Book review: 11 σκάνδαλα για να κερδίσεις την καρδιά ενός δούκα -Sarah MacLean

Book review: 11 σκάνδαλα για να κερδίσεις την καρδιά ενός δούκα -Sarah MacLean

Με το «11 σκάνδαλα για να κερδίσεις την καρδιά ενός δούκα», η συγγραφέας Sarah MacLean ολοκληρώνει την τριλογία της με ήρωες τα αδέλφια Σεντ Τζον και γενικό τίτλο Η αριθμητική του έρωτα. Μετά τον Γκάμπριελ και τον Νίκολας, λοιπόν, έχει έρθει η σειρά της ετεροθαλούς αδελφής τους, της Τζουλιάνα Φιόρι, να βρει τον έρωτα.

Η θερμόαιμη Τζουλιάνα, τιμώντας τις ιταλικές ρίζες της, έχει προκαλέσει ήδη αρκετά σκάνδαλα· αν και για τα περισσότερα δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά η καταγωγή της. Παρόλο που δεν ενδιαφέρεται καθόλου να γίνει αποδεκτή από την ανώτερη τάξη, η Τζουλιάνα προσπαθεί να συμπεριφέρεται ευπρεπώς για να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τα αδέλφια της και προκαλεί κι άλλα κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένειά τους. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που η κατάσταση αυτή την πληγώνει, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζει δείχνουν ανοιχτά την περιφρόνησή τους προς το πρόσωπό της.

Ένας από αυτούς είναι ο δούκας του Λίτον. Ο Σάιμον Πίαρσον, γόνος μιας από τις παλιότερες και αριστοκρατικότερες οικογένειες του Λονδίνου, συνηθισμένος να κοιτάζει τους ανθρώπους αφ’ υψηλού και να περιφρονεί όσους δεν ανήκαν στην ίδια τάξη με εκείνον. Όταν πρωτογνώρισε την Τζουλιάνα μαγεύτηκε από την εξωτική ομορφιά της, όμως έσπευσε να απομακρυνθεί από εκείνη όταν έμαθε ποια ήταν.

Τώρα, ένα τεράστιο σκάνδαλο απειλεί και τη δική του οικογένεια αν μαθευτεί τι συνέβη στην αδελφή του, που πρόκειται να γεννήσει ένα παιδί εκτός γάμου. Για να καλύψει όσο μπορεί τις επιπτώσεις από αυτό, όταν ξεσπάσει, ο δούκας δρομολογεί τον αρραβώνα του με μια δεσποινίδα που προέρχεται από εξίσου αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια. Όμως ο πειρασμός τον περιτριγυρίζει συνεχώς και έχει τη μορφή της Τζουλιάνα. Το πάθος, η ζωντάνια, η αστείρευτη ενεργητικότητα, η ομορφιά και το χαμόγελό της ξυπνούν στον Σάιμον ένα πάθος που νιώθει για πρώτη φορά στη ζωή του. Εκείνη μοιάζει διατεθειμένη να παίξει μαζί του το παιχνίδι του φλερτ, όμως είναι φανερό ότι την ίδια στιγμή φοβάται μήπως πληγωθεί. Γιατί η Τζουλιάνα έχει αρχίσει να ερωτεύεται τον απρόσιτο, ψηλομύτη δούκα του Λίτον, και ας ξέρει πως δεν είναι η κατάλληλη γυναίκα για εκείνον…

Την Τζουλιάνα και τον Σάιμον τους έχουμε συναντήσει ξανά στα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, επομένως όσοι τα έχουν διαβάσει έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη για τους χαρακτήρες τους. Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, όταν ο ένας δεν γνώριζε καν το όνομα του άλλου, φάνηκε μια ιδιαίτερη σπίθα ανάμεσά τους· μια σπίθα που υποσχόταν μια παθιασμένη ιστορία, όταν θα ερχόταν η ώρα. Η ώρα ήρθε, λοιπόν, και οι δυο τους θα διανύσουν όλο το φάσμα των συναισθημάτων μέχρι να αποδεχτούν πως είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον και προορισμένοι να ζήσουν μαζί. 

Εκ πρώτης όψεως, είναι δύο χαρακτήρες εντελώς αντίθετοι: εκείνη διαθέτει ένα έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο, εκείνος είναι η προσωποποίηση της αγγλικής εγκράτειας. Εκείνη παίρνει αμέσως φωτιά, εκείνος συγκρατεί τη φλόγα του πάθους μέσα του. Εκείνη είναι πρόθυμη να παραδεχτεί τα αισθήματά της για τον άντρα που την ενδιαφέρει και να ρισκάρει μαζί του, εκείνος είναι μαθημένος να κρύβει ό,τι νιώθει και να συμπεριφέρεται ανάλογα με τον τίτλο και το καθήκον του. Τελικά, οι δυο τους μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς. Κρύβουν έναν κόσμο εσωτερικό, με κρυμμένους φόβους και αμφιβολίες που δεν παραδέχονται σε κανένα άτομο του περιβάλλοντός τους. Κυκλοφορούν με ένα προσωπείο που καλύπτει όσα νιώθουν στην καρδιά τους. Όμως, όταν τελικά παραδεχτούν αυτά που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον, αυτά που είναι πράγματι σημαντικά για τη ζωή τους, τότε οι μάσκες πέφτουν και το πάθος και η αγάπη που τους ενώνουν αποκαλύπτουν πόσο ταιριαστοί είναι και πως οι ψυχές τους περίμεναν η μία την άλλη. Η συγγραφέας έχει καταφέρει να αποδώσει όλη τη διαδρομή της σχέσης τους με τέχνη, με περιγραφές γλαφυρές και έντονες όπου χρειάζεται, πετυχαίνοντας μια ζηλευτή σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κομμάτι της υπόθεσης, στο βιβλίο αποτυπώνεται με θετικά και αρνητικά χρώματα το πώς η εγγλέζικη αριστοκρατία συμπεριφέρεται σε όσους δεν είναι «δικοί» της. Η Ιταλίδα Τζουλιάνα Φιόρι αποτελεί τον εύκολο στόχο για πικρόχολα σχόλια, κουτσομπολιά και κοινωνική απομόνωση, αλλά εκφράζει και το νέο, το διαφορετικό, αυτό που προέρχεται από έναν μακρινό τόπο και φέρνει μια φρέσκια και ανεπιτήδευτη νότα στα αριστοκρατικά σαλόνια. Από την άλλη, είναι αξιοπρόσεκτο το πόσο ένα σκάνδαλο μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά το όνομα μιας οικογένειας με περγαμηνές και άψογο παρελθόν. Στη βρετανική αριστοκρατία, άλλωστε, είναι γνωστό πως η υποκρισία περισσεύει. Το σπουδαιότερο όλων, όμως, είναι το πώς κάθε στερεότυπο και προκατάληψη καταρρέει μπροστά στη δύναμη της αληθινής αγάπης. Η Τζουλιάνα και ο Σάιμον αφήνουν το δικό τους στίγμα και το σκάνδαλο που προκαλούν ομολογώντας τα αισθήματά τους θα κάνει πράγματι πολλά χρόνια να ξεχαστεί. Όμως, ποιος νοιάζεται γι’ αυτό;!

Το μόνο αρνητικό που έχω να καταλογίσω δεν αφορά την ιστορία, αλλά την κακιά «συνήθεια» να χρησιμοποιούν οι ήρωες πάντα τον πληθυντικό στους διαλόγους τους – ακόμα κι όταν μιλάνε άνθρωποι ερωτευμένοι ή αδέλφια μεταξύ τους. Φαντάζει πολύ ψυχρό και αποστασιοποιημένο, ειδικά σε σκηνές που περιγράφεται κάθε είδους οικειότητα. Επίσης, η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την τύχη της Τζορτζιάνα, της αδελφής του δούκα του Λίτον, η οποία -ίσως- άξιζε και αυτή ένα δικό της, ξεχωριστό βιβλίο.

 

 

Χρύσα Βασιλείου