Ο Μάριος Δημητριάδης και οι «Μακάριοι» αποκαλύπτονται στο Book City

Ο Μάριος Δημητριάδης και οι «Μακάριοι» αποκαλύπτονται στο Book City

Με αφορμή την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου βιβλίου του Μάριου Δημητριάδη "Οι Μακάριοι", έχουμε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε για μια μικρή συνέντευξη στο bookcity.gr και να μας πει λίγα λόγια για τον ίδιο αλλά και το νέο του βιβλίο και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

 Ο Μάριος Δημητριάδης είναι εδώ και να μας τα πει όλα σε μια ενδιαφέρουσα και ‘’γεμάτη’’ συνέντευξη!

Μάριε, πες μου ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έγραψες όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγγραφή και πώς συνέχισες στην πορεία;

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Το πρώτο πράγμα που έγραψα ουσιαστικά όταν αποφάσισα να ξεκινήσω τη συγγραφή, ήταν μερικές σελίδες απο το πρώτο μου μυθιστόρημα, «Σκοτεινές μέρες», πριν από 7 χρόνια περίπου. Δεν είχα γράψει τίποτα άλλο μέχρι τότε, αν εξαιρέσεις μια μικρή νουβέλα όταν ήμουν 11 χρονών. Οι «Σκοτεινές μέρες» προέκυψαν εντελώς ξαφνικά και χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να γραφτούν, μέχρι να βρω τη φόρμα μου. Απο τότε γράφω διαρκώς και ασταμάτητα. Μετά το πρώτο μου βιβλίο εξέδωσα μια συλλογή διηγημάτων, το «Αγκαλιάζοντας το έρεβος» και στη συνέχεια δύο συνεργατικά βιβλία με τον Γιώργο Δάμτσιο, «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» και «The metal chapters». Έγραψα επίσης διάφορες ιστορίες για ανθολογίες διηγημάτων κάποιες από τις οποίες διακρίθηκαν και σε διαγωνισμούς. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το νέο μου μυθιστόρημα απο τις εκδόσεις Bell «Οι Μακάριοι». Έχω ήδη έτοιμο κι άλλο υλικό αλλά συνεχίζω παρόλα αυτά να γράφω.

Τι είναι αυτό που σε ώθησε στο συγκεκριμένο είδος μυθιστορήματος;

Ο τρόμος και το μυστήριο ήταν πάντα το είδος που με τραβούσε περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο. Είτε έβλεπα ταινίες, είτε δίαβαζα βιβλία και κόμιξ, πάντα προτιμούσα αυτά του μεταφυσικού τρόμου και της φαντασίας. Αυτό το συναίσθημα που μου προκαλεί το συγκεκριμένο είδος είναι πάντα το ίδιο έντονο και θέλω να το ζω διαρκώς. Έτσι και στα βιβλία μου θελω να βγάζω αυτό το feeling τόσο στον εαυτό μου όσο και στους αναγνώστες. Ο φόβος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα που απο πολλούς θεωρείται παρεξηγημένο και θέλω να κάνω οτι περνάει απο το χέρι μου για να το αλλάξω αυτό.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Clive Barker, o Stephen King, o Graham Masterton και ο Thomas Ligotti. Επίσης θεωρώ οτι αρκετοί Έλληνες συγγραφείς του είδους έχουν βγάλει αξιόλογα βιβλία τα οποία έχω κατατάξει ήδη στα αγαπημένα μου.

Πώς συλλαμβάνεις τις ιδέες για τα μυθιστορήματά σου; Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου;

Οι ιδέες προκύπτουν σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα μου. Στη δουλειά, στον καφέ, όταν οδηγώ, στις ταινίες που βλέπω. Οποιοδήποτε ερέθισμα έχω στην καθημερινότητά μου το μετατρέπω σε μια ιδέα για κάποια ιστορία μου· είτε αυτό είναι διήγημα, είτε είναι μυθιστόρημα. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν μαζευτεί αρκετές ιδέες για να γράψω πολλά βιβλία ακόμη.

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δει το αναγνωστικό κοινό μέσα από τα βιβλία σου;

Αυτό που θέλω να προβάλω κυρίως είναι η ομορφιά του φόβου. Το ότι η λογοτεχνία τρόμου μας προσφέρει δυνατά συναισθήματα και αξίζει να την ζούμε πιο συχνά. Περνάω γενικά βέβαια διάφορα μηνύματα μέσα απο αλληγορίες στα διηγήματά μου κυρίως αλλά ο φόβος είναι πάντα το βασικό σε όλα αυτά.

Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο ‘’Οι Μακάριοι’’.

Οι Μακάριοι είναι ένα βιβλίο στο οποίο συνδύασα μερικά απο τα πράγματα που αγαπώ πολύ. Τον τρόμο, τους αρχαίους θεούς και τα κυκλαδίτικα νησιά. Ένας δάσκαλος τοποθετείται λοιπόν σε ένα άγνωστο νησί και εκεί τα πράγματα αρχίζουν κάθε μέρα να γίνονται όλο και πιο περίεργα. Ο πρωταγωνιστής βλέπει μέρα με την μέρα όλο και πιο παράξενα πράγματα, που τον οδηγούν τελικά  σε μια αναζήτηση των κρυμμένων μυστικών των κατοίκων. Η ιστορία αποκαλύπτει τελικά πράγματα που ούτε καν φαντάζεται ο αναγνώστης. Οι Μακάριοι ήταν ένα στοίχημα για μένα γιατί συνδύασα πολλά διαφορετικά πράγματα, το οποίο εν τέλει θεωρώ ότι πέτυχε. Τον τελικό λόγο όμως τον έχουν οι αναγνώστες. 

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Τα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να βγάζω βιβλία μέχρι να στερέψει η έμπνευσή μου… και να κάνω περισσότερα ταξίδια.

 

Μίλησε στη Σμαράγδα Πιτσιλίδου

 

Η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Μακάριοι» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Bell (Εμμ. Μπενάκη 22)