Book review: Το μυστικό του πίνακα ΙΙ - Γιώργος Τόσκας

Book review: Το μυστικό του πίνακα ΙΙ - Γιώργος Τόσκας

Στο δεύτερο βιβλίο του, «Το μυστικό του Πίνακα – Τα γενέθλια» ο Γιώργος Τόσκας μάς ταξιδεύει και πάλι στον φανταστικό κόσμο της Ελίζαμπεθ και ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας από εκεί όπου το είχε αφήσει.

Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, οι ήρωες βρέθηκαν σε ένα κομβικό σημείο για τις ζωές τους. Ο βασιλιάς Φενρίρ κατάφερε να ελευθερωθεί από τη μάγισσα Αρίλια, η οποία όμως έχει πια στα χέρια της την Ελίζαμπεθ. Τώρα τα πάντα φαίνεται να κυλούν σε γοργούς ρυθμούς, μιας και τα γεγονότα τρέχουν και ο χρόνος -που μπορεί να αποδειχτεί σύμμαχος ή εχθρός- είναι πολύτιμος για όλους.

Πολλές ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα και όλοι οι ήρωες βρίσκονται σε αναβρασμό. Ο μάγος Ρίμελον ταξιδεύει στον πραγματικό κόσμο για να πάρει μαζί του τη βασίλισσα Λελανή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι της έπειτα από πολλά χρόνια. Η αγωνία για την κόρη της είναι μεγάλη· το ίδιο όμως και η συγκίνησή της όταν ξαναβλέπει τον σύζυγό της, τον Φενρίρ. Όμως, η Λελανή δεν είναι η μόνη που πέρασε στον άλλον κόσμο· μέσα από τον πίνακα πέρασε και ο μικρός Άγγελος, ο φίλος της Ελίζαμπεθ, που τώρα είναι έφηβος και έτοιμος να ζήσει περιπέτειες που δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Μαζί με το πιστό του ρομπότ και τον Ρίμελον, ο νεαρός ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης συμμάχων, αλλά και τρόπου ώστε να νικηθεί μια και καλή η πανούργα μάγισσα. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς Φενρίρ αναζητά βοήθεια από τους δικούς του συμμάχους, προκειμένου να κατορθώσει να πάρει πίσω την κόρη του.

Την ίδια στιγμή, η Αρίλια βάζει σε εφαρμογή το σκοτεινό της σχέδιο που αφορά την Ελίζαμπεθ. Ο γεμάτος δαιμονικά πλάσματα στρατός της είναι πιο δυνατός από ποτέ και μοιάζει έτοιμος να κατακτήσει τα πάντα στο πέρασμά του. Ακόμη μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό ετοιμάζεται να δοθεί, και για άλλη μια φορά θα είναι μέχρις εσχάτων. Αυτή τη φορά, η μάγισσα θα είναι εκείνη που θα πει την τελευταία λέξη…

Το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Τόσκα είναι όχι μόνο αντάξιο του πρώτου, αλλά ακόμα καλύτερο! Έχοντας «υποσχεθεί» με την πένα του μια συνέχεια εξίσου συναρπαστική και γεμάτη δράση, δεν απογοητεύει τους αναγνώστες του. Η πλοκή είναι σφιχτή, γρήγορη και ανατρεπτική, με γεγονότα που εξελίσσονται παράλληλα και διαδέχονται το ένα το άλλο, σε μια ιδιότυπη αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη στιγμή της αναμέτρησης ανάμεσα στις δυνάμεις του Ουράνιου βασιλείου και της μάγισσας.

Όπως και στο πρώτο βιβλίο, έτσι κι εδώ ο αναγνώστης περιπλανιέται μέσα σε ένα μέρος πλασμένο με υλικά παραμυθιού. Τα όμορφα τοπία και τα παράξενα πλάσματα που συναντούν κάθε τόσο οι ήρωές μας εναλλάσσονται με τα τοπία φρίκης και τα παραμορφωμένα πλάσματα-υπηκόους της μάγισσας Αρίλια. Όμως, όλα είναι αποτυπωμένα στο χαρτί με πολύ μεράκι και φαντασία, με έμφαση στη λεπτομέρεια, με φροντίδα στο να αποδοθεί ο κόσμος αυτός που έπλασε ο συγγραφέας στο μυαλό του όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται. Βέβαια, εδώ η δράση καταλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος αναλογικά, αλλά αυτό είναι και το λογικό, το αναμενόμενο: πλέον, η πλοκή αφορά κυρίως τις κινήσεις των δύο πλευρών ενόσω αυτές προετοιμάζονται για τη μάχη.

Η γρήγορη και με έναν παλμό όλο ζωντάνια αφηγηματική ροή παρασύρει τον αναγνώστη, μετατρέποντάς τον σε μάρτυρα όλων όσων εξελίσσονται. Οι περιγραφές, είτε αφορούν κάποια τοποθεσία, είτε άτομα, είτε γεγονότα, είναι κοφτές μα γλαφυρές, επιτυγχάνοντας να δίνουν κάθε φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα με λίγα λόγια. Η καλύτερη ίσως στιγμή του βιβλίου είναι η πραγματικά χορταστική περιγραφή της μάχης που δίνεται ανάμεσα στους δύο στρατούς κάπου στο τέλος του βιβλίου. Σκηνές κινηματογραφικές, που κόβουν την ανάσα και σε ρουφούν κυριολεκτικά μέσα τους, κάνοντάς σε αθέατο παρατηρητή όλων όσων λαμβάνουν χώρα εκεί.

Ο χαρακτήρας της Ελίζαμπεθ περνάει εδώ σε δεύτερη μοίρα συγκριτικά με το πρώτο βιβλίο, προκειμένου να δοθεί χώρος σε ήδη υπαρκτούς ή νέους χαρακτήρες που θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στη συνέχεια. Ο μικρός Άγγελος βιώνει εδώ αυτά που βίωσε και η Ελίζαμπεθ παλαιότερα· το πέρασμά του σε έναν διαφορετικό κόσμο βγαλμένο από τη φαντασία του, που όμως -σαν παιδί που είναι- τον προβληματίζει μόνο αρχικά, για να τον κερδίσει πολύ σύντομα με την ιδιαίτερη μαγεία του και να τον κάνει μέρος του. Με συντρόφους έναν μάγο και ένα ζωντανό ρομπότ, ερχόμενος σε επαφή με ξωτικά, νάνους κι άλλα φανταστικά πλάσματα, ο Άγγελος έχει σίγουρα πολλά να δει και να μάθει ακόμα! Από την άλλη, και ο βασιλιάς Φενρίρ έχει πλέον ισχυρή παρουσία, με μοναδικό σκοπό του πλέον να νικήσει τη μάγισσα και να σώσει την κόρη του.

Το βιβλίο τελειώνει σε ένα αρκετά κρίσιμο σημείο, όπως συνέβη και με το πρώτο. Ο συγγραφέας έχει επιτύχει μια εξαιρετική κορύφωση των όσων έχουν συμβεί ως τώρα. Τώρα, όλα μοιάζουν έτοιμα να μηδενιστούν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και νέοι κίνδυνοι παραμονεύουν. Η συνέχεια, που ελπίζουμε να μην αργήσει, σίγουρα θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και μάλλον θα μας κάνει επίσης να καρδιοχτυπήσουμε ακόμα περισσότερο!

 

 Χρύσα Βασιλείου