Ex_pose: Jeff Koons, A Retrospective, Guggenheim Bilbao/A Curator s interview

Το Guggenheim Museum φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Jeff Koons.

Η συγκεκριμένη έκθεση που αποτελείται από εκατό έργα καταλήγει στο Μπιλμπάο μετά από μια διεθνή πορεία στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης και στο Pompidou Centre του Παρισιού.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και μόνιμη επιμελήτρια του μουσείου, Lucia Agirre, απάντησε στις ερωτήσεις μας μέσω email και μας δίνει την εικόνα αυτής της εντυπωσιακής έκθεσης.

Ε.Ζ. Μία αναδρομική έκθεση προσφέρει πάντα γόνιμο έδαφος για μία επανεκτίμηση και επαναξιολόγηση της καλλιτεχνικής πορείας και του έργου ενός καλλιτέχνη. Εσείς ως επιμελήτρια της έκθεσης, πώς θα προσδιορίζτε την αξία του έργου του Jeff Koons;

Για εμένα η τέχνη του Jeff Koons θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνεκτική, αψεγάδιαστη, δομημένη, εξαιρετικά καινοτόμα, τέχνη που προκαλεί θαυμασμό.  Η δουλειά του είναι μία δήλωση αυτοεπιβεβαίωσης και δεν έχει την αύρα του απρόσιτου που περιβάλλει άλλα έργα σύγχρονης τέχνης. Οι δημιουργίες του, οι οποίες είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, κάνουν αίσθηση στο κοινό και έχουν αμέτρητες αναφορές σε πηγές της ιστορίας της τέχνης όπως τον Σουρεαλισμό, Μινιμαλισμό, Ντανταισμό και την Ποπ αρτ και οι αναφορές του σε γνωστά αρχέτυπα κάνουν τους θεατές να νιώθουν άνετα με τη δική τους πολιτιστική ιστορία.

Με τον ίδιο τρόπο οι πίνακες και τα γλυπτά του επίσης μας προσκαλούν να επανεκτιμήσουμε τη δική μας ατομικότητα και να αγνοήσουμε συγκεκτιμένα ταμπού και συμβάσεις που μας καταπιέζουν, περιορίζοντας τον ρόλο μας στην κοινωνία. Ο Koons χρησιμοποιεί την τέχνη σαν ένα εγερτήριο κάλεσμα, σαν μία δύναμη κοινωνικής αλλαγής.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Ε.Ζ. Ποιες ήταν οι προκλήσεις της επιμέλειας της πρώτης αναδρομικής έκθεσης του Jeff Koons στο  Guggenheim Bilbao;

Από την αρχή της λειτουργίας του το Guggenheim Bilbao είχε μία πολύ στενή σχέση με τον Jeff Koons. Επομένως η διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε ομαλή και για το λόγο αυτό η αλληλεπίδραση των χώρων του μουσείου και των έργων του Koons είναι επίσης αυθεντική και ανεπιτήδευτη.

Ε.Ζ. Ο Koons έχει αναπτύξει στην πορεία του χρόνου ένα μοναδικό στυλ, εύκολα αναγνωρίσιμο. Ποια είναι τα καινούρια στοιχεία των πιο πρόσφατων έργων του που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση;

Η σειρά Gazing Balls, τα γύψινα  παλιά έπιπλα κήπου και οι γύψινες γνωστές φιγούρες, όπως Ο Ηρακλής των Φαρνέζε,  που γίνονται απλά δοχεία ή σκηνικά για τις φωτεινές μπλε μπάλες του αιχμαλωτίχουν την προσοχή των επισκεπτών. Αυτές οι έντονα ελκυστικές μπλε μπάλες είναι μία καινοτομία αλλά την ίδια στιγμή συνδέονται με μερικά από τα παλαιότερα έργα του Koons όπως το Rabbit (1986), επιτρέποντας μια νέα ερμηνεία όχι μόνο των καινούριων έργων αλλά και των παλαιότερων.


src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Ε.Ζ. Ποιες υπήρξαν οι προσδοκίες σας σχετικά με την υποδοχή της έκθεσης από το κοινό και τη συσχέτισή του με αυτή; Έχουν αυτές οι προσδοκίες υλοποιηθεί μέχρι τώρα;

Ελπίζουμε πως έχουμε πετύχει στο να παρουσιάσουμε το έργο του Jeff Koons με ένα συνεκτικό τρόπο και πιστεύουμε πως καταφέραμε να προσεγγίσουμε τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά και να τον/την κάνουμε να νιώσει την ανάγκη να επανεξετάσει συγκεκριμένες συμβάσεις μέσω του έργου αυτού του καλλιτέχνη. Στις προθέσεις μας ήταν το να παρουσιάσουμε το έργο του Jeff Koons με τρόπο που να δείχνει τα καινοτόμα αλλά και ταυτόχρονα επίκαιρα έργα που εξελίσσει στα σχεδόν σαράντα χρόνια της καριέρας του.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Ε.Ζ. Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο από αυτή την αναδρομική έκθεση;

Αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση! Αν θα έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα πρώτα το Puppy και μετά το Large Vase of Flowers.

 

Jeff Koons, A Retrospective

June 9 - September 27, 2015
Guggenheim Museum Bilbao

Exhibition organized by the Whitney Museum of American Art, New York, in collaboration with the Centre Pompidou, Paris, and the Guggenheim Museum Bilbao

http://jeffkoons.guggenheim-bilbao.es/en/

 

Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη

4.09.2015

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Photo Credits:

1.Tulips, 1995–2004
Mirror-polished stainless steel with transparent color coating
203.2 x 457.2 x 520.7 cm
One of five unique versions
Guggenheim Museum Bilbao
© Jeff Koons

2. Popeye, 2009–11
Mirror-polished stainless steel with transparent color coating
198.1 x 131.4 x 71.8 cm
Edition no. 1/3
Gagosian Gallery
© Jeff Koons

3. Antiquity 3, 2009–11
Oil on canvas
259.1 x 350.5 cm
Private Collection; courtesy Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte
© Jeff Koons

4. Inflatable Flower and Bunny (Tall White, Pink Bunny), 1979
Vinyl, mirrors
81.3 x 63.5 x 48.3 cm
The Broad Art Foundation, Santa Monica © Jeff Koons


5. Puppy, 1992
Stainless steel, soil, geotextile fabric, internal irrigation system, and live flowering plants 1,240 x 830 x 910 cm
Edition no. 1/1
Guggenheim Museum Bilbao
© Jeff Koons