Τι διαβάζει αυτή την περίοδο ο Πάνος Τσερόλας

Ενώ έχω μια συνήθεια να διαβάζω αρκετά βιβλία ταυτόχρονα, μα μόλις τελείωσα ένα που με συνεπήρε και μου απαγόρευσε να λοξοκοιτάω σε άλλα. Το «Μπλουζ της ανεργίας» του Παναγιώτη Βλάχου (εκδ. Κέδρος) είναι μια βιωματική περιδίνηση στα χρόνια της κρίσης, μέσα από το πρίσμα του τρυφερού έρωτα ενός ζευγαριού στο κέντρο της Αθήνας. Πολιτικό, συναισθηματικό και βαθιά αισιόδοξο. Αφού το τελείωσα, συνεχίζω στα άλλα που είχα αφήσει: Η «Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων» μάλλον θα με πάει μέχρι το 2017 (Ζαν Μισέλ Γκενασιά, εκδ. Πόλις). Σκάκι, ιστορία, πολιτική και αναζήτηση της προσωπικής και συλλογικής ουτοπίας, όλα υπό το ρυθμό μιας πολύ ωραίας πένας.

Παράλληλα, μελετώ (και όχι διαβάζω απλώς) τον λασπώδη χείμαρρο του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, την «Λάσπη»  (εκδ. Μελάνι), ενώ η αγάπη μου για το παιδικό παραμύθι με έχει οδηγήσει στο μοναδικό χιούμορ του Σπύρου Γιαννακόπουλου με την «Πορτοκαλάδα με ανθρακικό» (εκδ. Πατάκη) και την βραβευμένη ιστορία ενηλικίωσης του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Στη Διαπασών» (εκδ. Καστανιώτης).

Ξέρω, οι πολλαπλές αναγνώσεις πολλές φορές εμποδίζουν την συγκέντρωση. Αφήνω ωστόσο τα βιβλία να το κάνουν μόνα τους αυτό και κάθε τόσο κάποιο τα καταφέρνει. Από την άλλη, θα ομολογήσω πως μετά από μια εκατοστή σελίδες, ο Γιο Νέσμπο στον «Χιονάνθρωπο» (εκδ. Μεταίχμιο) δεν κατάφερε να με κερδίσει, παρά τον ντόρο του.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, έχω μια ωραία λίστα για την συνέχεια: Μάλλον θα αρχίσω με το «Η ιστορία της ζωής σου» του Τεντ Σιάνγκ (εκδ. Κέδρος) γιατί αν κάτι κρατούσε το άνισο Arrival ήταν το βαθιά φιλοσοφημένο υλικό στο οποίο βασίστηκε. Επιπλέον, ο πρώτος και βασικός αναγνωστικός στόχος του 2017 είναι να επιστρέψω στον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόυς (εκδ. Κέδρος) και να δω γιατί αγαπήθηκε τόσο το «Confiteor» του Σαμπρέ (εκδ. Πόλις), αν και το νιώθω ότι θα το αγαπήσω.

 

Ο Πάνος Τσερόλας γεννήθηκε το ’85 στην Αθήνα. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή στην Γεωλογία Πετρελαίων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Παράλληλα, γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους: Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα παιδικά παραμύθια «Ο προϊστορικός Ζωγράφος» (υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο), «Τζου, ο δεινόσαυρος ανζού» (βραβείο βιβλίου γνώσεων από τον Αναγνώστη) και το εφηβικό «Στα ίχνη του ντουκουζούρι». Κυκλοφορούν επίσης: η «Ασημένια Θάλασσα» (υποψήφιο για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από την Εταιρεία Συγγραφέων) και προσφάτως η «Συνωμοσία της Βανίλιας». Παράλληλα, κάνει το δεύτερο πτυχίο του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και site.