Book review: Η θέση 7Α - Sebastian Fitzek

Book review: Η θέση 7Α - Sebastian Fitzek

Ο Sebastian Fitzek επιστρέφει με το ψυχολογικό θρίλερ «Η θέση 7Α», που μάλλον θα μας κάνει να δούμε με… άλλο μάτι τις πολύωρες αεροπορικές πτήσεις!

Παρά την αρρωστημένη φοβία του για τα αεροπλάνα, ο ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ αναγκάζεται να ταξιδέψει από το Μπουένος Άιρες στο Βερολίνο, ώστε να είναι κοντά στην ετοιμόγεννη κόρη του. Από το μυαλό του έχουν περάσει δεκάδες εφιαλτικά σενάρια σχετικά με μια πιθανή βλάβη στο αεροπλάνο· όμως δεν ξέρει πως το εφιαλτικότερο απ’ όλα, το οποίο θα ζήσει σύντομα, αφορά κάτι που δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό του. Ένας άγνωστος του τηλεφωνεί και τον ενημερώνει πως στην πτήση βρίσκεται και μία πρώην ασθενής του με δολοφονικές φαντασιώσεις, τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσει ο ίδιος έτσι ώστε εκείνη να προκαλέσει την πτώση του αεροπλάνου – διαφορετικά, η κόρη του και το μωρό της θα πεθάνουν.

Κι ενώ ο χειρότερος εφιάλτης του Ματς γίνεται πραγματικότητα, η κόρη του προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον δικό της εφιάλτη. Ταλαιπωρημένη και ετοιμόγεννη, υποφέροντας από φρικτούς πόνους, προσπαθεί από τη μία να ανακαλύψει το κίνητρο του δράστη και από την άλλη να επιβιώσει. Ταυτόχρονα, μια πρώην συνεργάτιδα του Ματς προσπαθεί να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τα ίχνη που άφησε πίσω του ο δράστης, επικοινωνώντας παράλληλα μαζί του. Εκείνη και ο άγνωστος συνομιλητής του στο τηλέφωνο είναι οι μόνες επαφές του Ματς με τον έξω κόσμο και οι μόνοι που γνωρίζουν το φρικτό δίλημμα που τον βασανίζει. Κι όσο οι ώρες περνούν τόσο η αγωνία κορυφώνεται, τα νεύρα όλων βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί, οι αντοχές τους στερεύουν κι οι ισορροπίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλονιστούν ανεπανόρθωτα…

Ο Sebastian Fitzek πλέκει τον ιστό ακόμα μιας εκπληκτικά και προσεκτικά δομημένης πλοκής. Σφιχτή, έντονη αφήγηση, κοφτή όπου απαιτείται και αρκούντως συναισθηματική όπου πρέπει, συνεχώς ανατρεπτική και με μια συνεχή κλιμάκωση, μέχρι να φτάσει στην τελική της κορύφωση. Το ότι η δράση χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη -στα όσα συμβαίνουν μέσα στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης και τα όσα συμβαίνουν την ίδια ώρα στο Βερολίνο και τα περίχωρά του- προσδίδουν επιπλέον ζωντάνια και παλμό στην αφήγηση, ισορροπούν τους ρόλους των χαρακτήρων κι αποτυπώνουν δύο (ή και περισσότερες) εκφάνσεις δυστυχίας, αγωνίας και άγχους, που πηγάζουν από το ίδιο περιστατικό μα εκδηλώνονται με διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις, ανάλογα με τους χαρακτήρες.

Σίγουρα ορισμένα γεγονότα φαντάζουν υπερβολικά, όμως «συγχωρείται» κάτι τέτοιο, αν αναλογιστεί κανείς τις περιστάσεις και το πού διαδραματίζονται αυτά. Στόχος του συγγραφέα δεν είναι να αφηγηθεί μια… καθημερινή ιστορία -αλίμονο αν κάτι τέτοιο γινόταν συνήθειο στις πτήσεις!- αλλά να επικεντρωθεί στα όρια του ανθρώπινου μυαλού και του ψυχισμού, που κανείς δεν ξέρει τελικά μέχρι πού μπορεί να φτάσουν! Και αυτά έχει αποδείξει ήδη πως ξέρει να τα χειρίζεται με έναν ιδιαίτερο λογοτεχνικό τρόπο, που καταφέρνει να καθηλώνει.

Το ότι ένα μεγάλο μέρος της πλοκής, καθώς και οι σημαντικότερες αποφάσεις που έχει κληθεί να πάρει στη ζωή του ο δόκτωρ Κρούγκερ, διαδραματίζονται μέσα σε ένα αεροπλάνο -και μάλιστα εν πτήσει- κάνει την ήδη αγωνιώδη πλοκή περισσότερο κλειστοφοβική. Το να βρίσκεσαι χιλιάδες πόδια επάνω από το έδαφος, «αιχμάλωτος» ουσιαστικά του σιδερένιου πουλιού, των μηχανημάτων του και των ανθρώπων που τα χειρίζονται, είναι κάπως άβολο ακόμα και σαν σκέψη. Πόσο μάλλον αν συνταξιδεύεις με μερικές ασταθείς ψυχολογικά προσωπικότητες! Είτε έχει ταξιδέψει κάποιος είτε όχι, μπορεί να φανταστεί άνετα τον εαυτό του στη θέση ενός από τους επιβάτες, επομένως να ταυτιστεί με τα όσα δραματικά συμβαίνουν εκεί μέσα ακόμα πιο πολύ. Το ότι πρόκειται για ένα πολυτελέστατο, «ακίνδυνο» αεροσκάφος, καθώς και το ότι ο Ματς κινείται στα πιο πολυτελή μέρη του, που η πλειοψηφία των ταξιδιωτών μονάχα να ονειρευτεί θα μπορούσε, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ειρωνεία του πράγματος. Πώς να απολαύσεις την πολυτελή ατμόσφαιρα, όταν δεν ξέρεις αν θα προσγειωθείς ζωντανός και όλα κρέμονται από μια τόση δα επισφαλή κλωστή;!

Οι χαρακτήρες του βιβλίου αποτελούν ένα ακόμα δυνατό ατού. Όλοι τους καλούνται να υπηρετήσουν έναν ρόλο και θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον οποιονδήποτε από αυτούς. Ομολογουμένως, οι περισσότεροι έχουν κάποιο πρόβλημα, κάποια διαταραχή, κάποιο ψυχικό τραύμα, κάποιο τραυματικό παρελθόν… Κάτι, τέλος πάντων! Κανένας από αυτούς δεν είναι αυτό που λέμε 100% «νορμάλ». Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον βαρετό, ειδικά αφού μιλάμε για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Άλλωστε, ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα στοιχεία της αφήγησης είναι ακριβώς αυτό: να ανακαλύπτεις τα κρυμμένα σκοτάδια του καθενός και να βλέπεις πώς αντιδρά ο εκάστοτε χαρακτήρας όταν αυτά βρίσκουν τον δρόμο τους προς το φως. Σίγουρα, ο ψυχίατρος Κρούγκερ και η κόρη του κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφήγηση, όπως και ο άγνωστος που διοργάνωσε όλο αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι· όμως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν – μεγαλύτερη ή μικρότερη, λίγη σημασία έχει. Επιπλέον, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μπλέξει τις ζωές όλων τους μεταξύ τους με έναν πραγματικά απίθανο τρόπο, που κάποιες φορές αφήνει άφωνο τον αναγνώστη!

Προσδεθείτε, λοιπόν, στην αγαπημένη σας πολυθρόνα μια μέρα που θα έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας (γιατί μάλλον δεν θα μπορέσετε να το αφήσετε από τα χέρια σας) και αφήστε τη «Θέση 7Α», το καλύτερο -κατά την ταπεινή μου άποψη- μέχρι τώρα βιβλίο του κυρίου Fitzek, να σας παρασύρει σε ένα καθηλωτικό, συναρπαστικό, αγωνιώδες και σκοτεινό αναγνωστικό ταξίδι, το οποίο θα κάνετε πολύ καιρό να ξεχάσετε!

 

 Χρύσα Βασιλείου