνει με επιτυχία να εξάψει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να μην τον κάνει σε καμία περίπτωση να βαρεθεί από τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που αποκομίζει από την ανάγνωση. Πολλές φορές μάλιστα η αφήγηση εστιάζει περισσότερο σ’ αυτές και θέτει σε δεύτερο πλάνο το μυστήριο ή τη δράση, με τους πρωταγωνιστές να αφήνονται να παρασυρθούν από τις γνώσεις τους και την αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς τους. Ο αναγνώστης όμως καθόλου δεν δυσανασχετεί· αντίθετα, βρίσκει την ευκαιρία να επωφεληθεί και να πλουτίσει κι ο ίδιος το πεδίο των γνώσεών του.

Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και αληθοφανείς. Άνθρωποι που ανήκουν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας: καλοί και κακοί, άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης, ονειροπόλοι και ορθολογιστές, αδίστακτοι, ισχυροί και ανίσχυροι, πιόνια, θύματα, εραστές του χρήματος και του πνεύματος, νικητές και χαμένοι… Όλοι τους καλούνται να εκπληρώσουν τον ρόλο που τους έχει αναθέσει ο συγγραφέας. Και το πράττουν, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Εξάλλου, μέσω αυτών -και των χαρακτήρων τους, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί- εκφράζονται οι προβληματισμοί, οι σκέψεις και οι γνώσεις του δημιουργού τους. Μπορεί να μη δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα ψυχογραφήματά τους -ο γρήγορος ρυθμός της αφήγησης είναι αποτρεπτικός για κάτι τέτοιο, άλλωστε- όμως λειτουργούν ως πομποί και δέκτες που ανταλλάσουν πληροφορίες, διαφωνούν, αναρωτιούνται, μοιράζονται τις γνώσεις τους, συζητούν τις αμφιβολίες τους.

Η ικανότητα του συγγραφέα να χειρίζεται τον λόγο με τρόπο που κάνει κάθε περιγραφή να ζωντανεύει και να πάλλεται, αποδεικνύεται και από το πώς καταφέρνει να μετατρέψει τον αναγνώστη σε συνταξιδιώτη των ηρώων του. Από τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη μέχρι τη «βασίλισσα» της Ιταλίας, τη μεγαλόπρεπη Φλωρεντία, και από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, ο κ. Νταλαμπίρας αποτυπώνει στις σελίδες του βιβλίου κάθε συνοικία, κάθε κλασικό κτίριο, κάθε μουσειακό έκθεμα και καθετί άλλο που συναντούν οι ήρωές του στις περιπλανήσεις τους, με πιστότητα, γλαφυρότητα και παραστατικότητα ζηλευτή.

Το «Project Κάλχας» είναι ένα μυθιστόρημα πολυδιάστατο και χορταστικό από κάθε άποψη. Προσφέρει στον αναγνώστη του εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες και ψυχαγωγία, του θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς, τον φέρνει αντιμέτωπο με ενδεχόμενα, επιλογές και απειλές που ίσως δεν έχουν καν περάσει ποτέ από το μυαλό του. Με επίκεντρο πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο, που τελικά είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων, και δυνατά του όπλα την καταιγιστική, καλογραμμένη πλοκή και τον έντονο παλμό του, καταφέρνει να ξεχωρίσει και να συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα του είδους του.

 

Χρύσα Βασιλείου