Silent Words: My ending, staring right at me from the very beginning

Silent Words: My ending, staring right at me from the very beginning

“Falling into ruin was a bit like falling in love: Both descents stripped you bare and left you as you were at your core. And both endings are equally painful.”

                                                                                                 Lover Unbound - J.R. Ward

 Υπάρχουν βιβλία που ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα, από την πρώτη λέξη, την πρώτη σελίδα, την πρώτη επαφή με το κείμενο, τις πρώτες αναγνωστικές στιγμές. Και αυτός ο κεραυνοβόλος έρωτας δύσκολα σε αφήνει, ακόμη κι εάν ξέρεις το τέλος του βιβλίου, ακόμη κι εάν γνωρίζεις εξαρχής ότι η συγκεκριμένη ιστορία αφορά το ταξίδι και όχι τον προορισμό. Μήπως όμως όλες οι ιστορίες έχουν να κάνουν με το ταξίδι, τελικά;

Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε για εμένα το βιβλίο της Ella Frank Veiled Innocence. Την Ella Frank τη γνώρισα μέσα από το πρώτο βιβλίο της σειράς Temptation, Try.  Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο γνωστά αισθηματικά LGBTQ αναγνώσματα, που με έφερε σε επαφή με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή πένα της Frank. Οι συγγραφικές της τεχνικές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ασχολείται αποκλειστικά με την ερωτική λογοτεχνία αλλά με έναν βαθιά ψυχογραφικό τρόπο.

Η Frank επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση στο Veiled Innocence. Χρησιμοποιεί αναδρομικές αφηγήσεις, στις οποίες διαβάζουμε την οπτική των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών της ιστορίας, ενώ στις αφηγήσεις του παρόντος έχουμε την οπτική μόνο της πρωταγωνίστριας. Ξεκινάς την ανάγνωση του βιβλίου και από το πρώτο  κεφαλαίο ξέρεις ήδη το τέλος. Όχι μόνο γιατί στο λέει η ίδια η ηρωίδα, η Addison, αλλά γιατί το νιώθεις κι εσύ μέσα στην ψυχή σου. Το διακρίνεις σε κάθε λέξη που διαβάζεις, σε κάθε χτύπο της καρδιάς σου.

"Tick, tick, tock"
Στην Addison δεν έχουν απομείνει πολλά πράγματα. Ένα μικρό δωμάτιο, μια φωτογραφία και χρόνος. Άπλετος χρόνος για να σκέφτεται τον Mr. McKendrick.
Λίγο καιρό πριν, τα είχε όλα. Όμορφη και έξυπνη, άριστη μαθήτρια, εξαιρετική αθλήτρια, δημοφιλής, μόλις δεκαοχτώ ετών και με ένα υπέροχο μέλλον να ανοίγεται μπροστά της. Η σχέση της με το χρυσό αγόρι της τάξης και η τέλεια οικογένειά της προσέδιδαν επιπλέον λούστρο στην ήδη ζηλευτή ζωή της. Ήταν ευτυχισμένη. Ήταν;

"I looked at her... She looked at me. My ending, staring right at me from the very beginning".
Αυτό σκέφτηκε ο Mr. McKendrick την πρώτη φορά που αντίκρισε την Addison, μπαίνοντας στην αίθουσα του σχολείου όπου ήρθε για να κάνει τη διαφορά και να διδάξει στους μαθητές του τον τρόπο να σκέφτονται αναλυτικά την Ιστορία.
Τώρα, εκείνος έχει εξαφανιστεί και εκείνη έχει μείνει πίσω να παλεύει... μόνη της. Κι εσύ, ως αναγνώστης, ξέρεις ήδη ποια θα είναι η κατάληξη αυτού του έρωτα. Δεν ξέρεις όμως την αρχή του. Δεν ξέρεις ποιοι ήταν αυτοί οι δύο άνθρωποι και ποιοι έγιναν μετά τη γνωριμία τους.

Η πένα της Ella Frank, αλλά κυρίως ο τρόπος που επιλέγει να ξετυλίξει την πλοκή και να χτίσει τους χαρακτήρες της, είναι ένα ζηλευτό συγγραφικό αριστούργημα. Όσο προχωρούσα την ιστορία, μου ήταν αδύνατον να μείνω ασυγκίνητη από την ευφυΐα της συγγραφέως. Η Frank καταπιάνεται με ένα πολυφορεμένο θέμα, το οποίο στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει καν την ηθική και νομική δυσκολία της ηλικιακής διαφοράς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το όλο ζήτημα είναι ιδιαιτέρως απλοϊκό και συνηθισμένο. Ωστόσο, όταν έχεις ταλέντο και πάθος, όταν γράφεις με την καρδιά σου για την καρδιά του αναγνώστη, μπορείς να κάνεις τη διαφορά.

Η διαφορά έχει να κάνει με το ταξίδι. Υπάρχουν βιβλία, λοιπόν, που τα διαβάζεις γι’ αυτό ακριβώς το ταξίδι. Υπάρχουν ιστορίες που τις ζεις καθημερινά κι ας ξέρεις το τέλος τους, σε ενδιαφέρει όμως να μάθεις την αρχή τους, να παρακολουθήσεις την πορεία τους, να είσαι κομμάτι της εξέλιξής τους. Σχεδόν ποτέ δεν αλλάζει τίποτα. Σχεδόν κάθε πρωί ο καφές σου θα μείνει μισοτελειωμένος και θα κρυώσει, γιατί κάποια υποχρέωση θα δώσει τη θέση της στην πρωινή σου απόλαυση. Και εκείνη η ταινία που τόσο θες να δεις, δεν έχει τελικά τη σκηνοθετική οπτική που περίμενες. Η δουλειά του λατρεμένου σου καλλιτέχνη αυτή τη φορά δεν ήταν ισάξια των προηγούμενων. Και εκείνος ο έρωτας σε πλήγωσε, σε απάτησε, σε κομμάτιασε. Και μεγαλώνεις και η ζωή σου γεμίζει ασχήμιες, απογοητεύσεις, απώλειες. Και μεγαλώνεις και ξέρεις το τέλος. Μεγαλώνεις και κοντεύεις στον προορισμό. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με εκείνη τη στιγμή που απολαμβάνεις την πρώτη γουλιά πρωινού καφέ. Ή με την υπέροχη αδημονία στη σειρά του σινεμά μέχρι να μπεις στην αίθουσα. Και πάντα θα θαυμάζεις τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη, γιατί θα θυμάσαι το ποιος έγινες ερχόμενος σε επαφή με τις δημιουργίες του. Ο έρωτας εκείνος που σε πρόδωσε και σε λύγισε σε έκανε, για κάποιες στιγμές, αθάνατο και σε βοήθησε να καταλάβεις γιατί Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πώς, από πού και πότε,
σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια”.

Μεγαλώνεις και ξέρεις το τέλος, το αντίκρισες από την αρχή. Όμως δεν γνωρίζεις το ταξίδι – και κυρίως, το ποιος μπορείς να γίνεις κατά τη διάρκειά του. Αυτή είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.

 

Μαρία Μπακάρα