Book review: Από τη Σκοτία με αγάπη - Tessa Dare  

Book review: Από τη Σκοτία με αγάπη - Tessa Dare   

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς Παραμυθένιοι έρωτες, η Tessa Dare παρουσιάζει ακόμα μια ρομαντική ιστορία που υπόσχεται να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό, αυτή τη φορά «Από τη Σκοτία με αγάπη».

Η Μάντλιν Γκρέιστσερτς ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην καλή κοινωνία του Λονδίνου. Επειδή όμως είναι ντροπαλή και καθόλου ενθουσιασμένη μ’ αυτή την προοπτική, αποφασίζει να επινοήσει έναν Σκοτσέζο μνηστήρα, με τον οποίο δηλώνει τρελά ερωτευμένη. Τα αισθήματα από μέρους του είναι αμοιβαία, όμως είναι λοχαγός στον στρατό, επομένως λείπει συνεχώς από την πατρίδα. Προκειμένου να κάνει ακόμα πιο πιστευτή την ιστορία της, του γράφει ρομαντικές επιστολές – στις οποίες, μάλιστα, εκείνος απαντάει!

Τα χρόνια περνούν και η Μάντλιν έχει όχι απλά καταφέρει να αποφύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, αλλά έχει κληρονομήσει κι ένα κάστρο στην Σκοτία ως προίκα. Εκεί σκοπεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της, ασχολούμενη με την αγαπημένη της ζωγραφική. Ώσπου εμφανίζεται στο κάστρο της ένας άντρας, που θα ταράξει συθέμελα τον κόσμο της. Ο Σκοτσέζος συστήνεται ως… λοχαγός Λόγκαν ΜακΚένζι, μνηστήρας της Μάντλιν. Έχοντας επιστρέψει από τον πόλεμο, δηλώνει έτοιμος να εκπληρώσει την υπόσχεση που της είχε δώσει πριν αρκετά χρόνια και να την παντρευτεί!

Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: η Μάντλιν δεν έχει δει ποτέ ξανά αυτόν τον άντρα στη ζωή της – και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού υπήρξε μονάχα στη φαντασία της; Από ένα σατανικό παιχνίδι της τύχης, εκείνος λάβαινε τα γράμματά της επί χρόνια, και τώρα όχι μόνο γνωρίζει τα πάντα για εκείνη, αλλά και την απειλεί πως θα τα δημοσιοποιήσει αν δεν δεχτεί τους όρους του. Η Μάντλιν επιθυμεί την ανεξαρτησία της και εκείνος ένα κάστρο και γη για τους συντρόφους του, ώστε να ξαναστήσουν τα σπιτικά που τους στέρησε ο πόλεμος. Άραγε, ο έρωτας θα μπορέσει να ανθίσει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που όχι μόνο δεν τρέφουν αισθήματα, αλλά φαίνονται να μην αντέχουν καν ο ένας τον άλλον;

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας μάς μεταφέρει στη Σκοτία, για να μας αφηγηθεί μια ιστορία αγάπης λίγο διαφορετική από τις άλλες. Μακριά από τα σαλόνια του Λονδίνου και της κοινωνικές επιταγές της βρετανικής αριστοκρατίας, τα «πρέπει» ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στενά πλαίσιά τους. Εξάλλου, στα άγρια σκοτσέζικα υψίπεδα, η συμπεριφορά των ανθρώπων, ο τρόπος που ζουν ή σκέφτονται, ο αγώνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές πρακτικές δυσκολίες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αριστοκρατική φινέτσα. Εδώ, πρέπει κανείς να εναρμονίζεται με το περιβάλλον ώστε να επιβιώσει. Και η Dare να ενσωματώσει τους ήρωές της μέσα σε αυτό, ώστε να είναι αληθοφανείς και ρεαλιστικοί στα μάτια του αναγνώστη.

Και το καταφέρνει· μάλιστα, καταφέρνει πολλά περισσότερα από αυτό. Η Μάντλιν και ο Λόγκαν είναι δύο έντονες προσωπικότητες, δύο δυναμικοί χαρακτήρες που ξέρουν καλά τι θέλουν από τη ζωή και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν. Δεν είναι λίγοι οι γάμοι συμφέροντος που έχουμε διαβάσει σε ανάλογες ιστορίες, ετούτος εδώ όμως σίγουρα ξεχωρίζει. Συνήθως οι ανύπαντρες δεσποινίδες ονειρεύονται τον ιππότη των ονείρων τους, έστω κι αν γνωρίζουν πως στην πραγματικότητα δεν έχουν τα περιθώρια επιλογής, αν πρέπει να συνάψουν έναν γάμο συμφέροντος. Εδώ όμως, η ηρωίδα δεν επιθυμεί καν να παντρευτεί, αλλά να είναι ανεξάρτητη και να εργάζεται. Ο ήρωας, από την άλλη, δεν είναι ένας καλομαθημένος δανδής, που αναγκάζεται να προτείνει γάμο γιατί εξέθεσε κάποια κοπέλα ή γιατί επιθυμεί την προίκα της για ιδίον όφελος. Έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, έχει πολεμήσει για την πατρίδα του και αυτό που θέλει είναι ένα σπιτικό για τον ίδιο και τους συντρόφους του, για τους οποίους νιώθει υπεύθυνος.

Μιλάμε, λοιπόν, για δύο ψυχοσυνθέσεις περίπλοκες, ξεχωριστές και επομένως άκρως ενδιαφέρουσες. Η ίδια η ιστορία προσφέρει το ιδανικότερο υπόβαθρο ώστε να αναπτυχθεί ανάμεσά τους ένας δεσμός που εξελίσσεται σταδιακά και περνάει από όλο το φάσμα συναισθημάτων. Αρχικά κανείς από τους δύο δεν συμπαθεί καν τον άλλον, ενώ κάθε θετικό συναίσθημα που επιχειρεί να ανθίσει καταπολεμάται με πείσμα. Θα μεσολαβήσουν πολλά γεγονότα ώσπου να παραδεχτούν όλα όσα νιώθουν και για να κατανοήσουν πως, όταν αγαπάς, (οφείλεις να) κάνεις και υποχωρήσεις για το καλό του άλλου. Έχει αποδοθεί με τρόπο εξαιρετικό, στο τέλος του βιβλίου, οι θυσίες που είναι αμφότεροι διατεθειμένοι να κάνουν οι ήρωες για την αγάπη τους. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε μια εποχή που ούτως ή άλλως δεν επέτρεπε πολλές καινοτομίες ή ελευθερίες, ειδικά για τις γυναίκες, και που πάντα έπρεπε να κρατούνται έστω τα προσχήματα.

Η εκρηκτική σχέση των ηρώων, λοιπόν, σε συνδυασμό με τον κόσμο που έχει χτίσει η συγγραφέας ώστε να περιβάλλει τη σχέση αυτή, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Η αφήγηση είναι επικεντρωμένη στους κεντρικούς ήρωες και στα όσα συμβαίνουν στο κάστρο Λανέρ, όμως αυτό δεν προκαλεί ανία στον αναγνώστη ή κοιλιά στην πλοκή. Ακριβώς όπως το σκοτσέζικο τοπίο, που γοητεύει με την άγρια και λιτή ομορφιά του χωρίς να χρειάζεται περιττά στολίδια, έτσι και τούτη η ιστορία κερδίζει με την καλογραμμένη απλότητά της.

Μπορεί το «Από τη Σκοτία με αγάπη» να μην είναι τόσο ‘καλλωπισμένο’ όσο άλλα βιβλία του είδους, θυμίζοντας ντεμπιντάντ που πηγαίνει στον πρώτο της χορό, όμως διαθέτει μια λογοτεχνική γοητεία αγνή και καθαρή που κερδίζει τις εντυπώσεις. Η Μάντλιν και ο Λόγκαν αξίζουν να ζήσουν τον παραμυθένιο τους έρωτα όπως τους πρέπει και το βιβλίο αυτό σίγουρα αξίζει μια θέση σε κάθε αναγνωστικό ράφι.

 

Χρύσα Βασιλείου