Book review: Ο θάνατος της αλεπούς -Nele Neuhaus

Book review: Ο θάνατος της αλεπούς -Nele Neuhaus

«Ο θάνατος της αλεπούς» της Nele Neuhaus είναι η πέμπτη περιπέτεια του αστυνομικού διδύμου Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν και Πία Ζάντερ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Όταν ξεσπάει φωτιά σε ένα κάμπινγκ με τροχόσπιτα, όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για εμπρησμό. Όμως το πτώμα ενός άντρα ανακαλύπτεται ανάμεσα στα αποκαΐδια και η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακολουθεί ένας δεύτερος θάνατος. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα, που περνούσε τους τελευταίους μήνες της ζωής της σε ένα άσυλο ανιάτων. Οι αστυνόμοι Μπόντενσταϊν και Ζάντερ αναζητούν τώρα τον συνδετικό κρίκο που θα μπορούσε να ενώνει τα δύο θύματα, καθώς και τον λόγο που κάποιος θα ήθελε να τους δολοφονήσει.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως οδηγούν την αστυνομία στο παρελθόν, στα τέλη του καλοκαιριού του 1972. Τότε εξαφανίστηκε ένα μικρό αγόρι, ο καλύτερος φίλος του Μπόντενσταϊν, αλλά και το αγαπημένο του κατοικίδιο, μια αλεπού. Εκείνη η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, κάτι που στοιχειώνει ακόμα τον αστυνόμο, που εν μέρει θεωρεί τον εαυτό του ένοχο επειδή δεν προστάτευσε τον φίλο του. Τώρα, όσο τα στοιχεία δείχνουν πως οι δολοφονίες πιθανόν να σχετίζονται με εκείνη την παλιά υπόθεση, νιώθει αποφασισμένος να φτάσει στην άκρη του γρίφου και να αποδώσει δικαιοσύνη στη μνήμη του φίλου του. Από την άλλη, οι κάτοικοι του χωριού δείχνουν απρόθυμοι να σκαλίσουν μια θλιβερή ιστορία που ανήκει στο παρελθόν.

Η αστυνομία δεν αργεί να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο δράστης είναι κάποιος που ζει εδώ και χρόνια στην περιοχή. Κάποιος που γνωρίζει τους πάντες, κινείται απαρατήρητος ανάμεσά τους, παρακολουθεί τις κινήσεις τους και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να χτυπήσει. Οι πιθανοί ύποπτοι αυξάνονται και οι πιο πολλοί από αυτούς φαίνεται πως έχουν παλιά μυστικά και κρυμμένες ενοχές, που είναι αποφασισμένοι να μη φέρουν ποτέ στο φως. Το ίδιο αποφασισμένοι είναι όμως και ο Μπόντεσταϊν και οι συνεργάτες του να λύσουν την υπόθεση, πριν η μακάβρια λίστα των νεκρών μεγαλώσει ακόμα περισσότερο…

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να θεωρηθεί επιτυχημένο στο είδος του. Καλογραμμένο και αγωνιώδες, με πλοκή σφιχτοδουλεμένη και προσεγμένη, που κλιμακώνεται σταθερά και έχει να προσφέρει κάτι καινούριο σε κάθε σελίδα, σε κάθε κεφάλαιο – είτε αυτό αφορά την αστυνομική δράση, είτε τις σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες. Εξαιρετικές ισορροπίες ανάμεσα στις «σκληρές» σκηνές που σχετίζονται με το αμείλικτο πρόσωπο του θανάτου και σε «ανθρώπινες» σκηνές που καλύπτουν όλο το φάσμα των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μιας μικρής κοινότητας και την καθημερινότητά τους.

Είναι πράγματι εξαιρετικά όλα ανεξαιρέτως τα ψυχογραφήματα των ηρώων, που με τόση προσοχή και επιμέλεια έχει πλάσει η Neuhaus. Όλοι τους είναι τρομερά ενδιαφέροντες, με προσωπικότητες που ο αναγνώστης επιθυμεί να ανακαλύψει. Να διεισδύσει στο μυαλό τους και να μάθει το πώς σκέφτονται, γιατί κάνουν όσα κάνουν, πόσο αθώοι είναι και αν οι πράξεις τους μπορούν τελικά να δικαιολογηθούν ή όχι. Πρόκειται για μια πληθώρα εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων, με τα καλά και τα κακά στοιχεία τους· και αν τα δεύτερα υπερτερούν, δεν έχει σημασία. Έτσι, η συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να τους πλάσει κατά πώς εκείνη επιθυμεί, ώστε να εκπληρώσουν απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν εξαρχής: να εμπλουτίσουν την αφήγηση με αναπάντεχα περιστατικά, πιπεράτες αποκαλύψεις και ένα «βαρύ» -με διαφορετικό για τον καθένα τρόπο- παρελθόν.

Το παρόν συνδέεται με το παρελθόν ρεαλιστικά και ισορροπημένα, με τη συγκίνηση να παίρνει τα ηνία αρκετές φορές. Η συγγραφέας θίγει διάφορα κοινωνικά θέματα που μαστίζουν διαχρονικά τον κόσμο μας: το bullying που υφίσταται ένα μικρό παιδί, μόνο και μόνο επειδή διαφέρει από τους άλλους· την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος οτιδήποτε ξένο και την αδιαφορία ή τη σκληρότητα που επιδεικνύει όταν το «κακό» χτυπά τον οποιονδήποτε εκτός από αυτούς· τον τρόπο που συσπειρώνεται μια ολόκληρη κοινότητα προκειμένου να διατηρήσει τα προσχήματα και τα μυστικά της, να καλύψει όλα τα επικίνδυνα συναισθήματα που κοχλάζουν κάτω από την επιφανειακή προσποίηση και αλληλεγγύη· το πού μπορεί να οδηγήσει μια ασυλλόγιστη πράξη, μια σκληρότητα που θεωρείται «παιχνίδι», και το πώς αυτό είναι πιθανόν να επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής πολλών ανθρώπων... Αυτά κι άλλα πολλά ξεδιπλώνονται στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου από τη χαρισματική και πλούσια σε λέξεις και ύφος πένα της Nele Neuhaus, κάνοντας τον αναγνώστη από τη μία να αδημονεί για τις εξελίξεις που αφορούν το έγκλημα και από την άλλη να βουτά κάθε τόσο στη συνείδησή του και να σκέφτεται τις δικές του πράξεις, τη συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους του, τις αδυναμίες και τα λάθη του…

Το μόνο «αρνητικό» του βιβλίου αφορά τους νέους αναγνώστες, όπως εμένα, που διαβάζουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη συγγραφέα. Οι ήρωες του βιβλίου είναι πάρα πολλοί και όλοι σχετίζονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους – τυπικό «σύμπτωμα» ενός χωριού. Είναι λοιπόν αρκετές οι φορές που ο αναγνώστης μπορεί να μπερδευτεί για το ποιος είναι ποιος και κάνει τι. Τότε θα αναγκαστεί να ανατρέξει στην ονομαστική λίστα που βρίσκεται στην αρχή του βιβλίου ή να ξαναδιαβάσει ένα ορισμένο σημείο του, ώστε να βγάλει άκρη. Πέραν τούτου, συστήνω το συγκεκριμένο βιβλίο σε λάτρεις -και μη- της αστυνομικής λογοτεχνίας, ανεπιφύλακτα!

 

Χρύσα Βασιλείου