Τι διαβάζουν αυτή την περίοδο οι συγγραφείς: Κλαίρη Θεοδώρου

Πριν από λίγες μόλις μέρες τελείωσα το "Γράμμα από χρυσό" της Λένας Μαντά. Και, αν κάτι αποτελεί για μένα κριτήριο ενός καλού αναγνώσματος, αυτό είναι το κατά πόσο ένα βιβλίο συντροφεύει τις σκέψεις στην καθημερινότητά σου, αφού έχεις διαβάσει πια τη λέξη τέλος. Το "Γράμμα από χρυσό" λοιπόν δεν λέει να με αφήσει σε ησυχία, παρόλο που έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο αναγνωστικό μου ταξίδι.

Έτσι, "συναντώ" τον Καρίμ στα φανάρια της Αθήνας, "ακούω" τη Σμαράγδα να μου μιλά κάθε φορά που η γιαγιά μου μού απευθύνει το λόγο με το χαρακτηριστικό ιδίωμα της Μικράς Ασίας, "πονάω" βαθιά αναλογιζόμενη τις χαμένες ευκαιρίες και τους ανεκπλήρωτους, καταδικασμένους έρωτες των γυναικών τριών γενιών: της προγιαγιάς Σμαράγδας, της κόρης Χρυσαφένιας και της εγγονής Σμαράγδας.

Γιατί, αλήθεια, πόσες και πόσες ζωές δεν έχουν περάσει ανώφελα και μάταια, όταν το εκάστοτε κοινωνικό κατεστημένο και το "φαίνεσθαι" αντί για την καρδιά ορίζουν τις εξελίξεις; Και είναι άραγε εντελώς μάταιο να πολεμά κανείς τη μοίρα, το "γραμμένο" του, το Κισμέτ;

Ένα βιβλίο ποταμός, μια γραφή μαγική που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, γλώσσα ιδιαίτερη και συναρπαστική, που όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά αντιθέτως, με το ιδίωμα της Πόλης κάνει, ακόμα πιο γοητευτικό το κείμενο.  Μια ιστορία που σε καθηλώνει και ένα τέλος που διώχνει το σκοτάδι μακριά και σου γεννά δάκρυα. Δάκρυα χαράς και λύτρωσης συνάμα.  Συνδετικό στοιχείο δε των πάντων το "γράμμα από χρυσό", ένα κόσμημα που, όπως η ίδια η συγγραφέας μάς εξομολογείται, υπήρξε πράγματι στη ζωή της. Ένα αντικείμενο που συνδέει, στοιχειώνει, λυτρώνει τους ήρωες του βιβλίου και προσκαλεί παράλληλα όλους εμάς, τους τυχερούς αναγνώστες,  να "φωτιστούμε" από τη λάμψη του.  

 

 

Η ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα τέσσερα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ και Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ.