Book review: Η 8η μέρα - Nicci French

Book review: Η 8η μέρα - Nicci French

Επιτέλους, η στιγμή που όλοι οι φανατικοί της Φρίντα Κλάιν περιμέναμε εδώ και χρόνια, ήρθε! Η «8η μέρα» είναι εδώ για να ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους – οριστικά.

Για μία ακόμα φορά, η Φρίντα έχει απομακρυνθεί απ’ όλους και απ’ όλα, σε μια προσπάθεια να προφυλάξει τους δικούς της ανθρώπους από την εκδικητική και επικίνδυνη μανία του Ντιν Ριβ. Ξέροντας πως τα περιθώρια έχουν στενέψει και πως η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος έχει αρχίσει, η Φρίντα αποφασίζει να κρυφτεί και να περιμένει την τελική κίνηση του Ριβ. Όμως δεν υπολογίζει τη Λόλα Χέις, μια φοιτήτρια Εγκληματολογίας που θέλει να γράψει μια διατριβή με θέμα τη Φρίντα και κατορθώνει τελικά να την ανακαλύψει, παρά τη μεταμφίεσή της. Τώρα εκείνη νιώθει υποχρεωμένη να επιτρέψει στη νεαρή κοπέλα να μείνει μαζί της, προκειμένου να την προστατέψει. Αυτό που δεν φαντάζεται η Λόλα είναι πως εκείνο που θεωρούσε μια συναρπαστική περιπέτεια θα μετατραπεί στον μεγαλύτερο εφιάλτη της ζωής της.

Αυτή τη φορά η Φρίντα δεν είναι η μόνη που παίζει ένα ιδιαίτερο κυνηγητό με τον Ριβ, μιας και η σύλληψή του αποτελεί ύψιστο ζήτημα και για την αστυνομία τώρα πια. Ταυτόχρονα, ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίζεται στην πόλη, ο οποίος αφήνει τα πτώματα των θυμάτων του σε σημεία όπου κάποτε υπήρχαν ποτάμια. Αυτό δεν θα αργήσει να χτυπήσει το εσωτερικό καμπανάκι κινδύνου της Φρίντα, που δεν αργεί να διαπιστώσει ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά και ότι όλα αυτά είναι σημάδια που αφορούν την ίδια. Όμως δεν εμπιστεύεται καθόλου την αστυνομία, και εκείνοι είναι δύσπιστοι μπροστά στα νέα στοιχεία που τους παρουσιάζει. Ο καθένας από την πλευρά του επιδίδεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο, απέναντι σε έναν από τους πιο παρανοϊκούς κι επικίνδυνους δολοφόνους που έχουν υπάρξει ποτέ. Η ώρα της τελικής αναμέτρησης πλησιάζει. Έχει φτάσει η στιγμή όπου θα πρέπει να μπει ένα τέλος στο παιχνίδι ανάμεσα στη Φρίντα και τον Ριβ, που διαρκεί για περίπου μια δεκαετία – και σ’ αυτό το παιχνίδι μονάχα ένας μπορεί να είναι ο νικητής…

Πρώτα απ’ όλα, το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πολυαναμενόμενο επίλογο μιας σειράς που μας «ταλαιπώρησε» με πολύ γλυκό τρόπο επί χρόνια. Μετά από επτά συναρπαστικές ‘μέρες’, έρχεται η μέρα εκείνη που ανακεφαλαιώνει τα πεπραγμένα, αποκαλύπτει εκ νέου στον αναγνώστη ό,τι εκείνος παρέλειψε ή ξέχασε και υπόσχεται ένα ολοκληρωμένο φινάλε. Από την πρώτη κιόλας σελίδα, νιώθει κανείς ένα νοερό ρολόι που μετράει αντίστροφα. Μόνο και μόνο για όλα αυτά, πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι κάποια στιγμή συνάντησαν λογοτεχνικά τη Φρίντα Κλάιν. Είτε μιλάμε για φανατικούς αναγνώστες (αυτοί σιγά μην περίμεναν τη δική μου προτροπή, βέβαια!) είτε για εκείνους που διάβασαν έστω μία περιπέτειά της.

Εδώ βλέπουμε μια Φρίντα που ίσως δεν είναι υπερβολικά δραστήρια, όμως παρουσιάζει μεγάλη εσωτερικότητα. Λες και αποφασίζει επιτέλους να επιτρέψει στον αναγνώστη να εισβάλλει στο μυαλό της, όσο δεν το είχε κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως, σε γενικές γραμμές, δεν παραμένει η γνωστή σε όλους Φρίντα: μοναχική, κλειστή ως χαρακτήρας, παράξενη σε πολλά πράγματα, ψύχραιμη και μετρημένη. Δεν θα ήταν λογικό να χάσει τα κυριότερα χαρακτηριστικά της απλά επειδή τελειώνει η ιστορία της!

Εκτός από τη Φρίντα Κλάιν και τον Ντιν Ριβ, οι πένες του συγγραφικού διδύμου Nicci-French έχουν δημιουργήσει εξίσου ολοκληρωμένους και ανθρώπινους χαρακτήρες που τους περιβάλλουν – ιδιαίτερα, τον οικογενειακό και φιλικό κύκλο της Φρίντα. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εκείνη βρίσκονται πάντα δίπλα της, ακόμα και αφού επέλθει το τέλος. Σε κανενός την ιστορία δεν μπαίνει μια οριστική τελεία – εξάλλου, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, όλα ανατρέπονται και αλλάζουν συνεχώς. Όμως είναι φανερή η εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου και των βιβλίων. Οι αναγνώστες τους συμπάθησαν και τους αγάπησαν· ίσως όχι όλους το ίδιο, όμως τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν μια θέση στον λογοτεχνικό τους χρόνο. Όσο για τους ήρωες που συναντάμε σ’ αυτό εδώ το βιβλίο, σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις δολοφονίες, ενώ τον τίτλο του πιο εκνευριστικού χαρακτήρα κερδίζει με διαφορά η φοιτήτρια Λόλα Χέις. Ειδικά όσο πλησιάζει το φινάλε, οι εκνευριστικές εκρήξεις της και οι αψυχολόγητες κινήσεις της δεν μπορούν παρά να σου δίνουν στα νεύρα!

Όσο για το τέλος, λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν σε κάποιον που δεν το έχει διαβάσει ακόμη χωρίς να υπάρξουν αποκαλύψεις. Πρόκειται για ένα τέλος που μάλλον θα μπορούσε να είναι περισσότερο συναρπαστικό ή συγκλονιστικό, να έχει περισσότερη δράση ή δράμα – όμως ίσως τότε να μην αντιπροσώπευε τόσο πολύ τους δύο κύριους εμπλεκόμενους σε αυτό. Όπως και να ’χει, είναι ο οριστικός επίλογος σε ένα κυνήγι της γάτας με το ποντίκι που κράτησε πολύ καιρό και προκάλεσε στον αναγνώστη ποικίλα συναισθήματα· μας απασχόλησε, μας έκανε μέρος της ιστορίας, μας γνώρισε χαρακτήρες που δεν θα ξεχαστούν εύκολα, μας έκανε να αδημονούμε για το τέλος. Τώρα, που ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε την κατάληξη όλου αυτού, δεν μένει τίποτε άλλο παρά να βυθιστούμε στις σελίδες του βιβλίου και να αφεθούμε σε ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι -το τελευταίο- στον ιδιαίτερο, παράξενο αλλά και γοητευτικό ταυτόχρονα κόσμο της Φρίντα Κλάιν.

 

Χρύσα Βασιλείου