Μαριλένα Παππά: Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή, όπως είναι η ζωή

Η Μαριλένα Παππά κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της Παρέα με τον Ελύτη από τις εκδόσεις Πηγή. Ένα άκρως καλοκαιρινό βιβλίο που σε μεταφέρει αμέσως σε Κυκλαδίτικο νησί και μόλις το διαβάσεις θα έχεις ταξιδέψει νοερά και στη Μήλο.

Η Μαριλένα μίλησε στο Book City για το νέο της βιβλίο, την αγάπη της για το θέατρο και φυσικά, για τον Ελύτη.

Οκ, είμαι σίγουρη πως στην κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση. Γιατί "Παρέα με τον Ελύτη";

Γιατί η ζωή μας χρειάζεται λυρισμό, ποίηση και κάτι από το γαλάζιο της γραφής του.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στην ποίησή του;

Η αλήθεια του. Η σύμπτυξη τόσων σπουδαίων εννοιών μέσα σε τόσες λίγες γραμμές. Ο λυρισμός του, η αποτύπωση μίας Ελλάδας όπως είναι. Με αέρηδες και με γαλάζιο, με τα καλά της και τα κακά της.

Ανέφερες στην παρουσίαση πως ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις είναι αληθινά. Τι σε ώθησε να τα αποτυπώσεις στο χαρτί;

Μου αρέσει πολύ να παίζω με την πραγματικότητα. Να την τσαλακώνω, να τη μουτζουρώνω, να τη διαστρεβλώνω και μέσα απ΄αυτήν να αναδημιουργώ ! 'Ηθελα να γράψω ένα βιβλίο, χωρίς ίντριγκες και υπερβολές. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή, όπως είναι η ζωή. Με ανθρώπους αληθινούς, καθημερινούς, με ανθρώπους που συναντάμε στο δρόμο. Είναι κάποιες μέρες που έχω ανάγκη να μη μιλάω με κανέναν. Να κλειστώ στον εαυτό μου και να γράφω για να μπορώ να μιλήσω με όσους περισσότερους μπορώ. Μία τέτοια μέρα ήταν που αποφάσισα να γράψω το «Παρέα με τον Ελύτη».

Για σένα τι είναι ευτυχία;

Κάποιες μέρες νομίζω ότι ξέρω τι είναι κι όλες τις υπόλοιπες νιώθω απλώς ότι αυταπατώμαι. Η ευτυχία είναι ένα ραντεβού στην Ουτοπία. Έτσι την αντιλαμβάνεται η πρωταγωνίστριά μου, έτσι την αντιλαμβάνομαι κι εγώ. Ένα ραντεβού που περιμένεις πώς και πώς, το σχεδιάζεις για ΄μέρες και λίγα λεπτά πριν, συμβαίνει κάτι απρόοπτο, κάτι άσχημο, συμβαίνει η ζωή κι έτσι ξαφνικά αλλάζεις κατεύθυνση. Και ξαναδίνεις ραντεβού σε μια άλλη Ουτοπία.

Στο βιβλίο σου αναφέρεις "Είμαστε προορισμένοι για ό,τι επιλέγουμε". Πιστεύεις πως οι επιλογές μας τελικά διαμορφώνουν αυτό που είμαστε;

Η τύχη, η μοίρα, ο Θεός μας τοποθετούν σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Το αν θα φτάσουμε τελικά στον προορισμό μας, το πότε, το πώς, αν θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε πορεία, όλα είναι αποτέλεσμα δικών μας επιλογών.

Γιατί στη Μήλο και όχι σε κάποιο άλλο νησί;

Τη Μήλο τη γνώρισα το καλοκαίρι του 2011. Έκανα φίλους, πέρασα το πιο ωραίο καλοκαίρι της ζωής μου.Τότε για μένα η Μήλος συμβόλιζε τη μετάβαση, την αλλαγή, την ανεμελιά, την ελευθερία. Είναι ένα νησί φιλόξενο, οικείο. Σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις σ’ αυτό.Ένας χώρος που με έκανε να νιώθω ασφαλής. Με έκανε να νιώθω ο εαυτός μου. Νομίζω ότι η Μήλος έχει τα πάντα στη σωστή αναλογία.

Σο και Γιώργος. Οι δύο "βράχοι" της Μυρτούς αλλά και η αφιέρωση του βιβλίου. Τι σημαίνουν για σένα η Σοφία και ο Γιώργος;

Είναι οι καλύτεροί μου φίλοι. Με κάνουν να νιώθω ότι μπορώ να τους πω αυτό ακριβώς που έχω στο μυαλό μου χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ τι μπορεί να σκεφτούν. Ασφάλεια, για μένα είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι όταν κάποιες σχέσεις διατηρούνται στο χρόνο και στις μεταβάσεις που ο καθένας ξεχωριστά καλείται να περάσει, γίνονται «για πάντα».Αυτή η φιλία έχει περάσει πια στην αιωνιότητα.

Αυτήν την περίοδο, γράφεις;

Και ναι και όχι! Πολλά πρωινά, στον προαστιακό για τη δουλειά, σκέφτομαι. Έχω αρχίσει και πλάθω κάτι καινούργιο. Είναι ακόμα μία ασχημάτιστη ύλη, εύπλαστη. Μια πλαστελίνη. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι σχήμα θα της δώσω.

Είσαι λάτρης του θεάτρου; Ποια παράσταση θα πρότεινες ανεπιφύλακτα;

Είμαι στ’ αλήθεια λάτρης! Εδώ και καιρό μάλιστα γράφω κριτικές θεάτρου για το θέατρο.gr.Η παράσταση που είδα πριν 4 χρόνια και με είχε συγκλονίσει είναι ο «Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη, με πρωταγωνίστρια την Υρώ Μανέ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου. Φέτος η συγκεκριμένη παράσταση ανέβηκε ξανά στο θέατρο Καρέζη. Το κείμενο το ζήλεψα. Θα ήθελα πολύ να το είχα γράψει εγώ. Μακάρι να παίζεται κάθε χρόνο.

Έχεις γράψει ιστορίες για παιδιά, ενήλικες και ποίηση. Ποιο πιστεύεις πως σου ταιριάζει περισσότερο και σε βοηθά να διοχετεύσεις τη δημιουργικότητά σου;

Μου αρέσουν όλα! Δεν ξέρω αν τα υπηρετώ όλα εξίσου καλά, αλλά στ’ αλήθεια μου αρέσουν όλα! Μου αρέσει να τα προσεγγίζω όλα με τον δικό μου τρόπο.

 


Μίλησε στην Τατιανα Τζινιώλη