Πορτραίτα: Jens Lapidus

Ένας Σκανδιναβός συγγραφέας, το έργο του οποίου διαφοροποιείται αρκετά από αυτά της υπόλοιπης ταλαντούχας «φουρνιάς» από το Βορρά που έχει κατακλύσει τις βιβλιοθήκες μας και κατακτήσει τις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια, οπωσδήποτε τραβάει αμέσως μια ιδιαίτερη προσοχή. Αυτός είναι ο Γενς Λαπίντους.

Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1974, στο Χέγκερστεν της Στοκχόλμης, πέρασε μια απόλυτα φυσιολογική παιδική ηλικία και δεν ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ξεκίνησε να εργάζεται ως ποινικολόγος. Υπήρξε ανέκαθεν μάχιμος και απόλυτα επικεντρωμένος στη δουλειά του και για πολλά χρόνια ο κόσμος που τον ενδιέφερε ήταν αποκλειστικά αυτός των δικαστικών αιθουσών.

Έναυσμα για να αρχίσει να γράφει αποτέλεσε μια υπόθεση που είχε αναλάβει, ως δικηγόρος υπεράσπισης μερικών νεαρών που κατηγορούνταν για ληστεία. Όταν τους άκουσε στο δικαστήριο να απολογούνται, λέγοντας πως η κοινωνία δεν μπορεί να φανταστεί τι ακριβώς αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν εκείνοι στην καθημερινή ζωή τους, ο Λαπίντους προβληματίστηκε τόσο πολύ, που μόλις γύρισε στο σπίτι του άρχισε να γράφει την ιστορία τους· αλλά από την οπτική πλευρά του θύτη, όχι της αστυνομίας. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως η καριέρα του ως δικηγόρος –κατά καιρούς έχει εκπροσωπήσει μερικούς από τους πιο σκληρούς και διαβόητους εγκληματίες της χώρας του– τον βοήθησε αρκετά στο ξεκίνημα της συγγραφικής του καριέρας, αλλά και μέχρι σήμερα. Βεβαίως προσέχει πάρα πολύ ώστε να παραμένει πάντα εχέμυθος σε ό,τι αφορά προσωπικά δεδομένα των πελατών του, σεβόμενος την προσωπικότητά τους και το επαγγελματικό απόρρητο, και οι ιστορίες του να μην θυμίζουν εκείνες απ’ όπου εμπνεύστηκε την αρχική ιδέα. Οι ιδιότητες του συνηγόρου υπεράσπισης και του συγγραφέα είναι άλλωστε απόλυτα διαχωρισμένες στο μυαλό του.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του έγινε με το «Εύκολο χρήμα», το 2006. Ήταν το πρώτο μέρος της περιβόητης τριλογίας με γενικό τίτλο ‘Στοκχόλμη Νουάρ’. Τα βιβλία της τριλογίας αγαπήθηκαν εξ’ αρχής από το λογοτεχνικό κοινό, μεταφράστηκαν σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και πούλησαν σχεδόν 1.000.000 αντίτυπα μόνο στη Σουηδία! Επίσης, το 2010 ξεκίνησε να γυρίζεται μια τριπλέτα ταινιών σουηδικής παραγωγής βασισμένη στα βιβλία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013.

Τα βιβλία του Λαπίντους διαφέρουν πολύ από εκείνα της πλειοψηφίας των Σκανδιναβών συγγραφέων. Αντί για έναν κεντρικό ήρωα-ντετέκτιβ, αφοσιωμένο στο κυνήγι παρανόμων, ο Λαπίντους ενδιαφέρεται περισσότερο για την ίδια την πόλη της Στοκχόλμης· τα κοινωνικά φαινόμενα, τη ζωή και το έγκλημα στους δρόμους και τις γειτονιές, τα ταμπού της σουηδικής κοινωνίας, τις κοινωνικές τάξεις και τις χαώδεις διαφορές τους, την ίδια τη φύση του κακού, τους λόγους που οι εγκληματίες φτάνουν στο έγκλημα, το πώς ζουν και συμπεριφέρονται αυτοί στην καθημερινότητά τους αποτελούν μερικά μόνο από τα μοτίβα που συναντά κανείς στις σελίδες τους.

Μετά τη ‘Στοκχόλμη Νουάρ’, ο συγγραφέας αποφάσισε να ξεκινήσει μια καινούρια σειρά, πιο… σκοτεινή, όπου αυτήν τη φορά θα εμπλεκόταν και απαγωγή προσώπων. Για μια ακόμα φορά, επηρεάστηκε από μια υπόθεση που είχε αναλάβει ως δικηγόρος. Το αποτέλεσμα ήταν η «Αίθουσα VIP», που κυκλοφόρησε το 2014, κι αποτελεί το πρώτο μέρος μιας νέας, διαφορετικής τριλογίας. Κεντρικοί ήρωες είναι ο πρώην κατάδικος Τέντι και η δικηγόρος Έμελι. Η τριλογία αυτή τείνει περισσότερο προς το παραδοσιακό αστυνομικό νουάρ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017, με την κυκλοφορία του τρίτου μέρους.

Η αιχμηρή και ιδιαίτερη πένα του προκάλεσε αίσθηση στους λογοτεχνικούς κύκλους, με πολλούς να τον συγκρίνουν με συγγραφείς όπως τον Ντένις Λεχέιν και τον Τζέιμς Ελρόι! Ο ίδιος άλλωστε προτιμά να διαβάζει Αμερικανούς συγγραφείς, κι όχι Σκανδιναβούς. Όσο για τον Ελρόι, έχει δηλώσει απόλυτα ενθουσιασμένος από τη γραφή του Λαπίντους κι έχει παρομοιάσει τα βιβλία του με εκείνα του Στιγκ Λάρσον.

Ο Γενς Λαπίντους έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο με διηγήματα, αλλά και ένα graphic comic, σε συνεργασία με έναν πολύ γνωστό Σουηδό σκιτσογράφο. Το 2015 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικού.  

Σήμερα εξακολουθεί να εργάζεται περιστασιακά ως συνήγορος υπεράσπισης σε ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Στοκχόλμης. Μάλιστα, συμμετέχει στον αγώνα κατά των παράλογα μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης, που συνοδεύονται από απαγόρευση επισκέψεων. Προσπαθεί να βρίσκει πάντα τον απαραίτητο χρόνο για γράψιμο και ταυτόχρονα να μην παραμελεί τις υπόλοιπες επαγγελματικές, κοινωνικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις. Εξακολουθεί να ζει στο Χέγκερστεν με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά.

Στην Ελλάδα η τριλογία ‘Στοκχόλμη Νουάρ’ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ τα δύο πρώτα βιβλία της καινούριας του τριλογίας με τους Τέντι και Έμελι κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Τα έργα του:

·         Snabba cash  (Εύκολο χρήμα, 2006)

·         Aldrig fucka upp  (Μη μασάς, 2008)

·         Livet deluxe  (Μεγάλη ζωή, 2011)

·         VIP-rummet  (Αίθουσα VIP, 2014)

·         STHLM Delete  (Στοκχόλμη, 2015)

 

Χρύσα Βασιλείου