Book review: Η πτώση - Τόνια Λαλούση

Book review: Η πτώση - Τόνια Λαλούση

Η «Πτώση» είναι το νέο αστυνομικό-ερωτικό μυθιστόρημα της ανερχόμενης συγγραφέως Τόνιας Λαλούση και υπόσχεται να παρασύρει τους αναγνώστες σε μια ιστορία εγκλήματος, μυστηρίου αλλά και έρωτα.

Τόπος δράσης η Αθήνα και πρωταγωνιστές η υπαστυνόμος Άννα Ηλιοπούλου και ο εγκληματολόγος Πέτρος Δεληγιάννης. Η Άννα, μετά τη δολοφονία της αδελφής της, παραιτείται από τη δουλειά της στο Σώμα, μην μπορώντας να διαχειριστεί τα αισθήματά της. Όμως ο περίεργος θάνατος μιας νεαρής φοιτήτριας θα την οδηγήσει πίσω στην ενεργό δράση, αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη.

Το νέο της αφεντικό και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας είναι ο άρτι αφιχθείς από την Αμερική Πέτρος Δεληγιάννης. Αυστηρός, έξυπνος, γοητευτικός, δραστήριος, είρωνας, απόλυτος, μεθοδικός και συγκεντρωμένος στη δουλειά του, θα φέρει τα πάνω κάτω στον εσωτερικό κόσμο της Άννας, η οποία θα νιώσει από την πρώτη στιγμή έντονα συναισθήματα για εκείνον. Τη γοητεύει, αλλά ταυτόχρονα η στάση του την εκνευρίζει. Και εκείνος φαίνεται να κάνει τα πάντα, έτσι ώστε η σχέση τους να βρίσκεται συνεχώς σε τεντωμένο σκοινί.

Όσο προχωρούν οι έρευνες για τον θάνατο της φοιτήτριας, που θεωρείται πια ξεκάθαρα φόνος, τόσο τα στοιχεία μπερδεύονται κι οδηγούν την Αστυνομία σε λάθος μονοπάτια. Ο Πέτρος και η Άννα επιδίδονται σε ένα κυνήγι με αντίπαλους τον χρόνο κι έναν πανούργο και έξυπνο δολοφόνο, που φαίνεται να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ αυτούς και να παίζει μαζί τους. Ένα τετράδιο με προσωπογραφίες και αρκετές συμπτώσεις θα τους οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα οι δυο τους παλεύουν να διαχειριστούν αυτό που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον…

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας έχει συνδυάσει με τρόπο πολύ πετυχημένο την αγάπη της για τις ιστορίες αγάπης και τις αστυνομικές ιστορίες γεμάτες μυστήριο και δράση. Αποτέλεσμα, ένας δυναμικός συνδυασμός των δύο σε πλήρη ισορροπία, που δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανέναν φανατικό των δύο ειδών – κι όχι μόνο! Τόσο η αφήγηση που αφορά την υπόθεση που καλούνται να λύσουν οι δύο ήρωες, όσο και τη σχέση ανάμεσά τους διαθέτουν την ίδια βαρύτητα και σοβαρότητα, καταφέρνοντας να διατηρήσουν το ενδιαφέρον είτε μιλάμε για φόνους, είτε για αισθήματα.

Οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας, ο Πέτρος και η Άννα, κερδίζουν εξαρχής το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Και οι δύο είναι πλασμένοι με πολλή προσοχή και μεράκι από την άκρως ταλαντούχα πένα της κυρίας Λαλούση, η οποία έχει φροντίσει να τους «προικίσει» αμφότερους με προτερήματα και ελαττώματα, αλλά κυρίως με στοιχεία που τους κάνουν γοητευτικούς και ανθρώπινους συνάμα. Θα μπορούσαν, άλλωστε, να είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Ο αναγνώστης ταυτίζεται μαζί τους, τους συμπαθεί, εκνευρίζεται με τη στενοκεφαλιά τους, συμπάσχει με τον πόνο και την αγωνία τους, χαίρεται με τη χαρά και λυπάται με τη λύπη τους.

Η Άννα Ηλιοπούλου είναι μια καθημερινή κοπέλα, που ζει για τη δουλειά της και όσους αγαπάει. Παρά τα όσα έχει περάσει και παρ’ ότι ο κόσμος της γκρεμίστηκε συθέμελα εκείνη βρίσκει τη δύναμη να ξανασταθεί στα πόδια της, αποφασισμένη να συνεχίσει να ονειρεύεται και πρόθυμη να ανοίξει εκ νέου την καρδιά της στον έρωτα. Άλλωστε, η παρουσία και μόνο του Πέτρου δεν της αφήνει επιλογή! Ο δε Πέτρος είναι μια κατηγορία από μόνος του! Χωρίς να το προσπαθεί καθόλου, καταφέρνει να κλέβει τη δόξα αλλά και την προσοχή απ’ όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Γοητευτική και μυστηριώδης προσωπικότητα, ένας άντρας που διαθέτει πολλές πτυχές και κουβαλάει ένα οδυνηρό παρελθόν. Μοιάζει απροσπέλαστος, όμως αυτό είναι απλά η άμυνά του. Κατά βάθος δεν έχει σταματήσει ποτέ να παλεύει με τους δαίμονές του και, μέχρι που γνωρίζει την Άννα, παραμένει απόλυτος στις ιδέες του. Εκείνη όμως έρχεται για να γκρεμίσει τα τείχη που έχει χτίσει γύρω του για τόσα χρόνια και να του δείξει πως πάντα υπάρχει χώρος στη καρδιά μας για την ελπίδα και  πως όλοι αξίζουμε στη ζωή μας έστω μια δεύτερη ευκαιρία.

Αξίζει να αναφερθεί η αριστοτεχνική δουλειά της συγγραφέως όσον αφορά τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Πέτρου (αυτού του απολαυστικού και αγαπησιάρη, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα εκνευριστικού τύπου), μιας και δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται να γράφει κάποιος/κάποια συγγραφέας σε πρώτο πρόσωπο μέσω της οπτικής ματιάς ενός ήρωα του αντίθετου φύλου. Εδώ είναι σαν να διαβάζουμε τον Πέτρο Δεληγιάννη και όχι την Τόνια Λαλούση.

Δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει επίσης με πόση μαεστρία έχει υφάνει η συγγραφέας την ιστορία της σε όλα τα επίπεδα. Καθώς ξετυλίγεται η υπόθεση και προχωρούν οι σελίδες, μην παραλείψετε τίποτα απ’ όσα διαβάζετε· θα τα ξαναβρείτε μπροστά σας! Τίποτα δεν έχει ειπωθεί τυχαία, τίποτα δεν γράφτηκε απλά για να γραφτεί. Όλα αποτελούν εν δυνάμει στοιχεία, τα οποία η κ. Λαλούση απλόχερα έχει σκορπίσει στη διάρκεια της αφήγησης, σαν κομμάτια ενός παζλ που όλα μαζί στο τέλος θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν την τελική -συναρπαστική- εικόνα. Και τότε θα αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο μια ιστορία γεμάτη μυστικά, πάθη, λάθη, μίσος και έρωτα, ψέματα και προδοσία, δάκρυα και χαμόγελα, πόνο αλλά και ελπίδα. Στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί· και τόσο οι ήρωες, όσο και οι αναγνώστες θα νιώσουν πως λυτρώνονται καθώς ο κύκλος κλείνει.

Η «Πτώση» είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και απόδειξη πως η συγγραφέας του ήρθε για να μείνει – και οι ήρωές της το ίδιο! Ελπίζουμε η συνέχεια να αποδειχτεί εξίσου συναρπαστική!

 

Χρύσα Βασιλείου