Book review: Μια αγάπη για τον χειμώνα -Lisa Kleypas

Book review: Μια αγάπη για τον χειμώνα -Lisa Kleypas

«Μια αγάπη για τον χειμώνα» -και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους- αναζητούν ο Σεμπάστιαν Σεντ Βίνσεντ και η Ιβ Τζένερ στο τρίτο βιβλίο της σειράς Οι τέσσερις εποχές.

Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, η Ιβ είχε επισκεφτεί τον άσωτο λόρδο στο σπίτι του για να του κάνει μια ενδιαφέρουσα και άκρως ιντριγκαδόρικη πρόταση. Σ’ αυτό εδώ, η ιστορία ξεκινά από αυτό ακριβώς το σημείο. Μια πρόταση γάμου ήταν το τελευταίο που περίμενε ο Σεμπάστιαν· και όμως φαίνεται να το σκέφτεται πολύ σοβαρά, παρά το γεγονός ότι θεωρεί την Εβάντζελιν Τζένερ μια εντελώς ακατάλληλη νύφη. Όχι ότι στο δικό του πρόσωπο η Ιβ βλέπει τον γαμπρό που ονειρεύονται όλες οι ανύπαντρες κοπέλες του Λονδίνου.

Η Ιβ έχει βαρεθεί την κακομεταχείριση που υφίσταται από τους συγγενείς της και αποφασίζει ότι ένας γρήγορος γάμος αποτελεί την καλύτερη λύση στο πρόβλημά της. Ο Σεμπάστιαν έχει έναν τίτλο, όμως καθόλου περιουσία. Επομένως, η προίκα της Ιβ αποτελεί ένα πολύ καλό δέλεαρ. Και επειδή το γοργόν και χάριν έχει, οι δυο τους αποφασίζουν να ταξιδέψουν αμέσως ως το Γκρέτνα Γκριν για έναν γάμο-εξπρές. Αμφότεροι είναι προσγειωμένοι και εντελώς ξεκάθαροι ως προς τις απαιτήσεις του ενός προς τον άλλον: εκείνος θέλει την προίκα της Ιβ και εκείνη την ελευθερία της.

Αυτό που δεν υπολόγιζαν, όμως, είναι η έλξη που γεννιέται ανάμεσά τους από την πρώτη κιόλας νύχτα του γάμου τους. Ο Σεμπάστιαν θέλει να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και της το δείχνει, όμως η Ιβ απαιτεί από εκείνον να αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει εγκρατής για ένα εύλογο διάστημα. Στο μεταξύ, η χαρτοπαικτική λέσχη που έχει κληρονομήσει η Ιβ μετά τον θάνατο του πατέρα της χρειάζεται έναν άντρα που θα καταφέρει να ηγηθεί των περιστάσεων και να της ξαναδώσει τη χαμένη της αίγλη. Και ο Σεμπάστιαν Σεντ Βίνσεντ, για πρώτη φορά στη ζωή του, καλείται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλους πειρασμούς: την αναπάντεχα φλογερή και γοητευτική γυναίκα του και μια επιχείρηση που τον καλεί να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες και του προσφέρει νέες συγκινήσεις και ένα ενδιαφέρον επαγγελματικό μέλλον…

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία από μόνη της δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο: άλλος ένας γάμος συμφέροντος, μια «στεγνή» επιχειρηματική ένωση που επιβάλλεται από τις συνθήκες. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο καθένας θα κάνει τη ζωή του, θα είναι ελεύθερος να επιλέξει έναν εραστή ή μια ερωμένη και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι που θα έχουν ικανοποιήσει τα συμφέροντά τους. Φυσικά, όλα ανατρέπονται με τρόπο εντυπωσιακό όταν στην καλά μελετημένη και «ψυχρή» εξίσωση εισβάλλει ο έρωτας.

Το τρίτο βιβλίο της Kleypas, όμως, τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη εξαρχής χάρη στο ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ζευγάρι του. Ο λόρδος Σεντ Βίνσεντ έχει δημιουργήσει τις χειρότερες των εντυπώσεων στο προηγούμενο βιβλίο και λίγοι θα περίμεναν ότι ο χαρακτήρας του θα μπορούσε να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο στο τρίτο. Από την άλλη, η Ιβ φαινόταν ανέκαθεν να είναι η πιο μαζεμένη και ντροπαλή από τα τέσσερα «Λουλούδια του θερμοκηπίου», και επίσης λίγοι θα φαντάζονταν ότι θα αποδεικνυόταν μια γυναίκα δυναμική, που διεκδικεί αυτά που θέλει με πείσμα, εξυπνάδα και επιμονή. Αυτό το ζευγάρι των εκπλήξεων, λοιπόν, μάλλον έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Είτε πρόκειται για κόντρα, είτε για έναν απολαυστικό λεκτικό διαξιφισμό, είτε για μια θερμότατη ερωτική συνεύρεση, οι σπίθες που προκαλούνται σε κάθε τους επαφή είναι ικανές να ανάψουν πυρκαγιά. Επίσης, το ότι η εξέλιξη στη σχέση τους συμβαίνει σταδιακά, μέσα από την καθημερινή τριβή τους ως ζευγάρι και από διάφορα -ευχάριστα και δυσάρεστα- περιστατικά, κάνει την όλη ιδέα ακόμα πιο αληθοφανή. Η αγάπη δεν ήρθε ξαφνικά ουρανοκατέβατη γι’ αυτούς τους δύο· άνθισε σταδιακά, πολύ φυσιολογικά και ανθρώπινα.

Την παράσταση βέβαια κερδίζει επάξια ο Σεμπάστιαν, το άκαρδο κάθαρμα που αποδεικνύεται ένας άνθρωπος με κρυμμένες ευαισθησίες και μια ισχυρή δόση προστατευτικότητας σε ό,τι αφορά τη γυναίκα του. Μέσα από την εξέλιξη της πλοκής δεν αναπλάθεται απλά όλη η προσωπικότητά του, αλλά αναδύεται ένα άλλο άτομο – τόσο διαφορετικό, που ξαφνιάζει ακόμα και τους ανθρώπους που τον ξέρουν. Ο ίδιος αναθεωρεί για την πρότερη συμπεριφορά του, αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από την καλοπέρασή του και μετατρέπεται σε κάποιον πάνω στον οποίο μπορείς να στηριχτείς. Η αλλαγή του αυτή δεν εκπλήσσει μόνο τους υπόλοιπους ήρωες, αλλά κυρίως τον αναγνώστη – και πολύ ευχάριστα, μάλιστα.

Αυτό που λείπει από το βιβλίο είναι μια εκτενέστερη αναφορά στην παιδική ηλικία του Σεμπάστιαν. Προφανώς η συμπεριφορά του ως ενήλικα απορρέει από τα όποια τραύματα της παιδικής του ηλικίας, τα οποία όμως δεν αποκαλύπτονται σχεδόν καθόλου. Όμως, το βιβλίο επιφυλάσσει μια άλλη έκπληξη για τους αναγνώστες της Kleypas: ο πατέρας της Ιβ είναι ο Ίβο Τζένερ, που τον ξανασυναντούμε στο δεύτερο βιβλίο της διλογίας Η λέσχη του Κρέιβεν, με τίτλο «Είσαι στα όνειρά μου». Βέβαια, εδώ έχει έναν σαφώς μικρότερο ρόλο με ένα καθόλου καλό τέλος, όμως θεωρώ πως για κάθε αναγνώστη είναι ευχάριστο συναίσθημα το να ξανασυναντά έναν παλιό γνώριμο (εκτός αν μιλάμε για κανέναν serial killer, βέβαια!)

Για όσους ψάχνουν ένα ταξίδι στον χρόνο συντροφιά με μια καλογραμμένη ιστορία αγάπης, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα, ανατροπές και συγκίνηση, το «Μια αγάπη για τον χειμώνα» είναι μια αληθινά εξαιρετική επιλογή και ο Σεμπάστιαν με την Ιβ ένα ζευγάρι που εύκολα θα αγαπήσουν και δύσκολα θα ξεχάσουν.

 

Χρύσα Βασιλείου