Πορτραίτα: Arthur Conan Doyle

Θεωρείται ένας από τους «πατέρες» της αστυνομικής λογοτεχνίας. Είναι ο δημιουργός ενός από τους διασημότερους και πιο αγαπητούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένας συγγραφέας τόσο διαχρονικός, όσο και οι υποθέσεις των βιβλίων του. Είναι ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

Γεννημένος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στις 22 Μαΐου 1859, ο Άρθουρ Ιγνάτιος Κόναν Ντόιλ ήταν το τρίτο από τα συνολικά δέκα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης, αλλά δούλευε ως κυβερνητικός υπάλληλος. Σε ηλικία εννέα ετών, ο Άρθουρ στάλθηκε στο Ρωμαιοκαθολικό προπαρασκευαστικό σχολείο της αδελφότητας του Ιησού, το Στόουνχερστ. Στη συνέχεια φοίτησε στο κολέγιο του Στόουνχερστ, αλλά μέχρι την αποφοίτησή του, το 1875, δήλωνε ήδη αγνωστικιστής. Από το 1876 μέχρι το 1881 σπούδαζε Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Στη διάρκεια των σπουδών του ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες μικρές ιστορίες του, με την πρώτη από αυτές να δημοσιεύεται προτού ο ίδιος κλείσει τα είκοσί του χρόνια. Είχε ήδη ξυπνήσει μέσα του το μικρόβιο της συγγραφής και ονειρευόταν να εκδώσει κάποιο ιστορικό μυθιστόρημα ή δοκίμιο. Παρόλα αυτά, πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική και άρχισε να εξασκεί κανονικά το επάγγελμά του, αρχικά υπηρετώντας ως γιατρός σε ένα πλοίο που πήγαινε στη Δυτική Αφρική και αργότερα ανοίγοντας συνεταιρικά ιατρείο με έναν πρώην συμφοιτητή του. Μετά από λίγο καιρό άνοιξε το δικό του ιατρείο, και στον ελεύθερό του χρόνο συνέχισε να γράφει ιστορίες, οι οποίες όμως δεν συγκινούσαν κανέναν εκδότη.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 1887, όταν δημοσιεύτηκε η «Σπουδή στο Κόκκινο». Σ’ αυτήν την ιστορία εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Σέρλοκ Χολμς, ένας χαρακτήρας που ο Ντόιλ εμπνεύστηκε εν μέρει από τον πρώην καθηγητή του στην Ιατρική, τον Τζόζεφ Μπελ. Δεν του προσέφερε κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό κέρδος, βοήθησε όμως αρκετά στο να γίνει γνωστός ο ήρωάς του στο αναγνωστικό κοινό. Οι περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ και του συνεργάτη του, του δόκτορα Γουάτσον, δημοσιεύονταν πια σε τακτική βάση στο περιοδικό ‘Στραντ’. Εκτός από το ίδιο το μυστήριο, οι αναγνώστες αγαπούσαν εξίσου τον τεκμηριωμένο, επιστημονικό τρόπο που χρησιμοποιούσε ο Χολμς για να διελευκάνει την εκάστοτε υπόθεση.

 Ο Ντόιλ ασχολήθηκε με πολλά λογοτεχνικά είδη: έργα ιστορικά, αστυνομικά και μυστηρίου, επιστημονικής φαντασίας, δοκίμια, ιστορικές μελέτες, θεατρικά έργα, ποίηση… Τίποτε από αυτά όμως δεν είχε την απήχηση των ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς. Όταν, τον Δεκέμβρη του 1893, πήρε την απόφαση να ‘σκοτώσει’ τον διάσημο ήρωά του, προκειμένου να επικεντρωθεί στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, ο Ντόιλ έπεσε θύμα δημόσιας κατακραυγής! Αναγκάστηκε λοιπόν να τον ‘αναστήσει’ στην ιστορία «Το σκυλί των Μπάσκερβιλ».

Η συγγραφική του ενασχόληση με τον πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική έγινε η αιτία να τιμηθεί με διακεκριμένες υπηρεσίες προς τη χώρα του και να χριστεί ιππότης, λαμβάνοντας τον τίτλο του Σερ, το 1902. Έγραψε επίσης φυλλάδια για τον πόλεμο στον Κογκό, το 1909, και γενικά στις αρχές του 20ου αιώνα επέδειξε έντονη πολιτική και διπλωματική δράση, την οποία εξέφραζε παθιασμένα μέσα από την πένα του. Εκτός από υπέρμαχος της δικαιοσύνης, ο συγγραφέας ήταν φανατικός παίκτης του ποδοσφαίρου, του κρίκετ και του γκολφ. Μάλιστα έπαιζε τερματοφύλακας σε μια ερασιτεχνική ομάδα!

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος γάμος του ήταν με τη Λουΐζα Χόκινς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Η γυναίκα του όμως υπέφερε από φυματίωση, και πέθανε το 1906. Έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Τζιν Ελίζαμπεθ Λέκι, με την οποία ήταν ερωτευμένος από το 1897, αλλά δεν μπορούσε να προχωρήσει μαζί της εξαιτίας της πρώτης του συζύγου. Μαζί απέκτησαν άλλα τρία παιδιά.

Έχοντας χάσει τον πρωτότοκο γιο του ήδη από το 1918, την πρώτη γυναίκα του και αρκετά ακόμη μέλη της οικογένειάς του, ο Ντόιλ έπεσε σε κατάθλιψη. Βρήκε παρηγοριά στον πνευματισμό και προσπαθούσε να ανακαλύψει τι συμβαίνει με τη ζωή μετά θάνατον. Έγραψε έργα που σχετίζονταν με αυτό το θέμα· κατηγορήθηκαν όμως από μερίδα συντηρητικών ότι υπέσκαπταν τον αποκρυφισμό.

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930, σε ηλικία 71 ετών, από καρδιακή προσβολή. Τάφηκε στο νεκροταφείο του Μίνστεντ, στο Νιου Φόρεστ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς πολλά έργα του –κυρίως οι ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς– από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.

Τα έργα του:

·         A study in Scarlet  (Σπουδή σε κόκκινο, 1887)

·         The sign of Four  (Το σήμα των Τεσσάρων, 1890)

·         The white company  (Ο λευκός λόχος, 1891)

·         The five orange pipes  (Πέντε κουκούτσια από πορτοκάλι, 1891)

·         The adventure of the speckled band  (Η περιπέτεια της κορδέλας με τις βούλες, 1892)

·         The adventure of the blue carbuncle  (Η περιπέτεια του γαλάζιου ρουμπινιού, 1892)

·         The adventures of Sherlock Holmes  (Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, 1892)

·         The memoirs of Sherlock Holmes  (Οι αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς, 1894)

·         The Hound of the Baskervilles  (Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ, 1902)

·         The return of Sherlock Holmes  (Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς, 1904)

·         The adventure of the six Napoleons  (Η περιπέτεια με τους έξι Ναπολέοντες, 1904)

·         Sir Nigel  (Σερ Νάιτζελ, 1906)

·         Brigadier Gerard  (Ο ήρωας της συμφοράς, 1906)

·         The valley of fear  (Η κοιλάδα του φόβου/Ανατομία του τρόμου, 1915)

·         His last bow  (Η τελευταία υπόκλιση, 1917)

·         The case-book of Sherlock Holmes  (Το σημειωματάριο του Σέρλοκ Χολμς, 1927)

·         The lost world  (Ο χαμένος κόσμος, 1912)

·         The poison belt  (Η δηλητηριώδης ζώνη, 1913)

·         The land of mist  (Η χώρα της ομίχλης, 1926)

 

Χρύσα Βασιλείου