Ο Γιώργος Δάμτσιος  αποκαλύπτει τα μυστικά του Σκοτεινού Πέπλου

Ο Γιώργος Δάμτσιος  αποκαλύπτει τα μυστικά του Σκοτεινού Πέπλου

Με τον Γιώργο Δάμτσιο μας συνδέει μία βαθιά φιλία και κυρίως, αλληλοεκτίμηση.

Έχοντας διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία που έχει εκδώσει, έχω να πω πως τον θαυμάζω πρωτίστως ως συγγραφέα. Το «Σκοτεινό Πέπλο», όπως ήταν φυσικό, έσπευσα να το αγοράσω αμέσως, χωρίς καν να διαβάσω καλά-καλά την υπόθεση.

Το «Σκοτεινό Πέπλο» είναι ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη ενώ η ιστορία από τη Δρύπη (Το τρίπτυχο των ευχών) μας κλείνει το μάτι και σε αυτό το βιβλίο. Η γραφή μεστή και η υπόθεση σφιχτοδεμένη, με τον Γιώργο Δάμτσιο να αποδεικνύει πως «ήρθε για να μείνει». Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς που θα έχει ως κεντρικό τίτλο «Ευγενείς Άγριοι» και το ποιοι ακριβώς είναι, μας το εξηγεί ο ίδιος.

«Σκοτεινό πέπλο» ονομάζεται το νέο σου βιβλίο. Πόσο εύκολο ήταν να ξεδιπλώσεις το κουβάρι της μνήμης ενός ανθρώπου που έχει αμνησία και προσπαθεί να καταλάβει αν είναι με το μέρος των καλών ή όχι;

Ακόμα και σήμερα δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν κάτι τέτοιο ως εγχείρημα. Το μόνο βέβαιο ήταν ότι απόλαυσα πάρα πολύ αυτό το “ξετύλιγμα μυαλού”, αφού άφησα τον ήρωα να πάρει τα ηνία και να δράσει βάσει του χαρακτήρα που του έδωσα! Νομίζω ότι είναι περιττό να πω ότι αγωνιούσα να γράψω τη συνέχεια του βιβλίου για να δω τι θα σκαρφιστεί έτσι ώστε να βρει την άκρη του νήματος. Είναι από τα “μαγικά” που μόνο η συγγραφή μπορεί να χαρίσει σε κάποιον άνθρωπο.

Ευγενείς Άγριοι: Πως θα μας τους σύστηνες;

Αν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που δρούσαν λίγο… άγαρμπα και ηχηρά, σαν να ήταν “Άγριοι”, αλλά τα κίνητρα των πράξεών τους είχαν ξεκάθαρα “Ευγενή” σκοπό, ίσως να μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε Ευγενείς Άγριους. Τώρα φυσικά προκύπτει το ερώτημα: τι σχέση έχει αυτό με τους Ευγενείς Άγριους έτσι όπως τους γνωρίσαμε στο Σκοτεινό Πέπλο; Απολύτως καμία, φυσικά! Το σωστό ερώτημα θα ήταν: Μήπως αυτό έχει σχέση με τη γενικότερη εικόνα των Ευγενών Άγριων στη σειρά των βιβλίων; Και κάπου εκεί ο συγγραφέας αυτής θα απαντούσε με γρίφο και θα έλεγε: “ενδεχομένως!”.

Το βιβλίο εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη. Πως και την επέλεξες ως φόντο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος;

Ήθελα τα πάντα να εξελίσσονται σε οικείο περιβάλλον –όχι μόνο οικείο σε μένα αλλά και σε κάθε Έλληνα αναγνώστη. Όταν μια τοποθεσία τη γνωρίζει κανείς καλά –ή έστω μπορεί να την παραλληλίσει εύκολα με αυτή που μένει ο ίδιος– τα πάντα αποκτούν πολύ πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κίνδυνος γίνεται πιο αληθινός, ενώ οι ήρωες που συμμετέχουν στην ιστορία γίνονται πιο αναγνωρίσιμοι. Κι όλο αυτό, θεωρώ, λειτουργεί προς όφελος όλων.

Έχεις δηλώσει πως το «Σκοτεινό Πέπλο» είναι η αρχή μίας σειράς. Έχεις σκεφτεί τη δεύτερη προσθήκη της; Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάποια πράγματα για το επόμενο βιβλίο;

Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει ένα πλάνο για τη σειρά που ήδη φτάνει μέχρι το έκτο βιβλίο. Ωστόσο δεν έχει νόημα από τώρα να “απομακρύνομαι” τόσο πολύ, διότι τα πάντα είναι συγκυριακά στη συγγραφή. Ίσως να μη θελήσω καν να “δεσμευτώ” σε μια σειρά για τόσο καιρό ή να συμβεί το αντίθετο και να φτάσει ακόμα πιο μακριά. Η δεύτερη προσθήκη της πάντως, έχει ήδη φύγει για τις εκδόσεις BELL και αλλάζει αρκετά πράγματα στην όλη ιστορία των Ευγενών Άγριων. Εξελίσσεται έναν χρόνο μετά το πρώτο βιβλίο (τον Ιούνιο του 2019 δηλαδή) και ο Λούκα θα μπλεχτεί σε κάτι εντελώς καινούργιο, το οποίο θα φέρει και πάλι τα πάνω κάτω στη ζωή του. Το βέβαιο είναι ότι οι ρυθμοί της νέας περιπέτειας θα συνεχίσουν να είναι στα επίπεδα της πρώτης, ενώ αυτά που αυξάνονται κι άλλο είναι τα ηθικά διλήμματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστής του.

Είχες αποφασίσει από την αρχή την πορεία της ιστορίας ή σε «πήγε» εκείνη; Είχες προαποφασίσει τον ρόλο που θα είχε ο Λούκα;

Σχεδόν ποτέ δεν αποφασίζω εγώ το πώς θα εξελιχθεί μια ιστορία μου. Αυτό που πραγματικά λατρεύω είναι το να δημιουργώ ήρωες από το μηδέν, να τους στριμώχνω σε δύσκολες καταστάσεις και στη συνέχεια να τους βλέπω να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν βάσει των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που τους έδωσα. Μέχρι στιγμής όλο αυτό λειτουργεί πολύ καλά και γι’ αυτό και το ακολουθώ συστηματικά. Εξυπακούεται φυσικά πως αν υπάρξουν “ειδικές συνθήκες” κατά τις οποίες πρέπει να ανατραπεί αυτός ο άγραφος νόμος, θα τον ανατρέψω. Το έχω κάνει ήδη στο πρώτο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε, το “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”. (Εκδόσεις Momentum).

Πως γεννήθηκε η ιδέα για το Σκοτεινό Πέπλο;

Ήταν ένα προϊόν προβληματισμού. Ήθελα να μελετήσω λίγο καλύτερα τα όσα άσχημα συμβαίνουν κατά τις επιθέσεις βομβιστών εναντίων άμαχων και ανυποψίαστων πολιτών. Είναι από αυτές τις περιστάσεις που λέμε “μη σου τύχουν”, αλλά, δυστυχώς σε κάποιους αναπόφευκτα συμβαίνουν. Μέσα από το “Σκοτεινό Πέπλο” εμβάθυνα προσωπικά πολύ στο όλο ζήτημα.

Οικογένεια με δύο παιδιά και μία δουλειά με βάρδιες και απαιτήσεις. Και όμως, είσαι πολυγραφότατος. Ποιο θα έλεγες πως είναι το «μυστικό» του να βρίσκεις χρόνο σε μία απαιτητική καθημερινότητα;

Θεωρώ ότι είναι πρωτίστως “να το θέλεις πάρα πολύ”. Αν συμβαίνει αυτό, θα τον βρεις τον χρόνο. Προσωπικά δε βλέπω καθόλου τηλεόραση οπότε ήδη κερδίζω από εκεί αρκετά. Από εκεί και πέρα, το δίωρο (μάξιμουμ) που βρίσκω μέσα στη μέρα για να γράψω κάτι, φροντίζω να είναι ρεαλιστικό δίωρο. Πράγμα που σημαίνει ότι κλείνω εντελώς τα μέσα δικτύωσης, διότι μπορούνε να σου φάνε όλο σου τον χρόνο χωρίς καν να το καταλάβεις. Έτσι, σιγά σιγά, ο χρόνος γεννιέται!

 

Μίλησε στην Τατιάνα Τζινιώλη