Ex_pose: Ιφιγένεια Σδούκου, Απτικές Ιστορίες

Απτικές Ιστορίες της Ιφιγένειας Σδούκου παρουσιάζονται αυτή την περίοδο - και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου – στην γκαλερί CASK και είναι μία έκθεση εικαστικών έργων ιδιαίτερων, που καλούν τον θεατή  - και του επιτρέπουν - όχι μόνο να τα δει αλλά και να τα αγγίξει, να τα επεξεργαστεί.

Έργα που τόσο με τα υλικά όσο και με την τεχνική τους γεφυρώνουν την απόσταση ανάμεσα στην τέχνη και τη χειροτεχνία και στρέφουν την προσοχή όχι μόνο στο αποτέλεσμα της εικαστικής πράξης αλλά και στη δημιουργική διαδικασία και στα χρονικά στάδια αυτής. Νήματα και μελάνια εγγράφουν σε μικρές και μεγάλες επιφάνειες υφάσματος και χαρτιού τους εύθραυστους και ονειρικούς κόσμους των απτικών αφηγήσεων της Ιφιγένειας Σδούκου.

Η Ιφιγένεια Σδούκου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση και έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία και εξώφυλλα δίσκων. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

 

Η Ιφιγένεια Σδούκου μίλησε στην Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη.

 

Ε.Ζ. Ο τίτλος της έκθεσής σας που ‘τρέχει’ αυτή την περίοδο στην γκαλερί CASK είναι Απτικές Ιστορίες. Θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω λοιπόν, γιατί απτικές και όχι οπτικές;

Το απτικό αναφέρεται στην αφή και ήθελα να δώσω έμφαση ακριβώς σ’ αυτή την δυνατότητα, το εικαστικό έργο να χάσει την τοτεμική ιδιότητα του και να επιτρέπει να το αγγίξεις. Έχει σχέση με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιώ. Επεξεργασμένα υφάσματα, ύφανση, κολλάζ, artistsbooks επιτρέπουν- σε καλούν να τα αγγίξεις, να τα ξεφυλλίσεις και να τα επεξεργαστείς.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1762a

Ε.Ζ. Ποιο είναι ή θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο των ιστοριών που παρουσιάζετε;

Ιστορίες ή και παραμύθια του φύλλου και του νήματος: η Αριάδνη, οι Μοίρες, η Πηνελόπη, συμβολισμοί της θηλυκότητας, της μητέρας, της ζωής. Δεν πρόκειται για παραστατική τέχνη, δεν είναι όμως και δύσκολο να «διαβάσει» κάποιος αυτές τις ιστορίες.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1756a

Ε.Ζ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα υλικά που επιλέγετε και το ευφάνταστο ταίριασμα αυτών. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με αυτά; ποιο ειδικό βάρος φέρουν τα υλικά αυτά όσον αφορά στη νοηματοδότηση των Απτικών Ιστοριών;

Χρησιμοποιώντας βελόνα και κλωστή αντί για το χρώμα και το πινέλο, το ενδιαφέρον στρέφεται  στην ποιότητα και τις δυνατότητες αυτής της τεχνικής. Μιας τεχνικής που ανασύρεται από το παρελθόν, από τον κόσμο των γυναικών και από μακρινούς πολιτισμούς. Με ενδιαφέρουν επίσης τα υλικά τόσο τα οργανικά όσο κι εκείνα που σχετίζονται με τον προβιομηχανικό πολιτισμό και την χειρονομία ως διαδικασία. Πιστεύω πως οι δεσμοί μεταξύ υφαντικής, κεντητική και γραφής είναι έντονοι και στενοί. Ο απόηχος της σχέσης τους θυμίζει τις απαρχές της αρχαίας αφήγησης.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1746

Ε.Ζ. Στην εποχή μας, που οι ψηφιακές μορφές τέχνης πρωταγωνιστούν, εσείς επιλέγετε παραδοσιακές τεχνικές. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της επιλογής;

Παράλληλα με τις ψηφιακές μορφές τέχνης ζούμε μια αναβίωση της χειροποίητης τέχνης. Βιώνουμε σήμερα μια πολιτιστική επανάσταση, θα μπορούσε να ονομαστεί κίνημα "επιστροφή στο χειροποίητο" όπως λέμε  "επιστροφή στον πρωτογενή τομέα"…  Αυτό είναι το τρίτο κύμα συγκερασμού του χειροποίητου και της «υψηλής τέχνης», το πρώτο ήταν στα τέλη του 19ου αι. σαν αντίδοτο στην  έκρηξη της μηχανοποίησης και ονομάστηκε  κίνημα Arts and Crafts, το δεύτερο ήταν στα μέσα του 20ου αι. στην δεκαετία του 60’ και τώρα έχουμε το τρίτο κύμα που συνδέεται με την DIY, την craftivism, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές ομοιότητες μεταξύ αυτών των εποχών.

Η επιλογή απλών, φτηνών, καθημερινών υλικών όπως νήματα, κλωστές, χρησιμοποιημένων υλικών συσκευασίας…,  αποκτά μια πολιτική σημασία  στην καλλιτεχνική έρευνα, την επαγρύπνησή μέσα σε ένα όλο και πιο άυλο κόσμο. Ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα είδος αυτοθεραπείας, καθώς οι επαναλαμβανόμενες σιωπηλές, οικίες χειρονομίες στο κέντημα ή την ύφανση, δημιουργούν ένα περιβάλλον διαλογισμού, υφαίνουν ένα κουκούλι, έναν εσωστρεφή χρόνο συγκέντρωσης αλλά και απόσυρσης σε έναν κόσμο αυτάρκειας. Ίσως, αυτή την εποχή, αυτό ακριβώς να έχω ανάγκη.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1745

E.Z. Έχετε ασχοληθεί με την εκπαίδευση και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.  Έχει επηρεάσει - και αν ναι, με ποιους τρόπους - η ενασχόλησή σας αυτή τη γενικότερη εικαστική σας ταυτότητα;

Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως μια mixed media εικαστικός. Θέλω να δοκιμάζω πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εικαστικής έκφρασης. Μέρος της πρόθεσης αυτής πιθανόν να σχετίζεται με το ρόλο που παίζω ως εκπαιδευτικός. Η διδασκαλία μέσα στην τάξη δεν είναι απλώς μια διαδικασία κατά την οποία η/ο εκπαιδευτικός δίνει πληροφορίες που απορροφούνται από τον κάθε μαθητή. Περιλαμβάνει, επίσης, μυριάδες αλληλεπιδράσεις μεταξύ μαθητών και δασκάλων, φυσικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Η σχολική τάξη είναι μια κοινωνία συνυφασμένη με την συλλογική και την περιβάλλουσα κουλτούρα. Σαν εκπαιδευτικός αλλά και  σαν εικαστικός αισθάνεσαι πομπός και δέκτης ταυτόχρονα.

Η εικονογράφηση βιβλίων ούτε έχει επηρεαστεί, ούτε έχει επηρεάσει την εικαστική δουλειά μου. Έχει πολλές δεσμεύσεις γιατί δουλεύεις μέσα σε μια ομάδα που αποτελείται από τον/την συγγραφέα, τον/την εκδότη κλπ περιορίζοντας την προσωπική δημιουργικότητα. Παράλληλα όμως σου δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους, που δημιουργούν ιστορίες.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1727

Ε.Ζ. Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη που ζει στη Λάρισα να παρακολουθεί και να συμμετέχει στα εικαστικά πράγματα;

Στην Λάρισα υπάρχουν  αξιόλογα και γενναία άτομα που εργάζονται στον χώρο της τέχνης και έχουν δώσει σημαντικό νόημα στην καλλιτεχνική κίνηση της πόλης. Υπάρχει η Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και γκαλερί όπως η Cask που εκθέτω τώρα (δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες μεγαλύτερων πόλεων), αλλά και άλλοι πολιτιστικοί χώροι. Αυτό που λείπει ίσως είναι η επαφή με ζυμώσεις κοινωνικοπολιτικές ή σημαντικούς ανθρώπους της Αθήνας. Η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου αλλά κι όταν υπάρχει η δυνατότητα, τα ταξίδια στο εξωτερικό, σε κρατούν σε επαφή με την σύγχρονη εικαστική δράση.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/maketa

Ε.Ζ. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή;

Ενώ υπάρχουν πολλοί νέοι και αξιόλογοι δημιουργοί, με ξεχωριστή ταυτότητα, δεν έχει διαμορφωθεί μια σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/SOF_1766a

E.Z. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει σήμερα;

Η σύνθεση μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης, η αξία των μικρών πραγμάτων… O ρόλος του χειροποίητου στον σύγχρονο πολιτισμό.

 

Ιφιγένεια Σδούκου, Απτικές Ιστορίες, CASK

http://cask.gr/exhibitions/sdoukou-aptikes-stories/

https://www.facebook.com/events/178346862520150/

 

Φωτογραφίες:

Έργα μικρού μεγέθους 25Χ25, embroidery art και μελάνι σε βαμβακερό ύφασμα,

Textile art με μάλλινο νήμα,

Επιτοίχια έργα από βαμβακερό ύφασμα με διάφορες τεχνικές κεντήματος,

Κολλάζ από χαρτόνια και γκουάς,

Artist books :  χαρτί ,κολλάζ, ζωγραφική – embroidery art.