Ex_pose: Ηλίας Παπανικολάου – Pocketgallery/Πινακοθήκη τσέπης!

Ο Ηλίας Παπανικολάου είναι ένας από τους χαρισματικούς και συνεπείς καλλιτέχνες της γενιάς του, ένας καλλιτέχνης με δυνατή και αυθεντική εικαστική γραφή.

Έχοντας πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στο ενεργητικό του φιλοξενείται στο Ex_pose όχι μόνο για να μας μιλήσει για την πορεία του στο χώρο της τέχνης αλλά και για να μας παρουσιάσει το πρωτοποριακό διαδικτυακό project που πρόσφατα εγκανίασαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ο Κωνσταντίνος Χριστοδουλάκης και η ομάδα concept +, την pocketgallery ή αλλιώς πινακοθήκη τσέπης!

Μία φρέσκια ιδέα που, όπως μας εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος, φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή και επικοινωνία το κοινό του διαδικτύου με την τέχνη του αλλά και τον ίδιο, μέσω μίας καλαίσθητης, προσιτής και εύχρηστης πλατφόρμας!

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Περισσότερα όμως σχετικά με την Πινακοθήκη Τσέπης και όχι μόνο από τον ίδιο τον δημιουργό της στη συνέντευξη που ακολουθεί!

Ηλία, μύησέ μας στην εικαστική σου γραφή... Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εικαστικής σου ταυτότητας;

Κάθε φορά που πιάνω να ζωγραφίσω υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός κι η ίδια ανάγκη να παραμείνω στη ρίζα της ζωγραφικής γλώσσας. Δεν αγαπώ τις περίπλοκες έως και πομπώδεις τεχνικές, γιατί πιστεύω πως είναι μια πρώτης τάξεως παγίδα, που παρασύρει στον εντυπωσιασμό και στη ναρκισσιστική ανάγκη επίδειξης γνώσεων της ιστορίας της τέχνης. Η τέχνη και εν προκειμένω η ζωγραφική φαίνεται σε μία γραμμή που θα τραβήξεις, χωρίς να χρειάζεται να την κάνεις περικοκλάδα αυτήν τη γραμμή... Με ενδιαφέρει η ψυχή στη ζωγραφική κι όχι το εφέ ή το κίνημα ή ρεύμα στο οποίο θα πάει να μαντρωθεί άλλη μία ζωγραφική. Αφήνω ελεύθερες όλες τις επιρροές απ'τους προγενέστερούς μου κι όλων των τύπων τις προσωπικές επιρροές και τα ερεθίσματα να κυλήσουν επάνω στη ζωγραφική επιφάνεια... σαν το παιδί! 

Η φύση και συγκεκριμένα το ελληνικό τοπίο κυριαρχεί στα έργα σου. Μίλησέ μας για αυτή σου την επιλογή και τον τρόπο με τον οποίο την αποδίδεις εικονογραφικά.

Αλήθεια είναι ότι η φύση κυριαρχεί στα έργα μου και αλήθεια επίσης είναι ότι υπάρχει γενικά ένας υπαινιγμός, θα τον έλεγα εγώ, ελληνικού τοπίου. Δεν ακολούθησα μετά τις σπουδές της Καλών Τεχνών κάποιον ακαδημαϊκό δρόμο, ούτε αναζήτησα κάποια ''ομπρέλα'' για να συμβιβαστώ σε μια πορεία με συγκεκριμένους όρους. Αυτή η πρωτογενής επιθυμία να περπατήσεις στη λιακάδα και να ιδρώνει το πρόσωπό σου και να βιώνεις και να περνάς καλά με τα πάντα γύρω σου, αυτή είναι η πυξίδα που με οδηγεί στην τέχνη μου. Αυτά τα πράματα που κάνω είναι αυτό που είμαι. Και αυτό που είμαι έχει ζυμωθεί σ'αυτόν εδώ τον τόπο. 

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed   src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ένα ιδιαίτερο διαδικτυακό project σου, η pocketgallery - πινακοθήκη τσέπης. Τι ακριβώς είναι η pocketgallery;

Η pocketgallery είναι μία μικρή διαδικτυακή πινακοθήκη στην οποία εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής τριών εναλλακτικών διαστάσεων: 15x18, 11x22, 22x11 εκατοστών. Ο κάθε πίνακας απεικονίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θεματική ενότητα στην οποία ανήκει. Για παράδειγμα, οι πίνακες της ενότητας ''πισίνες'' αναπαριστούν πισίνες ή οι πίνακες της ενότητας ''ποδήλατα'' αναπαριστούν ποδήλατα κ.ο.κ. Αυτοί οι μικροί πίνακες διατίθενται στην τιμή των 50 ευρώ ο καθένας. Μαζί με την έκθεση και προσφορά των πινάκων, η pocketgallery αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα διαφορετικό ''βήμα'' για τις απόψεις των επισκεπτών της και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει το pocketcafe και η εφαρμογή ''εισάγετε σχόλιο''. Επίσης υπάρχει η εφαρμογή ''μοιραστείτε το έργο'' για το κάθε έργο ξεχωριστά! 

Πώς προέκυψε η ιδέα αλλά και η ανάγκη δημιουργίας της pocketgallery;

Η pocketgallery είναι ένα όχημα στο οποίο θα μπορούν ανά πάσα στιγμή (και εδώ να ευχαριστήσω την τεχνολογία...) να επιβαίνουν τα έργα μαζί με τις αποσκευές των νοημάτων τους και να γίνονται αφορμή για το μεγαλύτερο δυνατό πλησίασμα της τέχνης με την κοινωνία. Πάντα ήθελα να βρίσκω τρόπους να μικρύνει η απόσταση αυτή, γιατί αρνούμαι να δεχτώ ότι ο άλλος δεν κρύβει μέσα του έστω λίγη ποίηση... Από κει και πέρα, το όραμα της pocketgallery είναι να προσκαλέσει στο ίδιο τραπέζι τον υποψιασμένο, τον ανυποψίαστο, εκείνον που θέλει να συλλέξει ένα έργο, εκείνον που θέλει να αποκτήσει ένα έργο και εκείνον που απλά θέλει να περιηγηθεί και να περάσει ευχάριστα για λίγα λεπτά. Είναι ένα ''βήμα'' τέχνης με τις πόρτες ορθάνοιχτες! 

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Έχοντας πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στο ενεργητικό σου επιλέγεις να απευθύνεις το έργο σου στον κόσμο με ένα τρόπο διαφορετικό, προσιτό και οικονομικό - μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα έργο σου μέσω της pocketgallery με 50 ευρώ.

Θεωρείς πως το υπάρχον σύστημα έκθεσης και προσφοράς της καλλιτεχνικής δημιουργίας αποκλείει μέρος του κοινού από αυτή;

Τα πάντα γύρω μας ή σχεδόν τα πάντα έχουν ανατραπεί! Ο χώρος της τέχνης και ο εικαστικός χάρτης δεν είναι αυτός που ξέραμε έστω μέχρι πριν μερικά χρόνια. Το φιλότεχνο κοινό και όλος ο κόσμος είτε αδυνατεί είτε δε θέλει είτε δε βρίσκει τη διάθεση να επισκεφθεί, να πλησιάσει, να αγοράσει τέχνη. Η τεχνολογία και το ίντερνετ έχει γίνει μία παράλληλη ζωή με την πραγματική ζωή. Έννοιες ολόκληρες έχουν ξεθεμελιωθεί απ' τη ρίζα τους μέσα σε λίγα χρόνια, όταν -για παράδειγμα- η έννοια της ''χαμηλής τιμής'' ή η έννοια της ''γενναίας έκπτωσης'' είναι δύο  εργαλεία συχνά άχρηστα. Με όλα αυτά λοιπόν τα δεδομένα πιστεύω πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των εννοιών και της λογικής που διέπουν την προσφορά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαφορετική προσέγγιση  της τέχνης προς το κοινό, μέσα από τις εκθέσεις. Περισσότερη αμεσότητα και ειλικρίνεια θα είναι το ζητούμενο από δω και πέρα, πιστεύω!

Η pocketgallery θα παραμείνει μία αποκλειστικά διαδικτυακή γκαλερί ή ενδέχεται να τη δούμε κάποια στιγμή να καταλαμβάνει πραγματικό χώρο;

Η pocketgallery γεννήθηκε στο διαδίκτυο. Ο φυσικός της χώρος είναι το διαδίκτυο και θα παραμείνει σ'αυτόν! Τα έργα που φιλοξενεί όμως είναι πραγματικοί πίνακες όπως σας εξήγησα ήδη σχετικά με αυτούς... 

src=http://www.artsandthecity.gr/cm/ckfinder/userfiles/images/unnamed

Ποια η σχέση των μικρών έργων που διατίθενται στην pocketgallery με τα μεγαλύτερων διαστάσεων έργα σου;

Η σχέση των μικρών έργων που διατίθενται στην pocketgallery με τα έργα μεγαλύτερων διαστάσεων είναι απόλυτα συγγενική, γιατί αντιμετωπίζω την κάθε διάστασης ζωγραφική επιφάνεια ως μια ευκαιρία να δημιουργήσω έναν ακόμη μικρόκοσμο με τις ίδιες χρωματικές γκάμες, τις ίδιες τεχνικές, την ίδια γεωμετρία. Εάν το έργο, είτε είναι μεγάλο είτε είναι μικρό, χρειάζεται έστω και μία ακόμη  γραμμούλα, δεν αφήνω κάτω το πινέλο!

 

Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη

15.03.2014

 

Pocketgallery/Πινακοθήκη τσέπης: http://www.pocketgallery.gr