Σοφία Δημοπούλου: Το παρελθόν αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ιστοριών

Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η ζωή απέναντι», η Σοφία Δημοπούλου μίλησε στο Βook City για το νέο της πόνημα. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 11/7, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείο στις 20:30.

1) Όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημά σας «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» μας ταξιδεύετε σε εποχές περασμένες. Βρίσκετε πιο γοητευτικές τις ιστορίες που διαδραματίζονται στο παρελθόν;

Η αλήθεια είναι πως με γοητεύει το παρελθόν. Το θεωρώ αστείρευτη πηγή ιστοριών από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα για το σήμερα. Επιπλέον είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουμε την Ιστορία ευχάριστα, μέσα από μια μυθοπλασία.

2) Στο «Η ζωή απέναντι» μόνο η μικρότερη ηρωίδα, η Δάφνη, μας μιλά σε πρώτο πρόσωπο. Γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή; Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η συγγραφή των κεφαλαίων αυτών, δεδομένης και της ηλικίας της Δάφνης;

Η Δάφνη έχει πάνω κάτω την ίδια ηλικία με μένα και την ίδια ψυχοσύνθεση. Μέσα από τον λόγο της περνούν και οι δικές μου αναμνήσεις για εκείνη την περίοδο και γι’ αυτό επέλεξα το πρώτο ενικό πρόσωπο. Είναι σαν να μιλάω εγώ, ενσωματώνοντας και τις δικές μου μνήμες. Η δυσκολία που είχα σ’ αυτό ήταν πως καμιά φορά έμπαινα πολύ μέσα στην προσωπικότητα της Δάφνης κι έπρεπε να ελέγχω τα συναισθήματά μου, ώστε να μην τα προβάλλω πάνω της. Μπορεί να μοιάζουμε πολύ με τη Δάφνη, οι ζωές μας όμως είναι πολύ διαφορετικές.

3) Πολλοί από τους ήρωες του βιβλίου, όπως ο Ευάγγελος, ο Πέτρος, ακόμα και η Μαίρη, βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση, που υπαγορεύει πολλές από τις αποφάσεις τους. Τελικά το ποιοι είμαστε καθορίζεται από τις σκέψεις και τα αισθήματα ή από τις επιλογές και τις πράξεις μας;

Οι σκέψεις μας προηγούνται των πράξεων, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές και μας καθορίζουν. Ό,τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε δημιουργεί την πραγματικότητά μας, γίνεται ο τέλειος καθρέφτης αυτού που είμαστε τελικά, και φυσικά της εσωτερικής μας κατάστασης. Μπορεί πάντα να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, αλλά έχει προηγηθεί η σκέψη για να οδηγηθούμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. 

4) Η απεικόνιση της εποχής της δικτατορίας και κυρίως της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι πολύ επιτυχημένη. Από πού αντλήσατε πληροφορίες για εκείνα τα χρόνια;

Ευτυχώς, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πια εύκολη. Οι πηγές είναι αμέτρητες: Ιστορικά βιβλία, διαδίκτυο, αρχεία εφημερίδων, αρχεία της ελληνικής τηλεόρασης, όλα είχαν στοιχεία που με ενδιέφεραν. Πολύτιμες στάθηκαν και οι αναμνήσεις μεγαλύτερων ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να θυμηθούν μαζί μου, καθώς και οι δικές μου αναμνήσεις που έγιναν η πρώτη ύλη για να ανασυνθέσω εκείνη την εποχή.

5) Από τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον κόσμο των λέξεων και του βιβλίου. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Τι σας χαρίζει το καθένα από αυτά;

Οι σπουδές μου και η δουλειά μου παρότι φαινομενικά έρχονται σε αντίθεση με το γράψιμο, στην πραγματικότητα λειτουργούν συμπληρωματικά. Ως πολιτικός μηχανικός δομώ τον κόσμο γύρω μου με ορθολογισμό και μαθηματική ακρίβεια. Ως συγγραφέας τον αποδομώ, τον παρατηρώ και τον αναγνωρίζω. Η ενασχόληση με τη συγγραφή με ισορροπεί και με αποφορτίζει από την ενασχόληση με τους αριθμούς, με βοηθάει να έρχομαι σε επαφή και με τα δικά μου συναισθήματα. Θεωρώ πάντως πως οι θετικές σπουδές που έχω κάνει με έχουν βοηθήσει πολύ στο να χειρίζομαι τον λόγο με ακρίβεια και οικονομία, αλλά και να έχω μια πιο αυστηρή δομή στην εξέλιξη της μυθοπλασίας. Εκτιμώ πολύ τον χρόνο και τον χώρο που καταλαμβάνει μια ιστορία. 

6) Από πού αντλείτε την έμπνευση για τις ιστορίες σας;

Από παντού γύρω μου. Από κάτι που άκουσα, κάτι που μου συνέβη, κάτι που μου διηγήθηκαν. Έχω πάντα –είναι στη φύση ενός συγγραφέα νομίζω αυτό–, τις κεραίες μου τεντωμένες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ιστορίας.

7) Αυτή την περίοδο γράφετε;

Έχω ξεκινήσει να στήνω μια καινούργια ιστορία πίσω από την επίσημη ιστορία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Πάλι πίσω στον χρόνο δηλαδή. Για την ώρα είμαι στη φάση της έρευνας των ιστορικών στοιχείων και στον γενικό σχεδιασμό της μυθοπλασίας. Έχω πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μου.

 

Μίλησε στην Ελίζα Νάστου και Τατιάνα Τζινιώλη