Τι διαβάζει αυτή την περίοδο η Κλαίρη Θεοδώρου

Μόλις τελείωσα «Το Παλιοκόριτσο» του Μάριο Βάργκας Λιόσα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ήταν ένα από τα ελάχιστα βιβλία του που μου είχαν ξεφύγει και ομολογώ πως με γοήτευσε εξίσου όσο και όλα τα προηγούμενα, καθότι ο Λιόσα είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς! Πρόκειται για την ιστορία του Ρικάρντο από το Περού που στα 15 του χρόνια ερωτεύεται παράφορα μια μικρή Χιλιανή , ενώ αργότερα θα αποδειχθεί πως ακόμα και η καταγωγή της είναι ένα επιπλέον ψέμα με αποδέκτη τον Ρικάρντο και τον κόσμο όλο.

Ο έρωτας αυτός είναι καταδικασμένος να παραμένει ανεκπλήρωτος στην καρδιά του Ρικάρντο από την πρώτη του στιγμή και παρόλο που οι δρόμοι τους συναντιόνται πολλές φορές στο μέλλον – τυχαία άραγε; - εκείνος κάθε φορά, συνειδητά, σαν τον καταδικασμένο σε θάνατο που τον οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, υποκύπτει εκ νέου στη γοητεία της και της επιτρέπει να τον παρασύρει για λίγο – για όσο μόνο χρειάζεται εκείνη – σε μια νέα περιπέτεια, σε ένα καινούριο ψέμα. Μέχρι να τον εγκαταλείψει. Ξανά και ξανά. Για κάποιον άλλον. Πιο ισχυρό, πιο πλούσιο, πιο ταιριαστό στα δικά της μάτια.

Ο Βάργκας με την άκρως γοητευτική και δυνατή γραφή του υφαίνει μια ατμόσφαιρα μαγική, αισθησιακή και πολλές φορές νοσηρή παράλληλα. Καταφέρνει να αγγίξει τον αναγνώστη του στον πυρήνα της ύπαρξης και της ψυχής του. Υπέροχο βιβλίο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Και σειρά τώρα έχει – βρίσκεται ήδη στο κομοδίνο μου – «Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του» του Γιούνας Γιούνασον από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ανυπομονώ να το ξεκινήσω, είχα γελάσει και διασκεδάσει τόσο πολύ με τα δύο προηγούμενα έργα του που ειλικρινά δεν βλέπω την ώρα.

 

 Η Κλαίρη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα τρία σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει Φωτογραφία κι έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η «Αποικία της Λήθης» είναι το τρίτο μυθιστόρημά της και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Κυκλοφορούν επίσης τα “Salvadera“ και “Globus από τις Εκδόσεις Ν.&Σ. Μπατσιούλας.