Τι διαβάζουν αυτή την περίοδο οι συγγραφείς: Ελευθερία Χατζοπούλου

Τελείωσα πριν μερικές μέρες τους δυο τόμους του “Λαβύρινθου των Πνευμάτων» του Κάρλος Ρουιθ Φαθόν, του οποίου δεν έχω «χάσει»  κανένα βιβλίο.  Με το που άρχισα να διαβάζω για τρίτη ή τέταρτη φορά «Τις Οχιές» του Φρανσουά Μωριάκ, έπεσε τυχαία στα χέρια μου – μου το έκαναν δώρο- το ιστορικό αφήγημα του Γεωργίου Εμμ. Μάνου, με τίτλο «Χρόνοι Δίσεκτοι και Μήνες Οργισμένοι» το οποίο αναφέρεται στους πρόσφυγες που ήρθαν εκείνα τα δίσεκτα χρόνια από τις χαμένες πατρίδες. Η Ανατολή για άλλη μια φορά με μαγνήτισε. Αποφάσισα να το ξεφυλλίσω. Η καθαρή αφηγηματική γλώσσα του συγγραφέα, με εντυπωσίασε. Παραθέτω ένα μικρό δείγμα.

«……Έπρεπε να διαλέξουμε από το βιος μας μονάχα όσα μπόρεγαν να κουβαληθούν. Μα πώς να ξεχωρίσεις το βιός σου όντας ούλα είναι ένα κομμάτι από την ψυχή σου;……»

«Μα η ψυχή νιώθει στενάχωρα με τόσο βαρύ φορτίο και για αναπαμό της στα φέρνει  στον ύπνο, στον ξύπνιο, στην κουβέντα, στα ονείρατα. Τα έχεις ομπρός σου ίσαμε να σφαλίσεις τα μάτια. Εξόν και καταφέρεις να βάλεις ένα μπόλι «απ’ την Πατρίδα» στην ψυχή των παιδιών σου και των εγγονών σου. Τότες μονάχα η ψυχή ξαλαφρώνει και αναπαύεται. Τότες είναι σίγουρη πως ούλα, όσα δε χώραγαν στον μπόγο και χάθηκαν στην «Πατρίδα», δε χάθηκαν ολότελα και παντοτινά. Δε θα τα σκεπάσει της λησμονιάς το σάβανο. Θα ζούνε μέσα στις κατοπινές ψυχές και θα δείχνουν το δρόμο της Ανατολής. Το δρόμο της φύτρας. Μιας φύτρας που για να κρατηθεί ζωντανή αποζητάει το σύψυχο πότισμα με το νερό της θύμησης και της αποθυμιάς»

 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΗ- ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Κιλκίς. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές της σπουδές στην Kτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, που είναι οι μεγάλες της αγάπες, αφιερώνει μέρος του χρόνου της στην κηπουρική, ενώ οι πεζοπορίες με συντροφιά τον σκύλο της στα πανέμορφα δάση της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και η συλλογή άγριων μανιταριών, αποτελούν την εκτόνωσή της. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και προέκυψε από την επιθυμία της να γράψει για τους Ανατολικοθρακιώτες, τον ξεριζωμό τους και τις κακουχίες που έζησαν.