Book review: Εκεί που η καρδιά χτυπάει δυνατά -Judith McNaught

Book review: Εκεί που η καρδιά χτυπάει δυνατά -Judith McNaught

«Εκεί που η καρδιά χτυπάει δυνατά» μας καλεί να πάμε η συγγραφέας Judith McNaught, στο πρώτο βιβλίο της σειράς με γενικό τίτλο Το βασίλειο των ονείρων.

Ο Άγγλος Ρόις Ουεστμόρλαντ, δούκας του Κλέιμορ, και η Σκοτσέζα Τζένιφερ Μέρικ είναι οι ήρωες αυτής της συναρπαστικής ιστορίας αγάπης.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν κάτω από περίεργες συνθήκες, μιας και η Τζένιφερ και η αδελφή της απήχθησαν από τους άντρες του Ρόις και οδηγήθηκαν αιχμάλωτες μπροστά του. Εκείνος κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως η ατίθαση κοκκινομάλλα θα του προκαλούσε πονοκεφάλους· όμως δεν φανταζόταν πόσο μεγάλους! Μετά από άκαρπες προσπάθειες απόδρασης, αρκετές περιπέτειες και ακόμα περισσότερες παρεξηγήσεις, ο περιβόητος «Λύκος» και η Τζένιφερ αναγκάζονται να παντρευτούν – το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν και οι δύο, τη δεδομένη στιγμή.

Ο γάμος τους είναι μια συνεχής δοκιμασία γιατί, παρόλο που φαίνεται να μισούν ο ένας τον άλλο, ο πόθος τους είναι αδιαμφισβήτητος και τους οδηγεί σε παθιασμένες περιπτύξεις. Εκτός από τα προσωπικά τους θέματα, όμως, ο Ρόις έχει να αντιμετωπίσει και το μίσος της φατρίας της οικογένειας της συζύγου του, μιας και τους έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν στο πεδίο της μάχης. Και η Τζένιφερ, από την άλλη, διχάζεται ανάμεσα στην αφοσίωση που οφείλει να έχει στον πατέρα της και τα αισθήματα που αρχίζει να τρέφει για τον Ρόις και τους ανθρώπους του. Το δίλημμά της θα τη βασανίσει αρκετά και θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη σχέση που χτίζει σιγά σιγά με τον σύζυγό της. Ώσπου θα κληθεί να επιλέξει αν θα ακολουθήσει την καρδιά ή το μυαλό της. Θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει το βασίλειο των ονείρων της, αυτό που από μικρό κορίτσι φανταζόταν πως κάποια μέρα θα ήταν δικό της και όπου όλοι θα την αγαπούσαν απλά γι’ αυτό που ήταν, χωρίς να την (επι)κρίνουν;

Η McNaught έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια συναρπαστική και άκρως καλογραμμένη ιστορία. Η πένα της ξεφεύγει από το μοτίβο της κλασικής ιστορίας με τον ευγενικό, αβρό άρχοντα και τη σεμνή χαμηλοβλεπούσα δεσποσύνη και καλπάζει σε μέρη κακοτράχαλα και άγρια, περιγράφοντας πολεμικές μάχες και συγκρούσεις με μια απίστευτη αληθοφάνεια και τέτοιο πλούτο λεξιλογίου και εικόνων, που το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι εξαιρετικό. Θυμίζει εκείνες τις «παλιομοδίτικες» ιστορίες αγάπης – όχι με την έννοια του «ξεπερασμένου», αλλά με εκείνη του «παλιού καλού καιρού». Είναι χορταστική, είναι ζουμερή, είναι εξαίσια από κάθε άποψη. Από το ίδιο το στυλ της γραφής της και τις παραστατικές περιγραφές μέχρι τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων, είναι ολοφάνερα τόσο η επιμελής φροντίδα της συγγραφέως για το κείμενό της, όσο και το ταλέντο της.

Ένα άλλο μεγάλο ατού του βιβλίου είναι ακριβώς αυτά τα ψυχογραφήματα κι ο τρόπος με τον οποίο έχει πλάσει τους δύο κεντρικούς ήρωές της. Απόλυτα πιστοί στις επιταγές της εποχής και της ιστορίας -ο σκληροτράχηλος, μαθημένος στις μάχες και τις δοκιμασίες πολεμιστής και η κοκκινομάλλα Σκοτσέζα κόρη με το φλογερό ταμπεραμέντο- και ταυτόχρονα έχοντας μια ιδιαίτερη φρεσκάδα που προσφέρει επιπλέον ζωντάνια και ενδιαφέρον στην αφήγηση, ο Ρόις και η Τζένιφερ αποτελούν ένα αληθινά εκρηκτικό ζευγάρι, που αγαπά να ανατρέπει κάθε τόσο τα δεδομένα, να εκπλήσσει με κάθε νέα απόφαση ή λέξη του και φυσικά να προσφέρει απολαυστικές, κορυφαίες σκηνές ανάμεσά τους προς τέρψιν και ικανοποίηση των αναγνωστών.

Οι ερωτικές σκηνές μεταξύ τους ξεχειλίζουν πάθος και ένταση και αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του βιβλίου που ελκύει την αναγνωστική προσοχή. Κάθε φορά που οι δυο τους βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, οι σελίδες μοιάζουν να παίρνουν φωτιά – πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε περιπτύξεις σε ένα κρεβάτι! Προσεγμένες και αισθησιακές, παθιασμένες και φλογερές, οι σκηνές αυτές πότε θυμίζουν μάχη επικράτησης του ενός επάνω στον άλλο και πότε απόλυτη παράδοση στο πάθος που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει η Τζένιφερ είναι διαχρονικό: από τη μία η πίστη στην οικογένειά της, το καθήκον στους ανθρώπους της φατρίας της, η αγάπη και η αιώνια επιθυμία για αποδοχή από τον πατέρα της. Από την άλλη, μια καινούρια ζωή – μια ζωή που εκείνη δεν επέλεξε, αλλά που σιγά σιγά αποδέχεται μαθαίνει να αγαπά. Και ξαφνικά, καλείται να επιλέξει την αφοσίωσή της προς τη μία έναντι της άλλης. Ο αναγνώστης νιώθει την απόγνωσή της, την αναποφασιστικότητα, τον φόβο, τον δισταγμό, την απελπισία της. Συμμερίζεται τα αισθήματά της κι αγωνιά ώσπου να κάνει εκείνη τη (σωστή) επιλογή της. Στο τέλος, εκτός από το αναμενόμενο -αλλά πάντα επιθυμητό- happy end, και η Τζένιφερ και ο αναγνώστης κατανοούν ένα σημαντικό μάθημα: «σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά σου». Και επίσης, πως «οικογένειά μας είναι οι άνθρωποι που διαλέγουμε εμείς να είναι».

Χορταστικό και καθηλωτικό, θυελλώδες και ανατρεπτικό, γεμάτο παλμό και ενέργεια και δυναμισμό, το «Εκεί που η καρδιά χτυπάει δυνατά» προσφέρει έντονες συγκινήσεις στον αναγνώστη, κάνοντας και τη δική του καρδιά να χτυπάει εξίσου δυνατά. Το συγκεκριμένο βιβλίο υπόσχεται απολαυστικές στιγμές ανάγνωσης και εθισμού, μιας και είναι πραγματικά δύσκολο να το αφήσει κανείς από τα χέρια του πριν φτάσει κυριολεκτικά στην τελευταία αράδα!

 

 

 Χρύσα Βασιλείου