Δήμητρα Ιωάννου: Η συγγραφή για μένα δεν μπορεί να περιγραφεί ως απλή έλξη αλλά πλέον ως ζωτική ανάγκη

Η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου μας συστήνει τη νέα της ηρωίδα.

Ονομάζεται Βαλεντίνα και το νέο της βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών.

Έχει ένα εξαιρετικό εξώφυλλο που ήδη μας κάνει να ανυπομονούμε να ξεφυλλίσουμε τη ζωή της ηρωίδας που εκτυλίσσεται σχεδόν έναν αιώνα πίσω.

Συναντήσαμε τη συγγραφέα, που είναι και αγαπημένη φίλη,  και τη ρωτήσαμε τα πάντα για τη Βαλεντίνα, το αγαπημένο "λογοτεχνικό παιδί" της και μας αποκάλυψε την κρυφή της απόλαυση.

Μίλησέ μας λίγο για το νέο σου βιβλίο "Βαλεντίνα: Η γητεύτρα των Αθηνών"

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της Αγγελικής, μιας ορφανής νεαρής υπηρέτριας, που εμπλέκεται σε ένα άγριο φονικό που δεν έκανε και το σκάει κατατρεγμένη στην Αθήνα. Παρακολουθώντας την πορεία της, διανύουμε μαζί της την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια και από τα αμαρτωλά καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ.

Τι σε τράβηξε στην Βαλεντίνα και επέλεξες να γράψεις την ιστορία της;

Αγάπησα πολύ αυτήν την ηρωίδα που γεννιέται κάτω από δύσκολο άστρο και είναι καταφανώς παιδί ενός κατώτερου Θεού. Τίποτα δεν είναι ευνοϊκό για τη Βαλεντίνα και ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της είναι παντελώς στερημένη από αγάπη, ζεστασιά και στήριξη. Όμως δεν το βάζει κάτω! Αγωνίζεται μόνη της, προσπαθεί, υπομένει, επιμένει και στο τέλος στέφεται νικήτρια!

Τι έρευνα χρειάστηκε να κάνεις σχετικά με την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία;

Χρειάστηκε να διαβάσω πολύ για την Αθήνα εκείνης της περιόδου για να ανασυνθέσω το όλο πλαίσιο της γοητευτικής Μπελ Επόκ. Συνήθειες, κώδικες συμπεριφοράς, ενδυμασία, κοινωνικότητα, διασκέδαση, νυχτερινή ζωή, θέατρο, κοινωνικές τάξεις και πάνω από όλα η λεπτή ομιλία των αλλοτινών αθηναίων, διαποτισμένη από τη χαρακτηριστική αβρότητα και διανθισμένη από τις ξενόφερτες λέξεις που υπαγόρευε η τάση της εποχής.

Κασσάνδρα, Αννέτα, Βαλεντίνα. Τρία βιβλία, τρεις ηρωίδες. Ξεχωρίζεις κάποια; Τι αγάπησες σε κάθε μία;

Αγαπώ ιδιαίτερα και τις τρεις γιατί η καθεμιά τους συντονίζεται και συγκινεί διαφορετικά κομμάτια μου. Η Κασσάνδρα είναι ο εξελιγμένος υψηλοδονούμενος άνθρωπος και βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τον εαυτό της και με τη φύση. Κατέχει το Θείο δώρο της θεραπείας κι έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ίαση του ανθρώπινου πόνου. Οι ποιότητές της είναι τόσο λεπτόρρευστες που οι γύρω της δεν την κατανοούν, τη φοβούνται και τη θεωρούν μάγισσα.

Από την άλλη η αυθόρμητη, ζωντανή και γλυκιά Αννέτα είναι η ενσάρκωση της νεότητας. Αγαπά βαθιά και δυνατά και τελικά θυσιάζεται για αυτήν την αγάπη, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις σκοτεινές ποιότητες της ζήλειας, του φθόνου, της λαγνείας και της πονηριάς.

Η Βαλεντίνα είναι το σύμβολο του ανθρώπινου ψυχικού σθένους κι αυτό αποτυπώνεται στο χαρακτήρα της με το ανακάτεμα του ιρλανδικού αίματος με το ελληνικό. Δίκαιη και μεγαλόψυχη διαθέτει μεγάλα αποθέματα δύναμης αλλά και ψυχικής ευγένειας, δεν παρασύρεται και δεν το βάζει κάτω μέχρι που η ίδια η ζωή τη δικαιώνει και την ανταμοίβει.

Πιστεύεις στα happy end;

Είμαι άνθρωπος που συνειδητά επιλέγω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Αγαπώ το φως και ενθουσιάζομαι όταν διακρίνω τη χαρά και το χαμόγελο στα πρόσωπα γύρω μου. Για αυτό το λόγο αγαπώ και τα βιβλία με ευτυχισμένο τέλος. Μου χαρίζουν την ελπίδα ότι όλα μπορούν να πάνε καλά. Το ίδιο αγαπώ τις ευτυχισμένες καταλήξεις και στη ζωή, όμως με τα χρόνια κατάλαβα ότι τα ‘happy end’ δεν είναι αποτέλεσμα ευτυχισμένων συγκυριών αλλά περισσότερο σκληρής δουλειάς με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας περιβάλλουν.

Πες μας μία ένοχη απόλαυσή σου.

Φαντάζομαι ότι ήδη μαντεύεις την απάντηση! Σοκολάτα σε όλες τις μορφές και τους συνδυασμούς! (γέλια).

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Μακρινούς περιπάτους στη φύση. Το περπάτημα με αποφορτίζει, με ηρεμεί και με γεμίζει ευγνωμοσύνη για το θαύμα της ζωής που συμβαίνει γύρω μας.

Επικοινωνία με αγαπημένους ανθρώπους. Με συγκινεί να νιώθω όλες τις σχέσεις μου να καλλιεργούνται, να προχωρούν, να δοκιμάζονται και να βαθαίνουν.

Διάβασμα. Τίποτα δε με ξεκουράζει περισσότερο από ένα καλό βιβλίο. Κι αν έχω την τύχη να έχω στα χέρια μου το πόνημα κάποιου δεινού χρήστη της ελληνικής γλώσσας, τότε δηλώνω πανευτυχής! Τα άρτια ελληνικά είναι η αδυναμία μου!

Τι είναι αυτό που σε ελκύει στη συγγραφή;

Η συγγραφή για μένα δεν μπορεί να περιγραφεί ως απλή έλξη αλλά πλέον ως ζωτική ανάγκη. Είναι η διαδικασία που με αποφορτίζει ψυχολογικά, με ισορροπεί και με ταξιδεύει. Η μαγεία κι η γοητεία της με κάνουν να ξεχνώ τα τυχόν προβλήματα και να χαμογελώ. Δημιουργώ δικούς μου κόσμους και χάνομαι σε αυτούς, παίρνοντας μαζί ως συνεπιβάτες τους αγαπημένους φίλους αναγνώστες.

Περιέγραψε μας τα συναισθήματά σου κάθε φορά που ένα νέο σου "παιδί" βρίσκεται για πρώτη φορά στα χέρια σου.

Επειδή τα συναισθήματα είναι καταιγιστικά, αρχικά επέρχεται ένα ευεργετικό μούδιασμα, ένας ψυχολογικός μηχανισμός που με βοηθά να αντέξω την ένταση. Θυμάμαι όταν πρωτοαντίκρισα την ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ και, επειδή κάθε βιβλίο το νιώθω ως θαύμα, αναρωτιόμουν αν αυτό το μικρό θαύμα ήταν πράγματι δικό μου. Κατόπιν το πρώτο μούδιασμα φεύγει και τότε αφήνομαι ελεύθερη να βιώσω τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, τη συγκίνηση, την πλήρωση και να τη μοιραστώ με τους αγαπημένους μου… Την εκδοτική μου οικογένεια, συγγενείς, φίλους και φυσικά τους πολυαγαπημένους μου αναγνώστες.

 

Μίλησε στην Τατιάνα Τζινιώλη