Book review: Ο γητευτής -Johanna Lindsey

Book review: Ο γητευτής -Johanna Lindsey

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Οικογένεια Ράιντ, με τίτλο «Ο γητευτής», ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα την Οφηλία Ράιντ, που τόσο μας… ταλαιπώρησε στο προηγούμενο.

Η ιστορία ξεκινάει αμέσως μετά την οριστική (και επεισοδιακή) διάλυση του αρραβώνα της Οφηλίας με τον Ντάνκαν ΜακΤράβις. Τώρα πια, εκείνος έχει βρει τον πραγματικό έρωτα και εκείνη ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Λονδίνο, στην κοσμική σεζόν και στην αναζήτηση συζύγου, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα μπορέσει να επιλέξει η ίδια τον άντρα που θα γίνει σύζυγός της. Αυτός που δεν έχει υπολογίσει η Οφηλία όμως είναι ο υποκόμης Ραφαέλ Λοκ, που τη συνοδεύει σ’ αυτό της το ταξίδι.

Η γνώμη που έχει σχηματίσει ο Ραφαέλ για την Οφηλία δεν είναι η καλύτερη, όμως πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει εκείνη – κάτι στο οποίο διαφωνεί ο φίλος του, Ντάνκαν. Οι δυο τους λοιπόν βάζουν ένα ιντριγκαδόρικο στοίχημα: ότι ο Ραφαέλ θα καταφέρει να τη μετατρέψει από κακομαθημένη μέγαιρα σε καλοσυνάτη δεσποινίδα, ιδανική νύφη για οποιονδήποτε τζέντλεμαν. Έτσι, αντί να οδηγήσει την άμαξα της Οφηλίας στο Λονδίνο την πηγαίνει στο απομονωμένο εξοχικό της οικογένειάς του στο Νορθκάμπερλαντ, με σκοπό να την… εκπαιδεύσει με τον δικό του τρόπο!

Εκεί, μακριά από την καλή κοινωνία του Λονδίνου και την υποκρισία των ανθρώπων της τάξης τους, ο Ραφαέλ θα ανακαλύψει μια άλλη Οφηλία. Όχι εντελώς διαφορετική, μα αρκετά απ’ ό,τι την είχε εκείνος στο μυαλό του. Κι εκείνη, άθελά της σχεδόν, θα του αποκαλύψει μερικά από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της και τους λόγους που την έχουν αναγκάσει επί χρόνια να υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά, που τόσο εκνευρίζει τους γύρω της. Η κοπέλα θα αναθεωρήσει για αρκετές από τις παλαιότερες πράξεις της και πράγματι θα δει τον χαρακτήρα της να αλλάζει. Κι όχι μόνο αυτόν· σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως και τα αισθήματά της για τον Ραφαέλ δεν είναι τα ίδια με εκείνα στην αρχή της γνωριμίας τους και πως έχει αρχίσει να τον ερωτεύεται. Εκείνος, όμως, τι αισθήματα μπορεί να τρέφει για μια γυναίκα που μέχρι πρόσφατα έδειχνε να απεχθάνεται;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι επικεντρωμένο στη λαίδη Οφηλία Ράιντ – κάτι που πολύ θα λάτρευε και η ίδια! Δεν είναι μόνο ο υποκόμης Ραφαέλ Λοκ εκείνος που στοιχηματίζει για το αν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της Οφηλίας· κι η ίδια η Lindsey καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα συγγραφικό στοίχημα που αφορά την ηρωίδα της και να καταφέρει να το κερδίσει. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο διάδοχος», η Οφηλία έκλεψε τις εντυπώσεις – όχι με θετικό τρόπο. Ο κακομαθημένος χαρακτήρας και οι μελετημένες ίντριγκές της δημιούργησαν μια αρνητική εικόνα της που τώρα θα πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε η ηρωίδα να «αναγεννηθεί». Καλείται επομένως η συγγραφέας να δημιουργήσει ένα στόρυ που να ανταποκρίνεται σε αυτό, όπως και να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της κοπέλας ως τώρα.

Το αν το καταφέρνει, τελικά, θα το αποφασίσει ο αναγνώστης. Οπωσδήποτε, και η Οφηλία και η Lindsey προσπαθούν. Μέσα από την αφήγηση ξεδιπλώνεται ένας χαρακτήρας δύσκολος, περίπλοκος, ευμετάβλητος. Μια κοπέλα μαθημένη να γίνεται το δικό της, όχι όμως παραχαϊδεμένη από το σπίτι της, με μια εύθραυστη ψυχολογία και πολλά κόμπλεξ, τα οποία καλύπτει πίσω από την εριστική συμπεριφορά και τη μεγάλη γλώσσα της. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται όλα όσα έκανε, παρόλο που πολλές φορές εκείνη θεωρεί πως φέρθηκε σωστά ή πως οι πράξεις της δεν είχαν αντίκτυπο σε τρίτους. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνει καν γιατί οι άλλοι πληγώνονται από την αιχμηρή γλώσσα της και το απαξιωτικό φέρσιμό της. Θα κληθεί να παλέψει με τον εγωισμό της αρκετές φορές, προκειμένου να κατανοήσει το πόσο λάθος συμπεριφερόταν σε ανθρώπους που θα ήθελαν πραγματικά να γίνουν φίλοι της και η ίδια κρατούσε σε απόσταση. Σ’ αυτό θα τη βοηθήσει πολύ και ο Ραφαέλ, αλλά και η προσωπική της ενδοσκόπηση.

Το βιβλίο αυτό ως προς τη δομή του μοιάζει με το πρώτο. Όχι πολύ μεγάλο σε έκταση, με μια ιστορία επικεντρωμένη στους πρωταγωνιστές και με ένα στυλ γραφής γρήγορο, με ένταση, αλλά χωρίς ιδιαίτερο βάθος, εκπλήξεις ή δραματικές ανατροπές. Το παθιασμένο ρομάντζο απουσιάζει και από εδώ. Οπωσδήποτε η σχέση του Ραφαέλ και της Οφηλίας είναι πιο έντονη και εκρηκτική από εκείνη του Ντάνκαν και της Σαμπρίνα, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχείς αντιπαραθέσεις τους κι όχι στις σκηνές όπου ο ρομαντισμός ξεχειλίζει. Πάντα όμως, ακόμα και στους χειρότερους καβγάδες τους, υποβόσκει ένας αναντίρρητος ερωτισμός που χρωματίζει με τον δικό του τόνο την αφήγηση.

Όποιος θέλει να διαβάσει την ιστορία ενός «Πυγμαλίωνα», που αναλαμβάνει να μετατρέψει μια δεσποσύνη σε κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι είναι, πιθανότατα θα βρει άλλες πολύ καλύτερες από αυτήν εδώ. Όποιος όμως θέλει να διαβάσει την εξέλιξη της Οφηλίας Ράιντ και να ανακαλύψει αν τελικά βρήκε την ευτυχία, θα βρει το συγκεκριμένο βιβλίο ενδιαφέρον. Καλό θα ήταν όμως να έχει διαβάσει πριν και το προηγούμενο, ώστε και να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις ανάμεσα στις ιστορίες αλλά και να σχηματίσει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης ηρωίδας.

 

Χρύσα Βασιλείου