Book review: Το πεπρωμένο - Lorraine Heath

Book review: Το πεπρωμένο - Lorraine Heath

Με το «Πεπρωμένο», η συγγραφέας Lorraine Heath μάς συστήνει μια ακόμα σειρά βιβλίων της που υπόσχεται να κλέψει τις αναγνωστικές καρδιές: την Τριλογία του Τέξας, όπου θα γνωρίσουμε τις ιστορίες τριών αδελφών στην Άγρια Δύση.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, λοιπόν, ο Ντάλας Λι -ο μεγαλύτερος αδελφός- αποφασίζει να «παραγγείλει» μια νύφη διά αλληλογραφίας. Η Αμίλια Κάρσον απαντά θετικά στην αγγελία του και ταξιδεύει στο Τέξας, ώστε να τον συναντήσει. Αντί γι’ αυτόν, όμως, στον σταθμό αντικρίζει τον αδελφό του, τον Χιούστον, ο οποίος έχει αναλάβει να την παραλάβει και να τη συνοδέψει ως το ράντσο του Ντάλας.

Έχοντας πολεμήσει στον Εμφύλιο, ο Χιούστον Λι κουβαλά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Το παραμορφωμένο του πρόσωπο τον κάνει να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με άλλους, ενώ οι μνήμες που τον στοιχειώνουν τον έχουν κάνει να αποτραβηχτεί ακόμα και από την ίδια την οικογένειά του. Δεν θεωρεί πως αξίζει την αγάπη μιας γυναίκας – πόσο μάλλον μιας όμορφης, γενναίας γυναίκας όπως η Αμίλια. Η οποία είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένος καρπός γι’ αυτόν, αφού είναι η μνηστή του αδελφού του.

Αυτό που δεν υπολογίζουν, όμως, είναι τα αισθήματα που θα αναπτυχθούν μεταξύ τους στη διάρκεια του ταξιδιού. Ενός ταξιδιού δύσκολου και επικίνδυνου, γεμάτο κακουχίες και στερήσεις, μέσα στα ερημικά τοπία του Τέξας. Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χιούστον νιώθει να ξυπνάει μέσα του η τρυφερότητα για μια γυναίκα. Και για πρώτη φορά στη ζωή της, η Αμίλια αναρωτιέται αν ένας γάμος χωρίς αγάπη είναι αρκετός για εκείνη…

Μετά από μια πληθώρα ιστοριών που διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκά εδάφη (κυρίως σε Αγγλία και Σκοτία), οι εκδόσεις Elxis παρουσιάζουν μια σειρά βιβλίων που διαδραματίζεται σε άλλη ήπειρο – συγκεκριμένα, στη μακρινή Αμερική και στα αφιλόξενα εδάφη της Άγριας Δύσης. Και ποια καλύτερη γι’ αυτό από τη Lorraine Heath, μια συγγραφέα που έχει δώσει με επιτυχία τα διαπιστευτήριά της στο είδος των ρομαντικών ιστορικών μυθιστορημάτων;

Το «Πεπρωμένο» είναι ένα βιβλίο διαφορετικό απ’ όλα όσα έχουμε διαβάσει ως τώρα. Από τα καταπράσινα, εύφορα εδάφη της αγγλικής εξοχής και τις πολυτελείς κατοικίες στις αριστοκρατικές συνοικίες του Λονδίνου, μεταφερόμαστε σε εδάφη γεμάτα σκόνη και ξηρασία, με φτωχικά ράντσα που απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Εδώ, ο καυτός ήλιος δεν ζεσταίνει ευχάριστα το δέρμα, αλλά το καίει. Κι αν στο Λονδίνο υπάρχουν κακόφημα μέρη που οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν, στην Άγρια Δύση κάθε βήμα εγκυμονεί κινδύνους. Και επειδή θεωρείται κάθε άλλο παρά κατάλληλο μέρος για να ζήσει κάποια γυναίκα μόνη, οι άντρες ράντσερ έφταναν στο σημείο να… παραγγέλνουν νύφες ή να τις ψάχνουν μέσα από τις μικρές αγγελίες. Κι εκείνες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια οικογένεια, διέσχιζαν ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να φτάσουν ως εκεί και να δημιουργήσουν το μέλλον τους.

Στην Άγρια Δύση δεν υπάρχει χώρος για πολυτελή σαλόνια, μεγαλόπρεπα εξοχικά και πολυτελείς άμαξες, λαμπερά φορέματα και περίπλοκα χτενίσματα. Εδώ, τα κτίσματα εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες ανθρώπων και ζώων, τα ρούχα είναι πρακτικά και χρησιμοποιούνται κάρα για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων. Όμως, όλο αυτό έχει τη δική του, ξεχωριστή ομορφιά: απέραντα τοπία μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, ένας κατακόκκινος ήλιος που δύει μέσα στην απεραντοσύνη του ορίζοντα, ελπίδα για τη δημιουργία οικογένειας κι ενός καλύτερου μέλλοντος, μακριά από τις μνήμες του πολέμου… Με φόντο τα τοπία του Τέξας, μπορούν να γραφούν πραγματικά ξεχωριστές ιστορίες αγάπης.

Ξεχωριστοί είναι επίσης και οι ήρωες της ιστορίας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο: ο όμορφος και περήφανος Ντάνιελ, αποφασισμένος να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στη Δύση και έχοντας ανάγκη έναν απόγονο· ο μοναχικός Χιούστον, που πιστεύει πως του αξίζει η μοναξιά και μια ζωή στις σκιές· και η Αμίλια, που στην αρχή δεν ονειρεύεται τον έρωτα, αλλά μια σχέση συντροφικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, μέχρι που συναντά την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του Χιούστον. Τρεις άνθρωποι που έχουν βιώσει τις κακουχίες του πολέμου, έχουν στιγματιστεί από αυτές και προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές και να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Πιο ξεχωριστός ακόμα και από την ίδια την ιστορία αγάπης του Χιούστον και της Αμίλια αποδεικνύεται ο τρόπος που και οι δύο αντιμετωπίζουν την παραμόρφωση του Χιούστον: εκείνος δεν θέλει να κοιτάζεται καν σε καθρέφτη, θεωρώντας την εμφάνισή του αποκρουστική και αποτρεπτική για κάθε γυναίκα, κι εκείνη ερωτεύεται τον άνθρωπο πίσω από το προσωπείο, την καρδιά του και τον ευγενικό χαρακτήρα του. Γιατί ο Χιούστον Λι είναι η αληθινή αποκάλυψη του βιβλίου· ένας άντρας που γίνεται αγαπητός και συμπαθητικός εξαρχής (και) από τον αναγνώστη, που αξίζει να αγαπηθεί και που είναι ξεχωριστός – και ας μην το καταλαβαίνει ο ίδιος! Σε πολλά σημεία του βιβλίου, το αίσθημα της συγκίνησης ξεπερνά αυτό του ρομάντζου και η ελπίδα ανθίζει μαζί με το χαμόγελο και την αγάπη.

Τα άλλα δύο αδέλφια, ο Ντάνιελ και ο Όστιν (ναι, πολύ χαρακτηριστικά και τα τρία ονόματα των αδελφών), μας περιμένουν στα επόμενα βιβλία της σειράς για να μας αφηγηθούν τις δικές τους περιπέτειες. Μέχρι τότε, ταξιδέψτε μαζί με την Αμίλια και τον Χιούστον σε ένα τοπίο όπου το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος καλύπτει κάθε ασχήμια και που η αληθινή αγάπη κλείνει τα μάτια στην εξωτερική εμφάνιση και αφήνεται να οδηγηθεί από τους χτύπους δυο καρδιών που το «Πεπρωμένο» τους είναι να ζήσουν το δικό τους ευτυχισμένο τέλος.

 

Χρύσα Βασιλείου