Book review: Ένα σκάνδαλο την άνοιξη - Lisa Kleypas

Book review: Ένα σκάνδαλο την άνοιξη - Lisa Kleypas

Η Lisa Kleypas ολοκληρώνει τη ρομαντική τετραλογία Οι τέσσερις εποχές με την ιστορία της Ντέζι Μπόουμαν, η οποία καταφέρνει να προκαλέσει «Ένα σκάνδαλο την άνοιξη».

Η Ντέζι Μπόουμαν είναι η μικρή αδελφή της Λίλιαν Μπόουμαν και η τέταρτη της παρέας των «Λουλουδιών της ταπετσαρίας». Είναι επίσης η μόνη ανύπαντρη, αφού μετά από τρεις σεζόν δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τον άντρα που θα τη συγκινήσει. Ο πατέρας της, απαυδισμένος από την «ανικανότητα» της κόρης του να βρει σύζυγο, της ανακοινώνει πως έχει διορία λίγους μήνες, διαφορετικά θα πρέπει να παντρευτεί τον άντρα που εκείνος έχει επιλέξει για λογαριασμό της.

Όμως η Ντέζι απεχθάνεται τον συγκεκριμένο άντρα. Ο Μάθιου Σουίφτ είναι το δεξί χέρι του πατέρα της και διαθέτει όλα τα στοιχεία που εκείνη μισεί σε έναν άντρα. Είναι αδίστακτος, ψυχρός, επικεντρωμένος στη δουλειά και στις προσωπικές του φιλοδοξίες. Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να το αποτρέψει. Αυτό που δεν υπολογίζει, όμως, είναι τα αισθήματα που θα νιώσει να αναπτύσσονται μέσα της όταν αντικρίσει ξανά τον Μάθιου. Γιατί, στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία τους συνάντηση, εκείνος έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε έναν εντυπωσιακά όμορφο άντρα.

Ο Μάρκους τρέφει εδώ και χρόνια αισθήματα για την Ντέζι, όμως ποτέ δεν τόλμησε να τα εκδηλώσει. Όχι μόνο γιατί η μικρότερη Μπόουμαν έκανε φανερή την αντιπάθειά της προς το πρόσωπό του, αλλά και γιατί ο ίδιος κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που τον καταδιώκει εδώ και χρόνια και μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο σκάνδαλο, αν αποκαλυφθεί. Όμως ούτε εκείνος υπολογίζει την ολοένα αυξανόμενη έλξη ανάμεσα σε εκείνον και την Ντέζι. Ούτε πόσο πεισματάρα μπορεί να γίνει μια Μπόουμαν, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της…

Συνήθως η δυναμική Λίλιαν είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση, όμως τώρα έχει έρθει η σειρά της Ντέζι να «ανθίσει», όπως ένα πανέμορφο λουλούδι την άνοιξη. Εξάλλου, στην ειδυλλιακή εξοχή του Χαμπσάιρ, όπου εκτυλίσσεται κυρίως η ιστορία, η φύση κυριαρχεί και η αφήγηση μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο και στην αγγλική ύπαιθρο. Εκεί όπου ο από πολύ καιρό φυτεμένος σπόρος μιας αγάπης βρίσκει και αυτός την ευκαιρία να ανθίσει και να ομορφύνει τις ζωές δύο ανθρώπων που ήταν ανέκαθεν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον.

Το συγκεκριμένο είναι από τα λίγα βιβλία του είδους όπου οι πρωταγωνιστές (ή έστω ο ένας απ’ αυτούς) δεν είναι περήφανα τέκνα της αγγλικής αριστοκρατίας. Τόσο η Ντέζι όσο και ο Μάθιου είναι Αμερικάνοι, και φέρουν με περηφάνια όλες τις «παραξενιές» που ένας Άγγλος θα έβρισκε στον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά τους. Όπως η Ντέζι απέχει μακράν από μια τυπική, σεμνή, διακριτική Αγγλίδα ντεμπιντάντ, έτσι κι ο Μάθιου δεν είναι ο τυπικός Άγγλος τζέντλεμαν. Δεν έχει κάποιον τίτλο, δεν τον ενδιαφέρει το τυπικό της αριστοκρατίας, οι απόψεις του είναι προοδευτικές για την εποχή, εργάζεται και είναι περήφανος γι’ αυτό· άλλωστε, η δουλειά του είναι αυτή που του έχει εξασφαλίσει την όποια περιουσία του και τον έχει καταστήσει τόσο σημαντικό για τον -επίσης εργαζόμενο- πατέρα της Ντέζι. Αυτό βέβαια απλά τους διαχωρίζει από την πλειοψηφία των ζευγαριών που συναντά κανείς σε ανάλογα βιβλία και τους κάνει πιο ενδιαφέροντες στα μάτια του αναγνώστη.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης και της αναγνωστικής προσοχής αντιστοιχεί στο ζευγάρι της Λίλιαν και του Μάρκους, που την ιστορία τους διαβάσαμε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς. Για όσους ήδη τους ξέρουν, είναι σκέτη ευχαρίστηση να διαβάζουν το πώς εξελίσσεται ο συζυγικός τους βίος· για όσους τους γνωρίζουν σε αυτό το βιβλίο, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να ψάξουν το «Συνέβη ένα φθινόπωρο» και να ανακαλύψουν το πώς ήρθαν εκείνοι κοντά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί αποσπούν τα βλέμματα από το κεντρικό ζευγάρι. Απλά, ούτως ή άλλως η Λίλιαν δεν θα μπορούσε να μην κατέχει ένα μεγάλο μέρος στη ζωή της αδελφής της, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον ισχυρό δεσμό που ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ τους.

Γενικά, οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων -είτε πρόκειται για ερωτικές είτε για φιλικές- παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο βιβλίο πιο δυνατές και ισχυρές από ποτέ. Οι τέσσερις γυναίκες, τα άλλοτε «λουλούδια της ταπετσαρίας», έχουν πια ωριμάσει, έχουν γνωρίσει τον έρωτα και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες. Ξέρουν καλύτερα από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να έχεις κοντά σου ανθρώπους δικούς σου, που σε νοιάζονται και είναι δίπλα σου στα καλά και τα κακά. Από την άλλη, και οι άντρες τους έχουν αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους και γνωρίζουν καλά, χωρίς να χρειάζονται πολλά λόγια, ότι μπορούν να βασίζονται πάντοτε ο ένας στον άλλον. Και είναι υπέροχο να το βλέπεις αυτό να αποδεικνύεται έμπρακτα κάθε τόσο και να ξέρεις πως, έστω και στα βιβλία, υπάρχουν αληθινές αξίες, ανιδιοτελείς ανθρώπινες σχέσεις και πολλές καλογραμμένες σκηνές στις οποίες αυτές ξεδιπλώνονται με έναν τρόπο που αφοπλίζει τον αναγνώστη και κερδίζει άκοπα τις εντυπώσεις.

 

Χρύσα Βασιλείου