Ex_pose: Art-Athina 2014

Η 19η Art-Athina είναι γεγονός! Από τις 15 έως τις 18 Μαίου η σημαντική αυτή διοργάνωση φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης κυρίως στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό μέσω των ξένων γκαλερί που συμμετέχουν αλλά και μέσω των ελληνικών γκαλερί που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό.

43 αίθουσες τέχνης (31 Ελληνικές και 12 ξένες από 9 χώρες) έχουν βάλει τα δυνατά τους για να μας εντυπωσιάσουν και πραγματικά αυτός που βγαίνει σίγουρα κερδισμένος από τη φετινή διοργάνωση είναι ο επισκέπτης!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

Art-Athina Contemporaries: Statement made

Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου

Η επιμελήτρια επιλέγει έναν κάθε φορά καλλιτέχνη από τις συμμετέχουσες στην Art-Athina γκαλερί και ουσιαστικά στήνει μία έκθεση-αποτύπωμα της σύγχρονης γενικότερης κατάστασης χτίζοντας ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

 

Platforms Project

Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου

Στόχος του project είναι να χαρτογραφήσει την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή δίνοντας τη δυνατότητα στις 47 πλατφόρμες-γκρουπ καλλιτεχνών που φιλοξενούνται, να δράσουν συλλογικά παρουσιάζοντας την εικαστική τους πρόταση στον προκαθορισμένο χώρο που τους έχει δοθεί – τα booths.                  Στις πλατφόρμες συμμετέχουν φέτος 18 χώρες γεγονός που καθιστά την συνύπαρξή τους εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Collecting the images of the sensible: Contemporary art works from Turkey’s collectors/Συλλέγοντας τις εικόνες της λογικής: σύγχρονα έργα τέχνης από συλλέκτες της Τουρκίας

Επιμέλεια: Beral Mandra, Saliha Yavuz

Πρόκειται για μία έκθεση που αποτελείται από έργα σύγχρονης τέχνης προερχόμενα από τις συλλογές συλλεκτών από την Τουρκία, η οποία ωστόσο εστιάζει στην “ταυτότητα και την εικόνα των γυναικών”, όπως ερμηνεύεται από τα έργα που αντιπροσωπεύουν δύο γενιές καλλιτεχνών με αφετηρία το 1990.

 

Αφιέρωμα στην γκαλερί ΖΥΓΟΣ

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης

Σε έναν σημαντικό χώρο για την ελληνική ιστορία της τέχνης, τη γκαλερί «Ζυγός» και στο ομότιτλο περιοδικό της, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο «Παράδοση και Avant-Garde: Gallerie ΖΥΓΟΣ», η οποία θα παρουσιαστεί την Κυριακή 18 Μαίου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα εκτελείται παράλληλα εικαστικό happening.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

TALKS/ΟΜΙΛΙΕΣ

Διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της Art-Athina. Το πρόγραμμα των ομιλιών ξεκινά την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

 

KIDS’ LAB/ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιμέλεια: Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα/εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-8 και 6-15 χρονών από τις ομάδες Very Young Contemporary Art και Playroom.

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Pipilotti Rist, “Supersubjektiv”, 2001

Οπτικοακουστική εγκατάσταση από τη συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου

 

Παρουσίαση του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ

Ο ΝΕΟΝ είναι ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που έχει ως κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη.

Art-Athina: http://www.art-athina.gr/el/

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
15 – 18 ΜΑΙΟΥ 2014
Πέμπτη 15, 19:00 – 22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Παρασκευή 16, 14:00 - 21:00
Σάββατο 17, 12:00 – 21:00
Κυριακή 18, 12:00 – 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 
Ολόκληρο: €7
Μειωμένο: €5 (φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Δωρεάν: παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ,  μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA
Για γκρούπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο
(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)

 

 

Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη

15.05.2014