Book review: Η εμμονή - Sophie Hannah

Book review: Η εμμονή - Sophie Hannah

Μετά το «Μωρό στην κούνια», η Sophie Hannah επιστρέφει με την «Εμμονή», ένα ακόμα συναρπαστικό θρίλερ.

Όλα ξεκινούν όταν η Ναόμι Τζένκινς καταγγέλλει στην αστυνομία την εξαφάνιση του -παντρεμένου- εραστή της, σίγουρη πως κάτι κακό του έχει συμβεί. Όμως δεν βρίσκει την ανταπόκριση που περιμένει μιας και οι ντετέκτιβ, νομίζοντας πως ο άντρας απλά προσπαθεί να ξεκόψει, δεν την παίρνουν πολύ στα σοβαρά. Τότε εκείνη αποφασίζει να καταθέσει πως ο εραστής της την είχε βιάσει στο παρελθόν, ελπίζοντας πως αυτό θα παρακινήσει την αστυνομία να αρχίσει να τον αναζητεί άμεσα – όχι σαν θύμα πλέον, αλλά σαν θύτη.

Η Ναόμι δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η παρανοϊκή ιδέα της θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου. Οι Τσάρλι Ζάιλερ και Σάιμον Γουότερχαουζ, οι ντετέκτιβ που ξανασυναντούμε εδώ μετά το «Μωρό στην κούνια» και τη «Γυναίκα με το μυστικό», και οι συνάδελφοί τους όντως ξεκινούν έρευνες για τον εντοπισμό του άντρα.

Όσο η έρευνα προχωρά και νέα στοιχεία έρχονται στο φως, τόσο η υπόθεση περιπλέκεται. Μπορεί η Ναόμι να ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τη βίασε ο συγκεκριμένος άντρας, όμως δεν είπε ψέματα σχετικά με τον βιασμό της· πράγματι, είχε πέσει θύμα βιασμού πριν λίγα χρόνια, γεγονός που ακόμα τη στοιχειώνει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ήταν η μοναδική. Πώς θα αντιδράσει, τόσο εκείνη όσο και η αστυνομία, μπροστά σ’ αυτή την αποκάλυψη, αλλά και στην πιθανότητα ο άντρας με τον οποίο είναι ερωτευμένη να σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με αυτούς τους βιασμούς; Κρυμμένες αλήθειες και παλιά μυστικά αρχίζουν να έρχονται στο φως με καταιγιστικούς ρυθμούς και όλοι οι ήρωες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κυκεώνα των αποκαλύψεων που θα τους φέρει στα όριά τους, σωματικά αλλά και ψυχικά.

Η «Εμμονή» είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ, που κλιμακώνεται σταδιακά και τυλίγει τον αναγνώστη στον ιστό του με αριστοτεχνικό τρόπο, μην αφήνοντάς του άλλη επιλογή από το να ενδώσει. Αρχικά, η υπόθεση δεν φανερώνει με τίποτα τη δυναμική της και απαιτείται υπομονή και προσήλωση, ώσπου να αρχίσει να σχηματίζεται το νόημα. Φαινομενικά, μια εμμονική με τον εραστή της γυναίκα φαίνεται να μην μπορεί να αποδεχτεί το τέλος της σχέσης τους· όμως τελικά αποδεικνύεται πως πρόκειται για κάτι πολύ πιο περίπλοκο και σοβαρό.

Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι, πολύπλοκοι κι ενδιαφέροντες. Οι αντιδράσεις τους, η συμπεριφορά τους, οι κινήσεις και τα λόγια τους δείχνουν πως όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Κάτι που τους φοβίζει, τους πονάει ή απλά το θεωρούν πολύ προσωπικό ώστε να το αποκαλύψουν σε τρίτους. Όμως τίποτε δεν μένει κρυφό για πάντα και όλοι τους, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να το φανερώσουν – είτε με τη θέλησή τους, είτε επειδή θα αναγκαστούν να το κάνουν.

Η εξαφάνιση του Ρόμπερτ και η εξωσυζυγική σχέση του με τη Ναόμι περνά σχετικά γρήγορα σε δεύτερη μοίρα, όταν έρχεται στο προσκήνιο το θέμα των βιασμών. Πρόκειται, ούτως ή άλλως, για ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο, που πρέπει να το διαχειριστεί κανείς με προσοχή. Η Hannah έχει επιλέξει να δώσει λόγο ως προς αυτό σε όλους τους ήρωές της. Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς αισθάνονται οι γυναίκες-θύματα, αλλά και το πώς βλέπουν το συγκεκριμένο ζήτημα οι δράστες που εμπλέκονται σ’ αυτό, όταν τελικά αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους. Κάθε πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος -από την αρχική πράξη μέχρι και την τελική τιμωρία- ξεδιπλώνεται από τη συγγραφέα με τρόπο που ικανοποιεί τη δίψα του αναγνώστη για δράση και αποκαλύψεις, αλλά και με πολλή φροντίδα ως προς τα θύματα και τα δικά τους συναισθήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσωπική ζωή των ηρώων που ξαναβρίσκουμε εδώ. Η Τσάρλι προσπαθεί να φέρεται όσο πιο επαγγελματικά μπορεί απέναντι στον Σάιμον, όμως η κατάσταση ανάμεσά τους είναι συνεχώς τεταμένη, ενώ ούτε οι συνεργάτες τους διανύουν την πιο χαλαρή τους περίοδο. Οι μεταξύ τους σχέσεις, που καταλαμβάνουν μοιραία ένα μεγάλο μέρος της πλοκής, είναι εκείνες που της δίνουν ένα εξίσου ξεχωριστό ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως της κύριας υπόθεσης. Οι αναγνώστες που έχουν διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της Hannah χαίρονται που συναντούν ξανά γνώριμα πρόσωπα και ενδιαφέρονται για το πώς έχει εξελιχθεί η ζωή τους στο μεταξύ, ενώ οι καινούριοι έρχονται σε επαφή με μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται και συμβιώνουν καθημερινά, έχουν τους προσωπικούς τους κώδικες επικοινωνίας, τις καλές και τις κακές στιγμές τους, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους.

Το τέλος του βιβλίου δικαιώνει απόλυτα όσους αναμένουν μια συναρπαστική κορύφωση, αλλά και την επιβολή δικαιοσύνης. Αυτή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αποδίδεται τελικά. Η «Εμμονή» καταπιάνεται με μια αληθινά σκοτεινή υπόθεση, που καταδεικνύει με γλαφυρό και αποστομωτικό τρόπο τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, όμως στο τέλος φανερώνει τη δύναμη που κρύβουν ορισμένοι άνθρωποι μέσα τους, μια δύναμη που ίσως δεν ήξεραν πως διαθέτουν ούτε καν οι ίδιοι. Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που αξίζει να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο.

 

Χρύσα Βασιλείου