Book review: Το κρυφό πάθος της Μιράντα -Julia Quinn

Book review: Το κρυφό πάθος της Μιράντα -Julia Quinn

Η Julia Quinn μάς εισάγει στη νέα της τριλογία, με γενικό τίτλο Οικογένεια Μπέβελστοκ, με το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Το κρυφό πάθος της Μιράντα». Μια ιστορία γεμάτη έρωτα και γλύκα, αλλά και τα απαραίτητα εμπόδια και παρεξηγήσεις, ώσπου να φτάσουν οι ήρωες στο πολυπόθητο «happy end».  

Όταν ήταν δέκα ετών, η Μιράντα Τσίβερ ήξερε πως δεν θα γινόταν όμορφη όταν θα μεγάλωνε – όχι τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα της καλής κοινωνίας. Όμως αυτό δεν την πολυένοιαζε, μέχρι που στο πάρτυ γενεθλίων της καλύτερής της φίλης ένα άλλο δεκάχρονο κορίτσι τής το είπε κατάμουτρα. Τότε η Μιράντα ένιωσε άσχημα. Όμως ο μεγαλύτερος αδελφός της φίλης της, υποκόμης Τέρνερ, της είπε πως ο ίδιος πίστευε πως όταν θα μεγάλωνε θα γινόταν μια όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα κοπέλα. Κι όταν της φίλησε το χέρι, η Μιράντα τον ερωτεύτηκε. Και δεν σταμάτησε έκτοτε ποτέ να τον αγαπά.

Δέκα χρόνια μετά, η Μιράντα κοντεύει να κλείσει τα είκοσί της χρόνια και ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της. Ο Νάιτζελ Μπέβελστοκ, υποκόμης Τέρνερ, πάλι, διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους της ζωής του. Μόλις έχει μείνει χήρος, όμως δεν πενθεί για τη νεκρή του σύζυγο. Εκείνη ήταν άπιστη και ο γάμος τους του έχει αφήσει πολύ πικρή γεύση. Από τη μία νιώθει πλέον ελεύθερος, από την άλλη είναι αποφασισμένος να μην ερωτευτεί ποτέ ξανά. Και αρχικά δεν δίνει καμία σημασία στη Μιράντα, η οποία βρίσκεται στο σπίτι τους συχνότερα απ’ ότι βρίσκεται στο δικό της. Καταλαβαίνει πως η κοπέλα νιώθει κάτι γι’ αυτόν από τον τρόπο που τον κοιτάζει, όμως εκείνος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συμβεί τίποτα μεταξύ τους. Κι ας νιώθει παράξενα κάθε φορά που βρίσκονται οι δυο τους· κι ας παρατηρεί πως εκείνη όντως έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη γυναίκα· κι ας δυσφορεί με το σχέδιο της αδελφής του να παντρέψει τη Μιράντα με τον άλλον αδελφό τους.

Η Μιράντα όμως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τον άντρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη εδώ και μια δεκαετία, όπως και να μην επιτρέψει σε τίποτα και σε κανέναν να μπει εμπόδιο σ’ αυτό. Θα πρέπει όμως να κάμψει την αποφασιστικότητα του Νάιτζελ και να τον πείσει πως αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη και πως εκείνη είναι η ιδανική γυναίκα γι’ αυτόν. Θα τα καταφέρει, άραγε; Θα μπορέσει ο Νάιτζελ να συνειδητοποιήσει πως η Μιράντα είναι η γυναίκα που πάντα περίμενε και θα καταφέρουν να ζήσουν ευτυχισμένοι, αφήνοντας πίσω τους το παρελθόν;

Το κεντρικό μοτίβο αυτής της ιστορίας θυμίζει εκείνο πολλών άλλων του συγκεκριμένου είδους· επιπλέον, όμως, διαθέτει μια γλυκύτητα και μια νοσταλγία που θυμίζουν άλλες εποχές – ακόμα κι όταν μιλάμε ούτως ή άλλως για μια ιστορία εποχής! Όλα ξεκινούν όταν η ηρωίδα είναι στην πολύ τρυφερή ηλικία των δέκα ετών. Και μπορεί να μην είναι η πρώτη δεκάχρονη που ερωτεύεται ένα πολύ μεγαλύτερό της αγόρι -που φαίνεται ολόκληρος άντρας στα μάτια της- είναι όμως από τις λίγες δεκάχρονες που, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά, παραμένουν πιστές στα αισθήματά τους και νιώθουν ακόμα περισσότερο ερωτευμένες! Ο Νάιτζελ φέρθηκε σαν ιππότης τότε, καθησυχάζοντας με τρυφερά λόγια τους παιδικούς φόβους της Μιράντα – λόγια που εκείνη δεν ξέχασε ποτέ. Έχουμε λοιπόν εδώ μια παιδική, αθώα ιστορία αγάπης που μεταμορφώνεται στο πέρασμα του χρόνου σε ένα φλογερό, ειλικρινές αίσθημα.

Το κεντρικό ζευγάρι αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό χαρακτήρων. Η Μιράντα είναι δυναμική, έξυπνη, αποφασιστική, παθιασμένη. Ο Νάιτζελ είναι επίσης δυναμικός, πεισματάρης, πληγωμένος, βρίσκεται σε άρνηση. Κάθε συνάντησή τους έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξεύονται… σπινθήρες εκ μέρους και των δύο. Ακόμα και όταν η σχέση τους προχωράει σε άλλο επίπεδο, κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, προσφέροντας πραγματικά απολαυστικές στιγμές στους αναγνώστες. Οι διάλογοί τους είναι μοναδικοί, οι κόντρες τους εκρηκτικές, οι επανασυνδέσεις τους παθιασμένες, με το έξυπνο χιούμορ να δίνει κάθε φορά μια ανάλαφρη αίσθηση, καταλαγιάζοντας την ένταση.

Στο βιβλίο αυτό γνωρίζουμε και τα άλλα δύο -δίδυμα- αδέλφια Μπέβελστοκ, την Ολίβια και τον Ουίνστον, τις ιστορίες των οποίων θα διαβάσουμε σε επόμενα βιβλία. Προς το παρόν, οι ρόλοι τους εδώ είναι εκείνοι της καλύτερης φίλης της και του επίδοξου μνηστήρα της Μιράντα, αντίστοιχα. Ειδικά η σχέση της Μιράντα με την Ολίβια αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα αγνής, ανόθευτης και αληθινής φιλίας, ένα συναίσθημα που πολλές φορές σπανίζει, ακόμα και στη λογοτεχνία. Πολλές φορές, σε αντίστοιχα βιβλία, δύο κοπέλες είναι αντίζηλες και η μία ζηλεύει την καλή τύχη, το όνομα, την εμφάνιση ή και την… γκαρνταρόμπα της άλλης. Εδώ ο δεσμός τους είναι τόσο ισχυρός, που προκαλεί συγκίνηση και ίσως κάποια ζήλια (με την καλή έννοια). Οι δυο τους είναι αχώριστες στο πέρασμα των χρόνων, πρόθυμες να θυσιάσουν τα πάντα η μία για την άλλη και να αλληλουπερασπιστούν ανά πάσα στιγμή. Είναι πραγματικά όμορφος ο τρόπος που η Quinn έχει σκιαγραφήσει και σφυρηλατήσει τη σχέση μεταξύ τους.

«Το κρυφό πάθος της Μιράντα» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ρομαντικής λογοτεχνίας εποχής και μια ιστορία που αποδεικνύει πως, μερικές φορές, τα όνειρα που μπορεί να κάνει ένα μικρό κορίτσι μπορούν τελικά να γίνουν πραγματικότητα, όπως και οι πιο κρυφές του επιθυμίες. Και όσες διαβάζουμε ρομαντική λογοτεχνία αναμφίβολα θα θέλαμε το ίδιο και για τον εαυτό μας, σωστά; Ας ταυτιστούμε λοιπόν με την ηρωίδα της Julia Quinn και ας ταξιδέψουμε στις σελίδες αυτού του βιβλίου!

 

Χρύσα Βασιλείου