Book review: Η αυλή των ψιθύρων -  Philippa Gregory

Book review: Η αυλή των ψιθύρων -  Philippa Gregory

Για όσους εκτιμούν ένα πραγματικά καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περιβόητη αγγλική Αυλή στα χρόνια του Ερρίκου του 8ου, «Η αυλή των ψιθύρων» της Philippa Gregory αποτελεί μια εξαιρετική βιβλιοπρόταση.

Η ιστορική περίοδος που αφηγείται η συγγραφέας στο βιβλίο περιλαμβάνει τα έτη 1539-1542. Η διαβόητη Άννα Μπολέυν και ο αδελφός της, Τζορτζ, έχουν βρει φριχτό θάνατο κι ο βασιλιάς Ερρίκος βρίσκεται προς αναζήτηση νέας συζύγου. Τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους, αλλά και όσα διαδραματίζονται γύρω τους και αφορούν τις ίδιες και το βασίλειο, ιδωμένα μέσα από την προσωπική τους ματιά και τις εμπειρίες που τις έχουν στιγματίσει.

Η Τζέην Μπολέυν, η Άννα της Κλεβ και η Αικατερίνη Χάουαρντ. Τις χωρίζει η ηλικία, το παρελθόν και η κοινωνική τους κατάσταση. Η πρώτη, χήρα του Τζορτζ Μπολέυν, κουβαλάει το περιφρονημένο απ’ όλους επίθετό της και επιστρέφει στην Αυλή του Ερρίκου ώστε να υπηρετήσει μια ακόμα βασίλισσα ως κυρία επί των τιμών. Η Άννα της Κλεβ είναι αυτή που έχει επιλεγεί ως τέταρτη σύζυγος του βασιλιά και η ζωή της πρόκειται ν’ αλλάξει για πάντα. Ταξιδεύει σε μια εντελώς ξένη χώρα, δεν γνωρίζει τη γλώσσα ούτε ποιους μπορεί να εμπιστευτεί· μόνη ουσιαστικά στην πιο δολοπλόκα και ιντριγκαδόρικη Αυλή εκείνης της εποχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Αικατερίνη Χάουαρντ είναι ένα δεκατετράχρονο κορίτσι που ονειρεύεται φορέματα, χορούς, όμορφους νεαρούς, φλερτ και διασκεδάσεις. Η άφιξή της στην Αυλή του Ερρίκου, επίσης ως δεσποινίδα επί των τιμών της νέας βασίλισσας, φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα ώστε να εκπληρώσει τα όνειρά της.

Όμως σπάνια τα πράγματα έρχονται έτσι όπως τα υπολογίζει κανείς. Ιδιαίτερα όταν είσαι γυναίκα, εντελώς ανήμπορη να επιβάλλεις τη βούλησή σου, έρμαιο των επιθυμιών ενός άντρα. Η Τζέην και η Αικατερίνη αναγκάζονται να συμμορφωθούν στις προσταγές του συγγενή τους, δούκα του Νόρφολκ, ενώ η Άννα της Κλεβ οφείλει να υποταχθεί στις επιθυμίες του Ερρίκου. Εκείνος φαίνεται να την αντιπαθεί από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους και η νέα βασίλισσα δεν θα αργήσει να αντιληφθεί πως οι μέρες της στην Αυλή είναι μετρημένες. Κι ενώ η τυραννία του Ερρίκου γίνεται ολοένα πιο φανερή σε εχθρούς και φίλους, όπως επίσης και η τρέλα του, όλοι όσοι βρίσκονται στην Αυλή διαπιστώνουν πόσο επισφαλής είναι όχι μόνο η θέση τους, αλλά και η ίδια η ζωή τους…

Η συγγραφέας στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία, τα οποία φυσικά διανθίζει με μια συναρπαστική -και απόλυτα αληθοφανή- μυθιστορηματική αφήγηση. Χρησιμοποιεί δε ως αφηγήτριες τρία πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με τον βασιλιά και την Αυλή του, καταφέρνοντας έτσι να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό και ζωντάνια στη γραφή της – κάτι που ενισχύεται επίσης από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση.

Η Gregory έχει σκιαγραφήσει με προσοχή το πορτρέτο της καθεμιάς εκ των τριών γυναικών, με τα χαρακτηριστικά τους να αποδίδονται σύμφωνα (και) με τις μαρτυρίες των ιστορικών πηγών. Η Τζέην Μπολέυν είναι ένας αδύναμος χαρακτήρας, που άγεται και φέρεται από τις ορέξεις του δούκα του Νόρφολκ· βυθίζεται συχνά στις αναμνήσεις και τις τύψεις για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, ενώ προσπαθεί να υπηρετήσει πιστά την εκάστοτε βασίλισσα· κατά βάθος, όμως, ενδιαφέρεται για τη δική της επιβίωση και ίσως ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να κατανοεί πως το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι ατίμωση και θάνατος. Η Άννα της Κλεβ πιστεύει πως η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο μετά τον γάμο της με τον Ερρίκο, όμως η πραγματικότητα δεν θα αργήσει να τη διαψεύσει· ο σύζυγός της όχι μόνο δεν είναι αυτός που περίμενε, αλλά αποδεικνύεται επικίνδυνος ακόμα και για τη σωματική της ακεραιότητα. Η Αικατερίνη Χάουαρντ είναι ένα άμυαλο και φιλήδονο κοριτσόπουλο που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αποκτήσει υλικά αγαθά και να διασκεδάζει. Κι όμως, οι ζωές των τριών αυτών γυναικών θα δεθούν άρρηκτα μεταξύ τους, καθώς θα βιώσουν μια πληθώρα συναισθημάτων και καταστάσεων που θα αλλάξουν την οπτική τους για τα πράγματα και θα κλονίσουν ακόμα και τα πιο βαθιά τους πιστεύω.

Πάνω και από τις τρεις, όπως και από ολόκληρη την Αυλή, πέφτει πάντοτε η σκιά του Ερρίκου του 8ου. Ενός βασιλιά που είναι πια κι ο ίδιος σκιά του εαυτού του· γέρος, χωλός, παχύσαρκος, άρρωστος, ανασφαλής. Ένας άντρας που μια γυναίκα θα έβλεπε μόνο ως πατέρα ή παππού της και οπωσδήποτε όχι σαν εραστή, κι όμως κρατά στα χέρια του τις τύχες όλων τους. Μα πάνω απ’ όλα, ο Ερρίκος φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνει τα λογικά του και να θεωρεί το θέλημά του ως το θέλημα του Θεού, κάτι που τον κάνει να φέρεται ασυλλόγιστα και τον καθιστά άκρως επικίνδυνο.

Μυστικά, ψέματα, ίντριγκες, δολοπλοκίες, συμμαχίες, προδοσίες, καχυποψία, αμφιβολίες και ισχυρά πάθη κυριαρχούν κι εναλλάσσονται σε κάθε σελίδα. Πρόκειται για ένα χορταστικό από κάθε άποψη μυθιστόρημα, που με τον πλούτο της γραφής και τη συναρπαστική πλοκή του διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα. Ακόμα και εκείνοι που γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα -επομένως και την κατάληξή τους- οπωσδήποτε θα απολαύσουν την «Αυλή των ψιθύρων», ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα μυθιστορήματα του είδους του.

 

Χρύσα Βασιλείου