Book Review: Ο όρκος- Σάρα Πίνμπορο

Book Review: Ο όρκος- Σάρα Πίνμπορο

Η Σάρα Πίνμπορο είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Συνεργάζεται με το BBC και έχει εκδώσει πάνω από 20 μυθιστορήματα. Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε το «Πίσω από τα μάτια της» έρχεται τώρα με ένα νέο ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο «Ο Όρκος».

Η Λίζα ζει μια ήσυχη ίσως και κάπως βαρετή ζωή μεγαλώνοντας την κόρη της Άβα. Είναι μια μητέρα υπερπροστατευτική, προσκολλημένη στην κόρη της χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική ζωή και χωρίς ερωτικό σύντροφο καθώς είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στους άντρες. Αποφεύγει να μιλάει τόσο για το παρελθόν της όσο και για τον πατέρα της Άβα όσο και αν η φίλη της η Μέριλιν την «πιέζει» να ανοιχτεί και να αφήσει τον έρωτα να μπει στη ζωή της. Όμως η Άβα έχει πολύ καλά κρυμμένα μυστικά τα οποία δεν μπορεί να τα μοιραστεί με κανέναν. Η Άβα είναι 16 χρονών και βρίσκεται πλέον στην εφηβεία οπότε και χρειάζεται να απογαλακτιστεί σιγά σιγά από τη μητέρα της κάτι που θέλει πολύ κυρίως γιατί νιώθει ότι μεγαλώνει και δεν είναι πια παιδί για να φοβάται τόσο πολύ η μητέρα της. Αρχίζει να έχει και εκείνη τα δικά της μυστικά τα οποία δεν μοιράζεται με κανέναν, ούτε καν με τις φίλες της. Η Μέριλιν παρουσιάζει στην φίλη της έναν τέλειο γάμο κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τρεις γυναίκες πολλά μυστικά και τα μυστικά τους είναι αυτά ακριβώς που ευθύνονται για την εξέλιξη του μύθου. Τα παρελθόν της Λίζα έρχεται με μικρές δόσεις στο παρών. Ένα κακό προαίσθημα, ένα λούτρινο κουκλάκι, ένα τραγούδι από το παρελθόν και μια σπασμένη κορνίζα προμηνύουν το κακό που πρόκειται να έρθει. Όλα συμβαίνουν για έναν όρκο που καταπατήθηκε και ένα πρόσωπο από το παρελθόν ήρθε να τιμωρήσει τη Λίζα για αυτή την προδοσία.

Η συγγραφέας κινείται αρκετά γύρω από τη σχέση μητέρας και κόρης. Παρουσιάζει εκτενώς τη σχέση της Λίζα και της Άβα, μια σχέση που περνάει από μια φάση μεγάλης αγάπης και προσκόλλησης στα πρώτα χρόνια της Άβα και που ξαφνικά όταν έρχεται η εφηβεία αυτή η σχέση αλλάζει απότομα και οι δυο γυναίκες πλέον απομακρύνονται αφού η κόρη προσπαθεί να βρει κι εκείνη με την σειρά της τον εαυτό της. Αφού μας αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστικό έρχονται να προστεθούν στην ιστορία και άλλες δυο σχέσεις μητέρας κόρης όχι τόσο ονειρικά πλασμένες όσο η προηγούμενη. Μητέρες που «πνίγουν» με την αγάπη τους παιδιά καταστρέφοντας την ψυχοσύνθεσή τους και άλλες που αδύναμες να τα προστατέψουν τους στερούν την παιδική τους ηλικία. Η συγγραφέας θίγει ταυτόχρονα το πολύ σημαντικό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης. Παίζει γενικά με τις αντιθέσεις και οι χαρακτήρες της απέχουν πολύ από το τέλειο. Όλοι έχουν ένα υπόβαθρο, μια ιστορία που τους βασανίζει και ένα παρόν που δυσκολεύονται να διαχειριστούν άλλοι λίγο άλλοι πολύ.

Στο πρώτο μισό του βιβλίου παρουσιάζεται η ήσυχη ζωή της Λίζα της Άβα και ο κακός  γάμος της Μέριλιν χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανατροπή πέρα από τα σημάδια του παρελθόντος που έρχονται να ταράξουν την Λίζα. Οι ανατροπές μετά το πρώτο μισό του βιβλίου είναι συνεχείς. Ξετυλίγεται το κουβάρι του παρελθόντος και ανακαλύπτουμε μια ιστορία περιπλεγμένη. Μυστικά, ψέματα, φόνοι, απαγωγές και άνθρωποι που ζουν στο σκοτάδι με διαφορετικές ταυτότητες. Το βιβλίο βασίζεται στα μικρά στοιχεία που δίνονται στον αναγνώστη μέσα από αναδρομές και όνειρα της Λίζα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, το μυστικό και ο Όρκος. Το τέλος του βιβλίου δεν μπορώ να πω ότι δεν το περίμενα, αλλά η όλη σύλληψη ήταν ιδιαίτερη και τα τεχνάσματα της Πίνμπορο έδωσαν ένα ατμοσφαιρικό τόνο στο βιβλίο το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να μου κόψει την ανάσα.

 

Φαλίντα Παναγιωτίδη