Εκδόσεις Elxis: ιστορίες αγάπης που μας ταξιδεύουν

Πολύχρωμες τουαλέτες και ημίψηλα καπέλα, εντυπωσιακές αίθουσες χορού, πολυτελείς επαύλεις, αρχοντικά εξοχικά, βόλτες με άμαξα, γοητευτικοί αριστοκράτες και υπέρκομψες δεσποινίδες, παραμυθένια ατμόσφαιρα και άκρατος ρομαντισμός…

Όλα τα παραπάνω –κι ακόμα περισσότερα– είναι χαρακτηριστικά που συναντά κανείς στις ιστορίες αγάπης των εκδόσεων Elxis, που σκοπός τους είναι να μας ταξιδέψουν σε ένα παρελθόν με άρωμα παραμυθιού.

Όλα ξεκίνησαν πριν δύο περίπου χρόνια, οπότε και κυκλοφόρησαν τα πρώτα βιβλία των Elxis, που είναι θυγατρική εταιρία των εκδόσεων Διόπτρα. Η ενθουσιώδης υποδοχή τους από τους αναγνώστες έπεισε τους ιθύνοντες πως η κίνηση αυτή ήταν επιτυχημένη και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 15 συνολικά τίτλοι, ενώ μέσα στο 2017 αναμένονται αρκετοί ακόμα. Οι τέσσερις συγγραφείς των οποίων βιβλία έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής είναι οι Johanna Lindsey, Lorraine Heath, Julia Quinn και Sara Mac Lean. Όλες τους είναι αγαπημένες και πολυδιαβασμένες από χιλιάδες αναγνώστριες, κι επίσης έχουν βρεθεί περισσότερες από μία φορές στη λίστα με τα κορυφαία ευπώλητα των New York Times

Γιατί όμως αγαπάμε τόσο πολύ να διαβάζουμε αυτού του είδους τις ιστορίες;

            Οι ρομαντικές ιστορίες εποχής διαφέρουν από τις σύγχρονες σε πολλά σημεία. Καταρχάς, οφείλουν να περιέχουν μια αρκετά μεγάλη δόση λάμψης, ρομαντισμού και παραμυθιού. Το ‘πακέτο’ πρέπει να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από μια απλή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, όσο δυνατή και να είναι η χημεία μεταξύ τους· να διαθέτει επιπλέον μαγεία και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που θα περιβάλλει τους κεντρικούς ήρωες. Δεν αρκούν για τον αναγνώστη μονάχα οι κρυφές ή φανερές συναντήσεις των εν δυνάμει εραστών, όσο παθιασμένες κι αν είναι. Επίσης, από τις περισσότερες ρομαντικές ιστορίες εποχής απουσιάζει ο κυνισμός που διακρίνει τη σύγχρονη εποχή και, συνεπώς, και τα βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο. Όλα εδώ είναι περισσότερο αγνά, αθώα, ρομαντικά – κι όμως, δεν υστερούν καθόλου σε δυναμισμό και πάθος.

Η συγγραφέας που επιλέγει να γράψει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής και σέβεται τον εαυτό της και το κοινό της διενεργεί εκτεταμένη έρευνα προτού το κάνει. Οφείλει να ερευνήσει και να καταγράψει τα πάντα· από το ιστορικό υπόβαθρο της κάθε εποχής και τα κοινωνικά γεγονότα που τη χαρακτηρίζουν, τις συνήθειες της εκάστοτε κοινωνικής τάξης και των ανθρώπων της, τον τρόπο ντυσίματος, ομιλίας και συμπεριφοράς, μέχρι τις παραμικρές λεπτομέρειες που αφορούν τους ήρωες και το περιβάλλον τους. Αυτό δεν προσδίδει αληθοφάνεια μονάχα στην ιστορία της, αλλά βοηθάει και τον αναγνώστη στην ‘μετάβασή’ του στον κόσμο που έχει πλάσει για να τοποθετήσει τους ήρωές της.

Φυσικά, εξίσου σημαντικοί είναι οι πρωταγωνιστές. Οι άντρες δεν είναι μόνο εξαιρετικά εμφανίσιμοι και επιβλητικοί, οι γυναίκες δεν είναι μόνο άβουλα όντα που ονειρεύονται τον μεγάλο έρωτα ή απλά υποτάσσονται σε γάμους από ανάγκη, όπως επιβάλλουν τα κοινωνικά τους πρότυπα. Και γι’ αυτό ακριβώς ξεχωρίζουν. Τα δύο φύλα εκπέμπουν αμφότερα γοητεία, δυναμισμό, συναίσθημα, πείσμα και χιούμορ. Έχουν όνειρα και προσδοκίες από τη ζωή και το μέλλον τους, χωρίς όμως να ξεχνούν ούτε για μια στιγμή το κοινωνικό τους καθήκον. Είναι μοναδικοί, γιατί καθένας από αυτούς έχει πλαστεί από μια φαντασία τολμηρή και πρόθυμη να υπερβεί τα αυστηρά και συντηρητικά ήθη της εποχής.

            Λοιπόν, τα βιβλία των εκδόσεων Elxis διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία. Στην πλειοψηφία τους αφηγούνται ιστορίες που αφορούν οικογένειες αριστοκρατών, κυκλοφορούν δηλαδή σε συνέχειες. Η ευχάριστη έκπληξη είναι πως κανένα τους δεν μοιάζει με το άλλο· το καθένα από αυτά είναι διαφορετικό, ξεχωριστό, με τη δική του μαγεία και το προσωπικό ύφος των πρωταγωνιστών του. Καλύπτουν συνεπώς όλα τα αναγνωστικά γούστα, ικανοποιούν όσους λατρεύουν να διαβάζουν διαδοχικές ιστορίες πολλών χαρακτήρων και πολλές φορές αποδεικνύουν περίτρανα και την εξελικτική πένα των συγγραφέων τους (κοινώς, είναι καλύτερο το ένα από το άλλο!)

Οι εκδόσεις Elxis έχουν επιλέξει προσεκτικά τους τίτλους που έχουν εκδώσει έως τώρα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις προτιμήσεις των αναγνωστών τους. Μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί άκρως συνεπείς στην κυκλοφορία των σειρών τους, κάτι που ευχόμαστε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Απόδειξη, τα εννιά μέχρι στιγμής βιβλία της Johanna Lindsey από τη σειρά «Οικογένεια Μάλορι». Ελπίζουμε ο εκδοτικός να ακολουθήσει την ίδια τακτική και με τις υπόλοιπες σειρές του, οι οποίες έχουν κατακτήσει τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού και που τη συνέχειά τους όλες ανυπομονούμε να διαβάσουμε!

Οι εκδόσεις Elxis ήρθαν για να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στην ελληνική λογοτεχνία, στο είδος των ρομαντικών ιστοριών εποχής. Και το έχουν πετύχει, αναμφισβήτητα. Από την πλευρά μας, οι αναγνώστες ευχαριστούμε για τις όμορφες λογοτεχνικές στιγμές που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια, με πολλές ακόμα κυκλοφορίες που θα μας ταξιδέψουν σε μια άλλη, εντελώς διαφορετική και σίγουρα ονειρεμένη από πολλές, εποχή.

 

Χρύσα Βασιλείου