Πορτραίτα: Paullina Simons

Έχει γράψει μία από τις πιο αγαπημένες και ξεχωριστές τριλογίες που έχουμε διαβάσει. Η ιστορία της Τατιάνας και του Αλεξάντερ έκανε το όνομα της Πωλλίνα Σίμονς διάσημο στους λογοτεχνικούς και αναγνωστικούς κύκλους.

Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1963 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Το πραγματικό της επίθετο είναι Χάντλερ. Ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο δωματίων με τους γονείς της, τους θείους της και τα δύο της ξαδέλφια. Το 1968 ο πατέρας της κατηγορήθηκε για αντικομμουνιστικές ταραχές, συνελήφθη και έμεινε για έναν χρόνο στη φυλακή. Όταν αποφυλακίστηκε, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του να φύγουν από τη Ρωσία. Έτσι, μετακόμισαν στην Αμερική το 1973 κι εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Κουίνς της Νέας Υόρκης κι αργότερα στα προάστια.

Από μικρή ήθελε να γίνει συγγραφέας κι έγραψε το πρώτο της διήγημα, μια ιστορία φαντασίας 78 σελίδων με τίτλο «The legend of Amiromani», όταν ήταν μόλις 12 της χρόνων. Το πρωτόλειο αυτό διήγημα το πέταξε η μητέρα της μερικά χρόνια αργότερα, ενώ καθάριζε τη σοφίτα τους! Όταν τέλειωσε το σχολείο, η Πωλλίνα σπούδασε σε κολέγιο της Νέας Υόρκης, στο πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία και στο πανεπιστήμιο του Κάνσας, απ’ όπου πήρε τελικά το πτυχίο της στις πολιτικές επιστήμες. Στο μεταξύ, είχε γνωρίσει στην Αγγλία τον πρώτο της σύζυγο, με τον οποίο μετακόμισαν στο Κάνσας και εκ νέου στην Αγγλία μετά το τέλος των σπουδών της. Εκεί ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ και μεταφράστρια. Το 1987 απέκτησαν την κόρη τους, ενώ το 1988 η Πωλλίνα ξεκίνησε να γράφει τα δύο πρώτα κεφάλαια ενός βιβλίου, με τίτλο «Tully Maker».

Το 1990 ο αποτυχημένος της γάμος την οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει στην Αμερική. Ενώ συζητούσε το θέμα με έναν παλιό της φίλο από το λύκειο, εκείνος της πρότεινε να παντρευτούν και να μείνει μαζί του στη Νέα Υόρκη. Και πράγματι, το έκαναν! Ταυτόχρονα, η Πωλλίνα βρήκε δουλειά στην Financial News Network, όμως λίγο αργότερα η εταιρία κήρυξε πτώχευση. Τότε αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να αφοσιωθεί σ’ εκείνο το βιβλίο που είχε ξεκινήσει κάποια χρόνια πριν. Της πήρε δύο χρόνια να το ολοκληρώσει και είχε την ευτυχία να το δει να εκδίδεται την ίδια χρονιά, το 1994.

Πλέον είχε όλα όσα θα μπορούσε να επιθυμήσει: ένα όμορφο μεγάλο σπίτι, έναν στοργικό σύζυγο, δύο παιδιά και έναν καινούριο δρόμο που ανοιγόταν μπροστά της: αυτόν της συγγραφής. Ο οποίος την οδήγησε τελικά στην κορυφή, όταν ξεκίνησε να γράφει μια ιστορία αγάπης που διαδραματιζόταν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία της να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, η πλοκή του οποίου θα διαδραματιζόταν στη χώρα όπου γεννήθηκε. Ο «Μπρούντζινος καβαλάρης» αγαπήθηκε τόσο από τους αναγνώστες, ώστε απαίτησαν αμέσως τη συνέχειά του. Εξάλλου, και η ίδια παραδεχόταν πως δεν θα μπορούσε να αναπτύξει την ιστορία όπως θα ήθελε σε ένα μόνο βιβλίο. Κι έτσι προέκυψε μία από τις πιο επιτυχημένες λογοτεχνικές τριλογίες, που μεταφράστηκε σε 20 περίπου γλώσσες και κυκλοφόρησε σε 30 χώρες.

Αγαπημένοι της συγγραφείς είναι ο Στάινμπεκ, ο Τολστόι, ο Ντοστογιέφσκι, ο Δουμάς, ο Λιούις κ.α. Όμως δεν εμπνέεται από αυτούς· όπως έχει δηλώσει, έμπνευσή της αποτελούν καθημερινές ιστορίες ή σκέψεις που της έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό. Δεν κάνει προσχέδια ενώ γράφει ούτε κρατάει σημειώσεις. Απλά γράφει τις σκηνές μέχρι να νιώσει σίγουρη πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο να προστεθεί, ούτε κάτι να αφαιρεθεί. Ταυτίζεται πάρα πολύ με τους ήρωές της και κάθε φορά η ιστορία που γράφει την επηρεάζει για όσο χρονικό διάστημα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς της. Όσο για τις συμβουλές που δίνει σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή; «Να διαβάζετε ο,τιδήποτε πέφτει στα χέρια σας. Διαβάστε καλή λογοτεχνία, καλά βιβλία, βιβλία που έχουν θετική επιρροή επάνω σας. Γράψτε όσο περισσότερο μπορείτε. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε εμπειρία – απλά πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και ξεκινήστε!»

Εκτός από τις σειρές της, η Σίμονς έχει γράψει κι ένα βιβλίο με τίτλο «Το τραπέζι της Τατιάνας», το οποίο περιλαμβάνει συνταγές μαγειρικής που αναφέρονται στην περίφημη τριλογία της, καθώς και μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από τη ζωή της Τατιάνας και του Αλεξάντερ.

Η συγγραφέας ζει στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης με τον σύζυγό της, Κέβιν Ράιαν, και τα τέσσερα παιδιά τους. Μάλιστα, έχουν ονομάσει την μικρότερη κόρη τους Τατιάνα, φυσικά επηρεασμένοι από την αγαπημένη ηρωίδα της Σίμονς. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 15 βιβλία, τα οποία συνεχίζουν να κερδίζουν την προτίμηση των αναγνωστών και να μεταφράζονται σε αρκετές ξένες γλώσσες.

Στην Ελλάδα τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

 

Τα έργα της:

·         Red leaves (Κόκκινα φύλλα, 1997)

·         The bronze horseman (Ο μπρούντζινος καβαλάρης, 2000)

·         Tatiana & Alexander/The bridge to Holy Cross (Τατιάνα και Αλεξάντερ, 2003)

·         The summer garden  (Οι κήποι της Τατιάνας, 2005)

·         Tatiana’s table (Το τραπέζι της Τατιάνας, 2007)

·         Children of liberty (Τα παιδιά της ελευθερίας, 2012)

·         Bellagrand (Ήταν φωτιά η αγάπη τους, 2014)

 

 

Χρύσα Βασιλείου