Book review: Παράδοση άνευ όρων -Lorraine Heath

Book review: Παράδοση άνευ όρων -Lorraine Heath

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς Απατεώνες αριστοκράτες, με τον… υποσχόμενο τίτλο «Παράδοση άνευ όρων», είναι η σειρά της Φράνι Ντάρλινγκ και του Στέρλινγκ Μάμπρι, δούκα του Γκρέιστοουν, να μας αφηγηθούν τη δική τους ιστορία.

Η Φράνι και ο Στέρλινγκ μάς είναι ήδη γνωστοί από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Εκείνη είναι ένα από τα παιδιά του Φίγκαν, μεγαλωμένη στους δρόμους και αναγκασμένη να κλέβει, προκειμένου να επιβιώσει. Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια και λογίστρια της χαρτοπαικτικής λέσχης του Τζακ Ντότζερ. Έχοντας βιώσει μια τραυματική εμπειρία σε μικρή ηλικία, η Φράνι δεν θέλει μπλεξίματα με το αντίθετο φύλο και αποφεύγει επιμελώς κάθε επαφή με άντρες μέσα και έξω από τη λέσχη. Εκείνος είναι ο αδελφός της Κάθριν Μάμπρι, νυν δούκισσας του Κλέιμπορν. Έχοντας ταξιδέψει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ζήσει εμπειρίες που άλλοι δεν θα μπορούσαν καν να ονειρευτούν, ο αλαζόνας αριστοκράτης είναι αποφασισμένος να παντρευτεί κάποια στιγμή από καθήκον, ώστε να εξασφαλίσει τον διάδοχό του.

Όταν το βλέμμα του πέφτει επάνω στη Φράνι, ο νέος δούκας του Γκρέιστοουν γοητεύεται αμέσως από εκείνη. Αυτό όμως που επιθυμεί είναι απλά να τη ρίξει στο κρεβάτι του. Γνωρίζοντας το παρελθόν της στους δρόμους νιώθει μια προκατάληψη απέναντί της, είναι όμως αποφασισμένος να την κάνει ερωμένη του. Από την πλευρά της, η Φράνι νιώθει για πρώτη φορά στη ζωή της να γοητεύεται από έναν άντρα και να θέλει πράγματα που στο παρελθόν όχι απλά δεν σκεφτόταν καν, αλλά επιπλέον την τρόμαζαν. Αισθάνεται γοητευμένη από τον Γκρέιστοουν και ας ξέρει καλά πως οι δυο τους δεν μπορούν να έχουν κανένα μέλλον μαζί. Εκείνος είναι ένας ψηλομύτης αριστοκράτης κι εκείνη μια κοπέλα που μεγάλωσε μέσα στην παρανομία.

Όμως η Φράνι κι ο Στέρλινγκ έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα φαντάζονται. Κρύβουν και οι δύο ένα κρυφό, επώδυνο μυστικό, που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αποκαλυφθεί. Και κουβαλούν ψυχικά τραύματα που μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να γιατρέψει. Μια αγάπη σαν αυτή που ανθίζει δειλά ανάμεσά τους. Θα είναι άραγε αρκετή ώστε εκείνος να ξεπεράσει τις αμφιβολίες και τις προκαταλήψεις του κι εκείνη τον φόβο της και τη σκιά του τραυματικού γεγονότος που σημάδεψε τη ζωή της;

Όπως μας έχει συνηθίσει και στα δύο προηγούμενα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς, έτσι και εδώ η Lorraine Heath δεν αφηγείται μία ακόμη ρομαντική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο αταίριαστους ήρωες, όπου το ζητούμενο είναι να βρουν απλά τον έρωτα ο ένας στο πρόσωπο του άλλου – κι έπειτα έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Στους Απατεώνες αριστοκράτες, όλοι οι ήρωες είναι πολλά περισσότερα από αυτό που δηλώνει ο τίτλος τους ή η καταγωγή τους. Πρόκειται για ιδιαίτερους, πολύπλοκους, προβληματικούς, χαώδεις χαρακτήρες, που όμως είναι αξιαγάπητοι και -φυσικά- πολύ ενδιαφέροντες. Έχοντας ζήσει στο σκοτάδι από πολύ μικρή ηλικία και κουβαλώντας το παρελθόν τους σαν παράσημο και κατάρα ταυτόχρονα, απέχουν έτη φωτός από το «γλυκανάλατο» μοτίβο που επιβάλλει η εποχή και η ανώτερη τάξη της αγγλικής αριστοκρατίας.

Συνεπώς, και οι ήρωες αυτού του βιβλίου δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν. Η Φράνι όχι απλά μεγάλωσε στους δρόμους, αλλά μεγάλωσε ως κορίτσι στους δρόμους. Από τη μία είχε την προστασία των αγοριών της συμμορίας, από την άλλη προσέλκυε περισσότερο την προσοχή διεφθαρμένων ανθρώπων με κακούς σκοπούς. Ο Στέρλινγκ μεγάλωσε ως αριστοκράτης, αλλά είχε κι εκείνος να διαχειριστεί τα θέματά του με τον πατέρα του και τα προβλήματα που αφορούσαν τον ίδιο. Οι δύο αυτοί άνθρωποι κρύβουν μια σκοτεινιά στην ψυχή τους, κουβαλούν μια δόση κυνικότητας και είναι αποφασισμένοι να μην αγαπήσουν ποτέ κανέναν, γιατί δεν πιστεύουν στην αγάπη. Είναι δύο άτομα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν, όμως οι βασανισμένες ψυχές τους θα αναγνωρίσουν η μία την άλλη και θα αποφασίσουν να αλληλογιατρευτούν. Και τι καλύτερο γιατρικό από την αγάπη;

Και σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που μάστιζε (και) την Αγγλία την εποχή εκείνη· μια μάστιγα που δυστυχώς αποδεικνύεται διαχρονική και δεν γνωρίζει χώρες, εποχές και κοινωνικές τάξεις: την κακοποίηση των μικρών κοριτσιών από αρρωστημένους ανθρώπους που ηδονίζονται στη θέα της παιδικής σάρκας. Ένα θέμα που έχει αποτυπωθεί κατά καιρούς και στη λογοτεχνία – συνήθως με τη δέουσα προσοχή και διακριτικότητα που απαιτείται, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα θύματα αυτών των «τεράτων». Η Heath αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο καλά ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις με την πένα της, έτσι ώστε να αποδώσει το πλήρες νόημά τους και να περάσει τα μηνύματά της, χωρίς όμως ποτέ να προσβάλλει, να σοκάρει ή να πληγώσει. Αντίθετα, τα θύματα τέτοιων περιστατικών έχουν επιβιώσει και με την υπομονή, τη στήριξη και την αγάπη των δικών τους ανθρώπων, έχουν φτιάξει μια ζωή αντάξιά τους. Πράγματι, ο τρόπος που αποδίδεται η ιστορία της Φράνι από τη συγγραφέα είναι εξαιρετικά προσεγμένος και ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να τη συμπονέσει αυτή την ηρωίδα, αλλά και να τη θαυμάσει για τη δύναμή της ταυτόχρονα.

Αν είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς που διαβάζετε, τότε σίγουρα η πλοκή, οι ήρωες και το γενικότερο περιβάλλον που έχει στήσει η συγγραφέας γύρω τους θα σας γοητεύσει τόσο πολύ, που σίγουρα θα αναζητήσετε και τα προηγούμενα. Αν έχετε ήδη γνωρίσει τους άλλους δύο αξιολάτρευτους απατεώνες αριστοκράτες και τα άκρως γοητευτικά τους ταίρια, τότε θα χαρείτε πολύ που θα τους ξανασυναντήσετε εδώ!

 

Χρύσα Βασιλείου