Πορτραίτα: Arnaldur Idridason

Μπορεί η Ισλανδία να είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχει μια μεγάλη παράδοση στη λογοτεχνία. Και μπορεί οι συγγραφείς της να είναι λίγοι, όμως έχουν καταφέρει να κάνουν το όνομά τους γνωστό κι έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Ο Άρναλντουρ Ιδρίδασον είναι ο σημαντικότερος αρσενικός εκπρόσωπός της στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Γεννημένος στις 28 Ιανουαρίου 1961 στο Ρέικιαβικ, ο Ιδρίδασον είχε τη γραφή στο αίμα του, μιας και ο πατέρας του είναι επίσης συγγραφέας. Οι πρώτοι ήχοι που θυμάται είναι αυτοί από τα πλήκτρα της γραφομηχανής του πατέρα του, ενώ είδε την πρώτη του αστυνομική ταινία σε ηλικία μόλις τριών ετών(!), όταν ένα βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθεί και πήγε ως το σαλόνι του σπιτιού τους, όπου ο πατέρας του παρακολουθούσε απορροφημένος το «Little Ceasar». Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, απ’ όπου αποφοίτησε με bachelor, και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός ταινιών στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, την Morgunbladid, προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων.

Ο Ιδρίδασον ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία των 34 ετών, και όπως λέει ο ίδιος «αρχικά πίστευα πως είμαι κάπως μεγάλος γι’ αυτό. Όμως είχα ιδέες, τις οποίες δεν ήθελα να εγκαταλείψω.» Το πρώτο του βιβλίο με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Έτλεντουρ εκδόθηκε το 1997. Δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, όμως ήταν αρκετή για να οδηγήσει στη συγγραφή περισσότερων ιστοριών με τον συγκεκριμένο ήρωα. Η «Φορμόλη», που κυκλοφόρησε το 2000, ήταν εκείνη που έμελλε να σημαδέψει την καριέρα του· του χάρισε το βραβείο ‘Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος των Σκανδιναβικών Χωρών’, ενώ τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για την «Σιωπή του τάφου», το οποίο το 2005 απέσπασε και το βραβείο ‘Gold Dagger’, το σημαντικότερο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αγγλία. Έχει στη συλλογή του αρκετά ακόμα βραβεία και διακρίσεις, όπως δύο ‘Glass Key’, που θεωρούνται η υψηλότερη διάκριση για την σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία.

Ο ήρωάς του, ο επιθεωρητής Έρλεντουρ, είναι ένας σοβαρός και μετρημένος άντρας μέσης ηλικίας, χωρισμένος με δύο παιδιά, συντηρητικός και μελαγχολικός, που κουβαλάει ένα παρελθόν που τον στοιχειώνει και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του. Και, παρόλο που ο συγγραφέας έχει δηλώσει πως μοιράζεται μερικές από τις ανησυχίες του ήρωά του και μερικές φορές συμφωνεί μαζί του, παραδέχεται πως ως χαρακτήρας δεν του μοιάζει καθόλου. Τον χαρακτηρίζει «έναν συνηθισμένο άνθρωπο, σαν εσένα και εμένα, όχι έναν σούπερ-ήρωα που πίνει μαρτίνι» καθώς και «έναν αμιγώς Σκανδιναβό αστυνομικό.»

Μέσα σε έντεκα χρόνια, κυκλοφόρησαν ισάριθμα βιβλία με ήρωα τον Έρλεντουρ. Στα βιβλία του Ιδρίδασον η αστυνομική δράση συνδυάζεται άψογα με τον ρεαλισμό, ενώ εκφράζονται πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την ισλανδική κοινωνία, όπως τα κοινωνικά θέματα, η οικονομία, οι σχέσεις της με άλλα έθνη κ.α. Επίσης, έντονο είναι και το ιστορικό στοιχείο, κάτι που ο συγγραφέας γνωρίζει να χειρίζεται πολύ καλά, λόγω και των σπουδών του. Η Ισλανδία είναι μια χώρα που αριθμεί περίπου 320.000 κατοίκους, αλλά φροντίζει να δίνει πάντα τροφή στην ταλαντούχα πένα του Ιδρίδασον.

Δηλώνει λάτρης του σινεμά από μικρός· εκτός του ότι εργάστηκε για χρόνια ως κριτικός κινηματογράφου, θεωρεί πως οι ταινίες αποτελούν μια σημαντική πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα. Αγαπημένος του δημιουργός, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Του αρέσει επίσης να διαβάζει ποίηση και λατρεύει τους Ισλανδούς ποιητές. Ζει στο Ρέικιαβικ, με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.

Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 7.000.000 αντίτυπα, έχουν εκδοθεί σε 37 χώρες και μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, ενώ η «Φορμόλη» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2006.

Στην Ελλάδα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Τα έργα του:

  • Mýrin  (Φορμόλη, 2000)
  • Grafarþögn  (Η σιωπή του τάφου, 2001)
  • Röddin  (Φωνές, 2003)
  • Kleifarvatn  (Ο άνθρωπος της λίμνης, 2004)
  • Vetrarborgin  (Αρκτικός κύκλος, 2005)

 

 

Χρύσα Βασιλείου