Τι διαβάζει αυτή την περίοδο ο Κωνσταντίνος Κέλλης

Πολλά και διάφορα, κάποια λογοτεχνικά και κάποια καθαρά για έρευνα.
Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ την εβδομάδα των διακοπών μου και γι' αυτό ξεσκαρτάρω ό,τι έχω μαζέψει όσον αφορά την έρευνα για το μυθιστόρημα που δουλεύω αυτό τον καιρό. Προμηθεύτηκα αρκετό υλικό κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, κυρίως λαογραφία από τη βόρεια Ελλάδα, μαζί με τοπική ιστορία του 20ού αιώνα αλλά και μια ωραία έκδοση με συγκεκριμένες αρχαίες τραγωδίες. Τα πράγματα έχουν μπει στη σειρά και το βιβλίο προχωράει. Όσον αφορά τα λογοτεχνικά, διαβάζω δυο συλλογές διηγημάτων που κυκλοφόρησαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Η πρώτη είνα το βιβλίο “Ιστορίες της Ζωής σου” του Ted Chiang από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο Chiang είναι μια ιδιοφυία που ευτυχώς για εμάς ασχολήθηκε με τη συγγραφή, και μας χάρισε διηγήματα-αριστουργήματα. Καθόλου τυχαία η δουλειά του έχει βραβευτεί με ό,τι βραβείο Ε.Φ. κυκλοφορεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Επίσης, δεν ξέρω αν άλλος συγγραφέας έχει αποσύρει ο ίδιος την υποψηφιότητά του για Hugo επειδή σύμφωνα με τον ίδιο το εν λόγω διήγημα «δεν ήταν αρκετά δουλεμένο».

Η δεύτερη συλλογή είναι το βιβλίο “Η Κενή διαθήκη” του Ηφαιστίωνα Χριστόπουλου από τις εκδόσεις Momentum. Μια συλλογή που αν κυκλοφορούσε στο εξωτερικό θα την κατατάσαμε στο New Weird. Μια φρέσκια πένα γεμάτη με μαύρο κατάμαυρο μελάνι, τα διηγήματα κινούνται στην Επιστημονική φαντασία και τη μεταποκαλυπτική φαντασία, αλλά η γραφή του Ηφαιστίωνα ξεπερνάει τα παραδοσιακά είδη. Είναι ξεχωριστή, Φωκνερική, πολλές φορές δυσβάσταχτη, και σίγουρα δουλεμένη όσο από ελάχιστους συγγραφείς της γενιάς μας. Ένας slam poet του οποίου τη δουλειά έχω τη χαρά να γνωρίζω εδώ και περίπου δέκα χρόνια πια, και επιτέλους εμφανίστηκε στα ράφια πανέτοιμος και γυαλιστερός.

 

 

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1985 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή.

Η αγάπη του για τη λογοτεχνία του φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το τρίτο του βιβλίο και δεύτερο best seller με τίτλο “Η Σκιά στο σπίτι”

Άλλα βιβλία του συγγραφέα: Το φως μέσα μου: δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες (διηγήματα, Momentum, 2013), Νεκρή γραμμή (μυθιστόρημα, Κλειδάριθμος, 2014).